Gazete Vatan Logo

Yeşil’e ‘öldür’ demişler öldürmüş

JİTEM davasıyla birleştirilen Musa Anter cinayeti davasında dinlenen eski MİT Kontrterör Başkanı Mehmet Eymür, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım için, “Ona ‘öldür’ demişler, öldürmüş. Görevi veren sorgulanmalı” şeklinde ifade verdi

Yeşil’e ‘öldür’ demişler öldürmüş

Yazar Musa Anter’in öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun yaralanmasına ilişkin, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında olduğu4 sanığın yargılanması ile birleştirilen 16 sanıklı JİTEM davasının görülmesine devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür de Musa Anter’in öldürüldüğü tarihte emekli olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Afak İlleez’in, Mahmut Yıldırım ile ilgili bildiklerini anlatmasını istemesi üzerine Eymür, şunları kaydetti: “Mahmut Yıldırım ilk başta Bingöl Bölge Başkanlığı elemanıydı. Sonra jandarma ile irtibatı oldu. Sonra Güneydoğu’da kalmaması istenmiş. Daha sonra orada çalışmış arkadaşlar, ‘bize faydası olur, Arapça biliyor’ dediler. Yurt dışında çalışması için alındı. Yaşadığını zannetmiyorum. Kim görev verdiyse onun sorgulanması gerek. ‘Öldür’ demişler öldürmüş. Sorgusunun bir kısmına katıldım. Çok oldu, hatırlamıyorum. Başka anlattığı şeylerde, ‘PKK’ya çok şey yaptırıyorduk’ diyor. Anlattıklarının içinde kendisi varmış gibi anlatıyordu. ‘Miroğlu’nu yaralı bıraktık’ diyordu. Çok yanlışlıklar oldu, onu kabul etmek gerek. Sadece Yeşil değil, Yeşil’in üstünde olanlar vardı. Memlekete hizmet ettiğini zanneden bir insan. Musa Anter’in ölümüne ilişkin Veli Küçük’ün benden daha çok bilgisi vardır.”

Haberin Devamı

‘Terminatör’

MİT’in gönderdiği ve Susurluk raporunda da yer ala bilgiye göre ‘Yeşil’in muhtelif kod adlarından birinin ‘terminatör’ olduğu ortaya çıktı. Mahkeme Başkanı İlleez bunu ilginç bulduğunu söylerken, Veli Küçük ile Hüseyin Özbilgin hakkında tanık olarak çağrı kağıdı çıkartılmasına karar verdi. MİT ve Ankara Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak “Yeşil’in 1990’da sorgulanmasına ilişkin ifadenin istenmesine de hükmeden mahkeme, tutuklu Sanık Hamit Yıldırım’ın sanığın tutukluğuna karar vererek duruşmayı erteledi.