Gazete Vatan Logo

‘Yetki problemi çıkar’

Meclis Başkanı Çiçek, mevcut sistemde cumhurbaşkanının yüzde 50 ile seçilmesine karşın sorumluluğunun olmadığına dikkat çekti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yerel seçimin hemen ardından başlayan Köşk seçimiyle ilgili tartışmalar için, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir sorun yok, merak var” dedi. Çiçek, NTV’de dün katıldığı programda, yerel seçimin sonuçlarını tartışmadan cumhurbaşkanlığı seçimine geçilmesinin doğru olmadığını ifade ederek, “Biz olayları ve kişileri tartışıyoruz, kuralı tartışmıyoruz. Olayları tartışmak söz konusu olunca da her gün bir olay... Giderek toplum geriliyor” dedi. “Şahıslarla ilgili konuşmam” diyen çiçek, şöyle devam etti:

‘İyi bir hal midir?’

“Bugünkü anayasamıza göre çok yetkili bir cumhurbaşkanı var. Halkın seçmesi ile daha da yetkili hale gelmiştir. Ama buna karşılık, bu kadar yetki kullanacak ama hiçbir sorumluluğu yok. Bugün de yok, halk seçmiş olmasında da yok. Her türlü yetkisi var, hiçbir sorumluluğu yok. İyi bir hal midir bu? Bu demokrasi açısından doğru bir durum değil. Birileri yetki kullanıyorsa sorumlu da olması gerekir.”

‘Geçmişte sıkıntı oldu’

“Çok yetkili bir cumhurbaşkanı, sorumsuz; çok etkili olmak mecburiyetinde olan bir başbakan var. Bu ister istemez yetki problemi de çıkarır, bir kısım tartışmaları da çıkaracaktır. Onun için ben göreve başladığımda yeni bir anayasaya neden ihtiyaç vardırı söylerken, başkaca gerekçelerin yanında en çok vurgu yaptığım konu buydu. Siyaset buna çözüm bulmak mecburiyetinde, ama bugün ama uygun bir zamanda. Cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki ilişkiler geçmişte zaman zaman sıkıntılı dönemlere girdi. Bu sıkıntıları gözardı ederek konuya bakmak, geçmişteki tecrübeleri boşa yaşamak anlamına gelir... Kural doğru olursa sistemi çalıştırmamız kolay olur. Kural yanlışsa, ihtiyaçlara cevap vermiyorsa kişisel becerilere kalır. Bu da Türkiye için geldiğimiz noktada çok da arzu edilecek bir şey olmaması gerekir.”

Haberin Devamı