Gazete Vatan Logo

‘Zararlı alışkanlıklar için mahalle baskısı gerekli’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Sigarayı Bırakma Günü’ resepsiyonunda “Zararlı alışkanlıklara mahalle baskısı gerekli. Bunu sevdiğimiz için yapıyoruz” vurgusu yaptı

‘Zararlı alışkanlıklar için mahalle baskısı gerekli’

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ’Sigarayı Bırakma Günü’ nedeniyle düzenlenen resepsiyonda, “Sigara içme özgürlüğü olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Cumhurbaşkanlığı adına ve şahsi olarak arkasındayım, destekçisiyim bu mücadelenin” dedi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli yer ve zamanlarda kendilerinden aldığı söz üzerine sigarayı bırakan kardeşleri ile bir arada olduğunu anlatırken şöyle dedi:

“Kendilerini bir kez daha bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemini gösterdikleri için tebrik ediyorum.‘Sigara içme özgürlüğü’ diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl ’intihar etme özgürlüğü’ yoksa, ’kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü’ yoksa, neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü sigara içmeyen kişi, tamamen kendi iradesi dışında bir tehlikeye, bir tehdide maruz kalmaktadır.”

‘Darısı başınıza...’

Ziya Paşa’nın bir sözüne atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hani Ziya Paşa diyor ya ’Bir katre içen çeşme-i pür-h?n-i fenadan, başın alamaz bir dahi baran-ı beladan.’ Yani; ’faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen, başını bir daha bela yağmurlarından kurtaramaz.’ Yani; zararlı alışkanlıkların tümü böyledir. Başınız bela yağmurundan kurtulamaz. Siz bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Her birinizi bir kez daha kutluyorum. Darısı halen kendisini bu illetin pençesinden kurtaramayanların başına” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Finans yönü yatıyor’

“Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz. 1960-70’lerin filmlerinin tamamında sigara ve alkolün ön planda olduğunu görürsünüz. Türkiye önce 1989 ardında 2008 yılındaki kanunlarla ciddi mesafe kat etti. Sadece geçtiğimiz 4 yılda 15 yaş ve üzeri nüfusta sigara kullanımının 2.2 milyon azaldığını gösteriyor. Türkiye’nin dünyada lider ülke olması bu politikayı güçlendiriyor. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı gereklidir. Bu illetin pençesine düşeni uyarmalı, bunda ısrarcı olmalıyız. Bunu sevdiğimiz için yapıyoruz.Kişisel zaaflarınızı bir kenara bırakmanız şart. Aksi takdirde çok büyük vebalin altına girersiniz.”

Haberin Devamı

‘Küresel konular’

“Alkol, sigara, uyuşturucu, obezite küresel olarak ele alınması gereken konulardır. Bizim elde ettiğimiz her ilerleme önemlidir. 6 yılda yapılan 11.5 milyon denetim ve kesilen 132.5 milyon ceza ve kapatılan işyeri kararlılığın işaretidir. Uygulamada bir takım eksiklikler olduğunu biliyorum. Sigara, nargile ve pipo ile daha etkili mücadele etmemiz gerekli, gözüm üzerindedir. Nikotin bağımlılığı ile mücadelenin istismarına izin vermemeliyiz. Sizlerin hikayesien güzel, en somut örnek.”

O sayfayı kapattım...

Ferdi Tayfur, resepsiyonda davetlilere “Gece hayatım bitti/ O sayfayı kapattım/ En sonunda başardım/ Sigarayı bıraktım” şarkısını söyledi. Tayfur, davetliler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan büyük alkış aldı.

Haberin Devamı