Gazete Vatan Logo

Vize için çok belge istiyoruz ama düzelecek

Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Brita Wagener VATAN’a konuştu

VATAN’a konuşan Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Brita Wagener, “Yakında vizeler daha kolay alınabilecek” müjdesini verdi. Wagener, Nazi cinayetine kurban gidenlerin Türkiye’deki yakınlarını da ziyaret etmek istediğini söyledi

Wagener şu mesajları verdi:

- Almanya’da ırkçılığın arttığını düşünmüyorum. Hepimiz saldırılardan şoke olduk. Kimse son 10 yılda neonazi ve aşırı sağcı profil olduğunu tahmin etmiyordu. Şu an bunu öğrenmeye ve bunu çözmeye çalışıyoruz. Almanya’da bizim geçmişimiz dolayısıyla özel bir sorumluluğumuz var. Ne zaman aşırı sağcılar eylem yapsa Almanya’da her zaman eşitlik ve insan hakları konusunda da eylemler yapılır. Alman halkı böyle bir sorun olduğunun ve bunun savaşmanın farkına vardı. Bazı kurumlar arasında iletişim sorunu yaşandı, bunlar çok ciddi bir şekilde incelenmeli. Olaylar ortaya çıktıktan sonra durumu iyi idare ettik ama geçmişte büyük hatalar yapıldığı bir gerçek. Kurbanların Türkiye’de yakınları varsa ziyaret etmek ve başsağlığında bulunmayı çok isterim.

Türkleri yabancı görmüyoruz

- Türk halkının çok büyük çoğunluğu topluma entegre oldu. Biz onları artık Türk ve yabancı olarak görmüyoruz. Ama bazı sorunlar olduğunu görmezden gelmek büyük bir hata olur. Bu insanları biz çağırdık ve onlara tamamen açık olmalıyız. Ama öte yandan toplumun ve hükümetin onlara sunduğu fırsatlardan yararlanmayanlar da var, eğitim gibi. Çok farklı bir resim var karşımızda. Çok başarılı, çok iyi pozisyonda olan bireyler de var. Orta sınıfta çok iyi entegre olmuş insanlar var. Almanya’da eğitimsiz ve yabancı kökenli olmayan, topluma adapte olamamış Almanlar da mevcut.

Türk kökenli başbakan olabilir

- Almanya’da Türk kökenli bir başbakan olabilir. Çok olası bir konu, seçimlerin sonucuna bağlı. ™imdiden eyaletler arasında Türk kökenli bakanlar var. Bunu engelleyecek bir yasa yok.

- Dil çok önemli. Almanca öğrenmek sadece topluma girmek için çok önemli. Bir iş bulmak istiyorsan topluma girmek istiyorsan, şehirlerimizde yaşamak istiyorsan Almanca öğrenmelisin.

- Türkiye’nin AB’de olmasını istiyorum. Tabi elbette Türkiye ve halkı AB’ye hala girmek istiyorsa.

Belge sayısına şaşırdım

- Biz vize konusunu yakın zamanda düzene sokacağız yakın zamanda. 26 belge isteniyorsa çok şaşırırım gerçekten. 26 belge gerçekten çok fazladır. Ama yakında daha kolay alınabilecek. Biz bazı düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Biz insanların gelmesini istiyoruz ve bazı adımlar atılıyor. İnsanların seyahat etmesini, bizi ziyaret etmelerini istiyoruz.

Beykoz’da gelecek yıl eğitime başlayacak Alman-Türk Üniversitesi hakkında Wagener “Öğrenciler çok kültürlü bir ortamda ders alacak, Almanya ile bağlantıda olacaklar” dedi. Başkonsolos, Playboy’un Almanya’da yayınlanan sayısına soyunarak kapak olan Sıla Şahin hakkında ise “Şahin istediğini yapabilir. İsteyen o dergiyi okumaz. Karar onun kararı, özgürlük toplumumuzun bir parçası” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı