Gazete Vatan Logo

Vicdanlardaki dosyayı nasıl kapatacaksınız?

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu Köyü’nde 28 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 köylü için dün anma törenleri düzenlendi. Gülyazı Köyü’ndeki törene HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Adil Zozani, Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve binlerce kişi katıldı. Kürkçü yaptığı konuşmada, “Bu katliam bilinçli bir şekilde intikam duyuları ile gerçekleştirildi. Evlatlarınızın katili Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’dir” dedi.

‘Belgeler verilmedi’

HDP lideri Demirtaş ise, olayın yaşandığı gün Uludere Devet Hastanesi’ne gittiklerinde; devlet görevlilerinin olayın üstünü örtmeye çalıştıklarını gördüklerini belirterek, “O dönemin Uludere’nin Kürt olan Kaymakamı’nı uyarmıştım. Bu katliamın tarihe Kürt katliamı olarak gireceğini ve üstünün örtüleceğini belirterek kendisinden olay ile ilgili bilgi ve belgelerin adli kurumlara, hem de bize verilmesini istemiştim. Vermedi, dediğimiz doğru çıktı. Olayın üstü adli dosyada örtüldü. Adliyedeki dosyayı kapattınız, peki vicdanlardaki dosyayı nasıl kapakacatsınız?” dedi.

Haberin Devamı

‘İki tarafa da sızma olmuş’
HDP’li Demirtaş, Cizre’de yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Ne Hüda-Par’a ne de Kürt gençliğine ait olmayan sosyal medya hesaplarından onlarınmış gibi yayınlar yapan hesaplar fark ettik. O nedenle Cizre’deki mevzunun muhtemeldir ki, iki taraf içine sızma yapmış ve bilinçli bir şekilde çatışma katliam yaratmak isteyen güçlerin tezgahı oyunudur.”