Siyaset ve hakikat!

Adana’da kız öğrenci yurdunda çıkan yangının ve kaybettiğimiz çocukların acısını unutamıyoruz.

Bu olayda ve diğer okullarla yurtlarda devletin gereken güvenliği sağlamadığı her konuşma ve açıklamada ortaya çıkıyor.

Başbakan Binali Yıldırım TÜSİAD’da yaptığı konuşmada sadece Türkiye’de değil, başka ülkelerde de seçim ve yönetim dönemlerinde “siyasetle hakikatin her zaman örtüşmediğini, bunun siyasetin gereği olduğunu” söyledi.

Oysa Batı ülkelerinde “seçim döneminde, propaganda konuşmalarında verilen sözler” tutulmadığı takdirde o toplum iktidar partisini puan puan düşürür.

İşsizlik, ekonomi, istikrar, iç ve dış politika, sağlık, can güvenliği, eğitim gibi her konuda grafikler yayınlanır ve bu grafikler aşağı doğru iniş gösterdiği anda “başkan, başbakan, hükümet” tüm yönetenler halkın güvenini ve oyunu kaybederler.

ABD ve Barzani

Bir yangın merdiveni kapısının yarattığı felaketten başlayarak büyük sorunlarla karşı karşıyayız.

Örneğin; Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin bize dost olduğunu sanmak gibi büyük bir yanılgının sonucu IKBY’nin “bağımsız ve çok büyük bir Kürt devletine dönüşeceği” ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Aylar önce birkaç kez yazdım, Barzani IKBY sınırlarını tahminlerin ötesinde genişlettiklerini açıklamış, “Musul ve çevresi dahil olmak üzere” IŞİD’den aldığımız bölgeleri terketmeyeceğiz demişti.Biz “Irak’la Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız” söylemlerini sürdürürken dün yeğeni Şirvan Barzani; Başkan Mesut Barzani’nin Bağdat yönetimiyle toplantı yaptığını, Musul’un IŞİD’den kurtarılmasının ardından bağımsız bir Kürt devleti kurulması teklifine Irak’ın “neden olmasın” cevabını verdiğini açıkladı.

Trump’ın farkı yok

Aynı sıralarda Donald Trump’ın Yardımcısı Pence “Terörle mücadelede ABD’nin Kürt bölgesine ve peşmergeye yardımının süreceğini” açıklıyordu. Görüldüğü gibi, umduğumuzun tersine Trump’ın Ortadoğu politikası Hillary Clinton’ın “yapacağım” dediğinden farklı değil.

Aynı desteğin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye’de PYD-PKK’ya verileceği, TSK’nın ÖSO ile (her ne kadar “Suriye’ye girişimizin nedeni Esad’ı indirmek” sözüyle hata yapılmışsa da) IŞİD ve PYD’ye karşı yürüttüğümüz Fırat Kalkanı operasyonunda yalnız bırakılmamızdan anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Bunun sonucunda Suriye ve Irak’ta Barzani önderliğinde aynı hedefe yürümeyeceklerini kim garanti ediyor? Suriye’de kaybettiğimiz 4 askerimize kimin hava saldırısı yaptığı da “Rusya’nın düşen bir uçak ve bir pilot nedeniyle” yaptıkları hatırlanarak ortaya çıkarılmalıdır.

Başkanlık konusu

Türkiye için çok hayati konular bizim dışımızda gelişirken biz yine referandumla meşgul olacağız. Bu konuda önemli bir nokta da “siyasetle hakikatin örtüşmediği” Başbakan tarafından açıklanmışken “Başkanlık konusunu halka siyasetçilerin anlatacak olması”dır. Bugünden başlayarak Türk usulü başkanlık sisteminin nasıl olacağı TV’lerden başarılı, tarafsız, siyasetçi olmayan Anayasa hukukçuları ve siyaset bilimciler tarafından net şekilde açıklanmalıdır!

DİĞER YENİ YAZILAR