Terörsüz bir yeni yıl!

Doğrusu 2016 yılının Türkiye için mutlu ve huzurlu bir yıl olduğunu söylemek çok zor. Türkiye’deki terör saldırıları ve Güneydoğu’da yaşananların yanında Fırat Kalkanı harekatında Cerablus’tan başlayıp El Bab’a kadar indik, bu operasyonlarda da 40’tan fazla askerimiz şehit oldu. 15 Temmuz oldu, Rus Büyükelçisi Karlov’a suikast yapıldı ve üzücü onlarca olay yaşandı, yaşanıyor. El Bab’dan gelen son haberde “Elverişsiz hava şartlarına rağmen Türk ordusunun bölgede kontrolü ele geçirme çabaları sürüyor” diyordu. Askerlerimiz Güneydoğu’da ve Suriye’de kar-kış-dondurucu soğukta PKK-PYD ve DAEŞ’e karşı mücadele ediyorlar.

Esad ve Kürtler

Bu arada Beşar Esad’ın Suriye’deki Kürtlerle ‘Rusya arabuluculuğunda’ bir araya gelerek “PYD kontrolündeki bölgelerin geleceğini” konuştuğu haberi verildi.

Barzani’nin medya grubu Rudaw’ın haberine göre “Esad, bugüne kadar resmen tanımayı reddettiği Kürt bölgelerini tanımak için bir dizi şart” öne sürmüş. Biri; eğer bu gruplar seçimde Esad’ı desteklerse, o da ülkedeki Kürtlere destek verecek.

Haberin Devamı

Bu şartlara “Kürtlerin federal sistem talebinden vazgeçmeleri ve hükümet binalarına Suriye bayrağı asmaları” eklenmiş.

Kürtlerin bunu kabul etmesi pek mümkün olmadığı gibi etseler bile fark etmez, şimdiden “Rojova-Suriye Kürdistanı” dedikleri bölgeyi eninde sonunda Irak’taki IKBY ile birleştirmeye çalışacaklardır.

Rusya kimle anlaştı?

Ciddi bir ikilem ortaya çıkıyor; Rusya, Türkiye ile “Suriye’de Esad ve muhalifleri arasında ateşkes” anlaşması yaptı ama diğer tarafta Rusya “Türkiye’nin doğrudan aleyhine olacak” bir toplantıda arabuluculuk yapıyor. Suriye kaosu, içinden çıkılacak gibi değil. Zaten bu anlaşmanın arkasından “Ateşkesin Esad savaş uçakları tarafından ihlal edildiği” haberi verildi.

İngiliz Financial Times gazetesi de “Daha önce Suriye’deki ateşkeslerin başarısız olduğunu” yazdı. Görünen o ki, Türkiye’nin güneyinde bir Kürt devleti planlanıyorsa bu “küresel bir plan”dır, gerisi algı operasyonlarıyla yanıltmadır.

Şu sıralarda Musul ve çevresinden toprak kazanmaya çalışan IKBY’nin “PKK Sincar’dan çıkmazsa güç kullanırız” demesi, PKK liderlerinden Karayılan’ın “tamam çıkarız” cevabı da birer yanıltma. Şunu iyi anlamak gerekir ki Rojova (PYD-PKK) ile IKBY ayrı düşünülemez ve eğer IKBY istese şimdiye kadar Sincar’dan da, Kandil’den de PKK’yı zaten kolayca çıkarırdı.

Haberin Devamı

Yanılmayalım!

Bu Esad-Rusya-PYD anlaşmalarıyla, PYD’ye bir de onların vereceği desteklerle, TSK’nın Suriye’de işi daha da zorlaşacaktır. Türkiye, deneyimli stratejistlerin de önerdiği gibi kısa sürede sadece kendi sınır boyunu korumaya yoğunlaşarak kuzeye çekilmeli, El Bab, Menbiç, Rakka operasyonlarından vazgeçmelidir.

Hatay’ın bitişiğinde Afrin kantonu, sınır boyumuzca Kobani, Cezire ve PYD kontrolündeki koca bölge dururken, Cerablus’tan Afrin’e yönelmek dururken neden güneye inildiğini anlamak zaten oldukça zor. ABD’nin El Bab’da TSK’ya IŞİD’e karşı vermeye başladığı hava desteği bizi yanıltmasın.

DİĞER YENİ YAZILAR