Gazete Vatan Logo

Yeni ‘Türk Savaşan Şahin’i

Yeni ‘Türk Savaşan Şahin’i

Amerikan Lockheed Martin firması, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülkeyle ortak ürettiği ‘Ortak Taarruz Uçağı’ F-35’lerin taşıyacağı silahları basına tanıttı. Uçak tek başına bir ordu gibi.

Lockheed Martin Havacılık firması yetkilileri, geçtiğimiz günlerde California’daki Edwards Hava Üssü’nde F-35A modeline yüklenecek silahların tanıtımını yaptı. Firmadan yapılan açıklamada, normal modunda 8 bin 160 kilogram bomba taşıma kapasitesine sahip olan uçağın silah testlerinin büyük bölümünün önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlanacağı kaydedildi.

Uçağın Lightning II modelinin halen tüm silah testlerinin devam ettiği belirtilirken, F-35A modeline yüklenecek GAU-22 silah sisteminin testlerine bu yıl ortalarında Edwards Üssü’nde başlanacağı ifade edildi.

Füzeler, lazerler, bombalar

Amerikan ordusunun F-35B ve C modelleri için talep ettiği silah sistemlerinin denemelerine de bu yıl başlanacağı açıklandı. Bu yıl içinde operasyonel hale getirilmesi hedeflenen F-35’lerin ilk etapta kullanacağı silahı, uzun menzilli havadan havaya atılan Raytheon AIM-120 AMRAAM füzeleri olacak. Uçağın lazer güdümlü bombaları ise ilerleyen zamanlarda eklenecek.

Haberin Devamı

ABD basınında çıkan haberlerde, yeni nesil savaş uçağının bilgisayar sistemleri için hazırlanan yazılımın, uçağın 25 milimetrelik otomatik silahlarını ateşleme kabiliyeti bulunmadığı öne sürülmüştü. Haberde uçağın yakın saldırı ve ‘it dalaşı’ gibi hava çarpışmalarında kullanacağı ana silahından mahrum kalmasının, ABD’li yetkilileri endişelendirdiği iddia edilmişti.

En ucuzu 98 milyon dolar
Lockheed Martin yetkilileri donanım ve silah farklılıkları taşıyan 3 ayrı modelin fiyatlarını şöyle sıralıyor:
- F-35A: 98 milyon dolar
- F-35B: 104 milyon dolar
- F-35C: 116 milyon dolar
ABD yönetimi ve F-35’in üretim ekibinin uçağın birim maliyetini düşürmek için çalışmaya devam ettiği belirtiliyor.
Bakım üssü Türkiye olacak
Türkiye, 399 milyar dolarlık F-35 projesinde, Avrupa bölgesi motor ağır bakım ve onarım merkezi olacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Hava Kuvvetler Komutanlığı tarafından JSF Projesi kapsamında 2007 yılında imzalanan PSFD MOU (Production Sustainment and Follow on Development) kapsamında motor üretim ve bakım kabiliyetinin Türkiye’de kazanılması için müzakereler yürütülmüştü. 2011 yılında ABD hükümeti ve PrattWhitney firması ile birlikte bir analiz çalışması başlatılırken, bu çalışmaların sonucunda 2013 yılında alınan National Disclosure Policy ile ABD hükümeti tarafından Türkiye’nin F135 Motoru Depo Seviyesi Bakım Merkezi olarak çalışmalar yürütmesine izin verilmişti.

Haberin Devamı