Gazete Vatan Logo

Yol Ver İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Yol Ver Levhasının Anlamı Nedir, Nerelerde Olur?

Trafikte kullanılmakta olan birçok çeşitli işaret bulunmaktadır. Sıklıkla kullanıldığı bilinen trafik işaretlerinden birisi de yol ver işareti olarak bilinmektedir. Yol ver işareti tali yoldan anayol kavşağına gelen araç olması durumunda ilk geçiş hakkının onlarda olduğunu ifade etmektedir. Yol ver işaretinin karayolu taşımacılığında kullanılmakta olduğu bilinmektedir. 

Yol Ver İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Yol Ver Levhasının Anlamı Nedir, Nerelerde Olur?

Yol ver işareti, Viyana Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi uyarınca uluslararası standartlarda sarı veya beyaz arka plana sahip bir tabela üzerinde kırmızı kenarlıklı ters üçgen şeklinde gösterilmektedir. Yol işaretinin karayolu taşımacılığında kullanılmakta olan bir trafik işareti olduğu bilinmektedir. Farklı yollardan gelen araçların yol yaklaşımında veya kesişimin de yol vermesi gerektiğini ifade etmektedir. Yol vermesi için gerekirse sürücünün durmaya hazır olması gerektiği anlamına gelmektedir. 

Yol ver işaretini gören sürücü başka bir aracın geçmesine izin vermek için yavaşlayan veya duran bir araca yol vermeye hazır olmalıdır. Uluslararası Karayolları İşaretlerine göre ise uluslararası standart sarı veya beyaz arka plana sahip olan standart kırmızı kenarlıklı ters bir eşkenar üçgen olarak belirlenmiştir. 

Dur işaretinin sürücünün her koşulda durması gerektiğini ifade eden bir sembol olduğunu söylemek mümkündür. Yol ver işaretinde durulması ise sürücünün durarak veya yavaşlayarak bir başka sürücüye yol vermesi gerektiği manasına gelmektedir. 

Haberin Devamı

Yol Ver Levhasının Anlamı Nedir, Nerelerde Olur?

Yol ver levhası, sürücünün her koşulda karşısına çıkacak olan sürücüye yol vermesi gerektiği şeklinde işaret etmektedir. Sürücünün yol ver işaretini görmesi halinde yavaşlayarak veya durarak diğer sürücüye yol vermesi gerekmektedir.

Yol ver levhasının karayolu taşımacılığında farklı yollardan gelen araçların özellikle yol yaklaşımı veya yol kesişimin de yol vermesi gerektiği anlamına gelmektedir. Yol kesişimin de sürücünün yol vermesi için gerekirse durmaya hazır olması gerektiği ifade edilebilir. 

Yol ver işareti ile sürücünün duruma göre yavaşlayarak veya durarak diğer sürücüye yol vermesi gerektiğini ifade etmektedir. Trafikte kullanılmakta olan dur işareti ise sürücünün her koşulda durması gerektiği anlamına gelmektedir. Bu durumda yol ver işaretini gören sürücü başka bir aracın geçmesine izin vermek için durursa veya yavaşlarsa o araca yol vermiş olur.