Gazete Vatan Logo

Güne bel ve sırt ağrılarıyla başlamayın!

Yaşamımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. Bu nedenle sağlıklı bir uyku ve omurga için yatak seçimi önem kazanıyor. Liv Hospital Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk doğru yatak seçimi için dikkat etmemiz gerekenleri anlatıyor.

Güne bel ve sırt ağrılarıyla başlamayın!

Omurga sağlığı açısından en uygun yatak omurga ve diskler üzerine en az yükün bindiği pozisyonu sağlayanlardır. Omurgamızın gündüz koruduğu normal duruş pozisyonunu uyku esnasında da sağlamamız gerekiyor. Çok yumuşak, esnek veya çok sert yataklar belli bir süre sonra normal duruş pozisyonunu koruyamadığı gibi omurgayı ve diskleri zorlar. Çünkü omurga en az zorlandığı normal duruş pozisyonunu çok sert veya yumuşak yataklarda koruyamaz. Omurganın normal eğrilikleri uzun süre korunamadığı için doğal eğriliklerde artma ya da tamamen kaybolma söz konusu olabiliyor. Her iki durumda da bel omurlarını bir arada tutan bağlar aşırı derecede gerilir, omurlar arasındaki diskler üzerine aşırı yük biner ve omurlar arasından çıkan sinirler etkilenir. Bunun sonucu olarak da sabah kalktığımızda sırt ve bel ağrılarıyla güne başlamak zorunda kalırız. İlerleyen dönemde ise omurlar üzerinde oluşan bu aşırı yüklenmeler sonucu geri dönüşü olamayan hasarlar meydana gelebilir ve sonunda cerrahi müdahaleler gerektirebilecek rahatsızlıklar oluşabiliyor.

Haberin Devamı

Her ortopedik yatak herkese uygun değildir

Omurga sağlığı için doğru yatak; doğal eğriliklerin korunmasını sağlayan, eğriliklerde artma veya azalmaya yol açmayacak olanlardır. Doğru yatak seçildiğinde omurgalar, bağlar, diskler ve sinirler üzerine aşırı yükler binmeyecek ve sonuçta bu oluşumlardan kaynaklanan ağrılar ortaya çıkmayacaktır. Doğru yatak seçiminde kesin bir kural yok. Yatağın olması gereken ölçülerden sertliğine, kumaş türünden yatak tipine kadar çok fazla çeşit piyasada mevcut. Her ortopedik yatağın herkese uygun olduğu da söylenemez. İlk alındığında iyi gelen bir yatağın bu niteliğini ve özelliklerini ne kadar süre koruyacağı ve ne kadar süre sonra değiştirilmesi gerektiği de tam olarak belirli değildir.

Yastık seçimi de önemli

Belde olduğu gibi boyun bölgesinin de normal duruş pozisyonu desteklenmeli. Özellikle yan yatışta başın yana düşmemesi, sırt üstü yatışta da arkaya sarkmaması gerekir. Boyun zorlanmamalı.

Omurga sağlığı için özellikle bunlara dikkat edin

Haberin Devamı

- Yatak ölçüleri muhakkak kişinin boyundan en az 20 cm uzun olmalı ve yatak genişliği kişi için en az 95 cm olmalı.

- Yatak çok sert veya yumuşak olmamalı. Orta sertlikte yatak seçilmeli.

- Marka güvenilirliği ve garanti süreside göz önünde bulundurulmalı.

- Yatak süngerlerinin ve yaylarının esnekliğini ne kadar süre sonra kaybedeceği konusunda da firmadan bilgi alınmalı.

Güzel bir uyku için bunları yapın

Çay için: Bitki çayları yatmadan önce gevşemenize yardımcı olur.

Kitap okuyun: Yoğun bir günün heyecanını yatıştırmak için favori kitabınızı elinize alın.

Teknolojiden uzaklaşın: Teknoloji ürünü cihazlardan gelen mavi ışık gün içinde olanları düşünmenizi sağlar, bu sebepten dolayı uyumadan en az yarım saat önce bu cihazları kapatın.

Atıştırmalık birşeyler alın: Bal, süt ve fındık gibi atıştırmalıkların içerisinde olan bileşimler uykuyu tetikler.

Germe egzersizi yapın: Germe hareketleri ağrılarınızı azalttığı gibi sizi sakinleştirerek uykuya hazırlar.

Sıcak bir duş alın: Duş kaslarınızın gevşemesine sebep olur, bu da uykuya kolay dalmanızı sağlar.

Haberin Devamı

Egzersiz: Gün içinde egzersiz ile enerjinizi harcamak, akşam uykuya dalmanızı hızlandırır.

Akşam yemeğinizi erken yiyin: Yatağa dolu bir mide ile girmek, yatarken sizi rahatsız edecektir, akşam yemeğinizi erken saatlerde yiyin.

Şaraptan uzak durun: Gece içilen içki huzursuz bir uyku uyumanızı sağlar.

Huzur verici bir koku: Lavanta ve çay ağacı yağı huzur verici kokulardır. Yatağınıza ve saçınıza birkaç damla bu kokulardan damlatın.

Doğru ısıyı bulun: Sağlıklı bir uyku uyumak için en uygun sıcaklık 18-22 derece aralığıdır.

Yeni bir yatak alın: Ağrı ve acılar ile uyanıyorsanız, yatağınız yeteri kadar sizi dilendirmiyor olabilir 8 yılın üzerinde ise yatağınızı değiştirin.

Öğleden sonraki kahve molalarını bırakın: Kafein herkesi farklı etkiler fakat gece yatakta dönüp duruyorsanız öğlenden sonraki kahve keyfinizi bırakmanın zamanı gelmiş demektir.