Gazete Vatan Logo

Yerlileşemediler

İki kişi bir akşam yemeğine 500 lira vermek istemeyen yerli turist, bayram tatilinde daha ucuz olan yurt dışı rotaları seçti. Yalnızca Yunanistan’ın Midilli Adası’na 20 bin kişi geçti.

Yerlileşemediler

Önce Rusya ile gerilen ilişkiler, ardından yaşanan terör saldırıları nedeniyle bu yaz turizmde oldukça sıkıntılı bir dönem geçti. Yabancı turistleri Türkiye’ye çekmek için tanıtım çalışmalarına ağırlık verilirken, hükümet de birçok teşvik açıklayarak turizmciyi destekleme yoluna gitti. Hatta turizmde iyileşme sağlanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ‘Yerli turist olun’ çağrısında bulundu.

Ancak tüm bu çağrılara rağmen aşırı fiyatlarla karşılaşmak istemeyen yerli turist yurt dışına çıkmayı tercih etti. Kurban Bayramı tatilinde sadece Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçenler 20 bin kişiyi buldu.

Uzun kuyruklar oldu

Ayvalık-Midilli arasında feribot seferleri düzenleyen turizm acenteleri yoğun talep karşısında ek seferler düzenlemek zorunda kalırken, Ayvalık Deniz Hudut Kapısı’nın Midilli’ye gidiş ve dönüş istikametinde oluşan uzun kuyruklar da dikkati çekti.

Ayvalık-Midilli arasında feribot seferleri düzenleyen bir seyahat acentesinin yetkilisi Ahmet Soyak, Eylül ve Ekim aylarının Ayvalık ve Midilli Adası için en güzel dönem olduğunu belirtti. Bayramda ek seferler yapıp tatilcileri Midilli Adası’na taşıdıklarını ifade eden Soyak, bayramın sona ermesine karşın hafta sonu dolayısıyla adaya geçişlerde bir azalma olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Ucuzluk ilgi çekiyor

Ahmet Soyak, bu geçişlerin ekonominin yanında kültür bakımından da önemli olduğunu aktararak, şunları söyledi:

“Son yıllarda Ege’nin iki yakasında kök salmaya başlayan Türk-Yunan dostluğunun artması bize de yaradı. Midilli ve Yunan adalarında fiyatların ucuzluğu vatandaşlarımızın ilgisini çekiyor. Ayvalık’tan Midilli Adası’na sefer düzenleyen 4 firma bulunuyor ve her firma bayramda ortalama 5-6 bin kişi taşıdı. Bu 20 bin civarında Türk turistin adaya geçtiğini gösteriyor. Biz bu geçişlerin bayramdan sonra azalmasını bekliyorduk, ancak hala taleplere cevap vermek için ek seferler düzenliyoruz. Yoğunluğun Pazartesi’ye kadar devam edeceğini, ancak genel anlamda Kasım ayına kadar Midilli-Ayvalık arasındaki geçişlerin olacağını tahmin ediyoruz. Aldığımız rezervasyonlar da bunun en önemli kanıtı.”

Haberin Devamı

‘Turizm Çıplak’ deyip imzaya açtılar

KUŞADASI’NDAN bir turizmcinin, iki hafta önce turizmdeki sorunları dile getirip, hükümetten beklentilerini sıraladığı ’Turizm Çıplak’ adlı imza kampanyası destek buldu. İçinde bulundukları ekonomik sıkıntıları duyurmak için ’Turizm Çıplak’ başlığı ile change.org internet sitesinde imzaya açılan metinle seslerini duyurmaya çalışan turizmciler, “Türkiyemizin çok önemli sorunları var. Bu sorunların yanında turizm sektöründe yaşanacak toplumsal sorunların önlenmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz. Turizm çıplak diye haykırıyoruz” dedi. 2 Eylül 2016 tarihinde başlatılan imza kampanyasına 2 haftada 144 turizmci destek verdi.

Sektörün düşünülenden daha kötü durumda olduğunu öne süren turizmciler, Turizm Bakanlığı’na sundukları dilekçede şu ifadelere yer verdi: “Çalışanlarımızın maaşını ödeyemiyoruz. Kredi borçlarımızı ödeyemiyoruz. BDDK’nın yapılandırma ile ilgili kararnamesine rağmen bankalar yapılandırma için ek teminat istiyor, isteksiz davranıyor. Ticari borçlarımızı ödeyemiyoruz. İşyerimizin, evimizin kirasını ödeyemiyoruz. Vergilerimizi ödeyemiyoruz, vergi barışı, yapılandırma yasası çıktı ama kış aylarında taksitleri nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Borç-alacak kavgaları içinde olmak, haczedilmek veya haczetmek istemiyoruz. Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz. İşletmemizin ayakta kalması için uzun vadeli, en az bir yılı ödemesiz sezonda ödemeli kredi kullandırılmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı