Gazete Vatan Logo

Ünsüz Yumuşaması Nedir, Nasıl Bulunur? Ünsüz Yumuşaması Örnekleri Ve Kuralları...

Dilimizi doğru kullanmak ve yazmak oldukça önemlidir. Hele resmi yazışmalar ve kurumsal yazışmalarda imla hatası yapmadan kurallara uygun bir metin ortaya çıkarmak oldukça önemlidir. Bunun için Türk dil bilgisi kurallarına hakim olmak gerekir. Ünsüz yumuşaması da bu kurallardan biridir. Bir ses olayı olan ve sert ünlülerin, kendinden sonra gelen eke bağlı olarak ses değişimi yaşaması gerektiği durumdur.

Ünsüz Yumuşaması Nedir, Nasıl Bulunur? Ünsüz Yumuşaması Örnekleri Ve Kuralları...

Ünsüz Yumuşaması Nedir, Nasıl Bulunur?

Sürekli olmayan sert ünsüzlerle biten sözcüklere gelen ekler, sondaki sert ünsüzün yumuşamasına neden olur. Bu durum Türkçede ünsüz yumuşaması olarak adlandırılır. Ünsüz yumuşaması kuralına uyulmadığı zaman ciddi olarak ses ve anlam bozukluğu yaratılır. Bir cümlede ünsüz yumuşamasının olup olmadığını anlamak için tek tek kelimelerin köklerine bakarak ve ardından da gelen ekle yaşadığı değişime bakarak tespit etmek mümkündür.

Bazı istisna durumları da elbette vardır. Örneğin tek heceli sözcüklerde yumuşama görülmez. Ancak bu gibi istisnai durumların dışında kural olarak ünsüz yumuşaması oldukça sık görülür. Okullarda da Türkçe dersinde yaygın olarak anlatılan konulardan biridir.

Ünsüz yumuşamasında, temel olarak kelimenin ç, p, t ve k sesleri ile bitmesi gerekir. Ardından aldığı ek sonucu kelimedeki harf orijinalinden farklı olarak c, b, d, g ve ğ harflerine dönüşür. Bu durumda harfin yaşadığı bu değişim ünsüz yumuşaması olarak adlandırılır.

K harfi genelde ğ harfine dönüşürken nadir de olsa g harfine döndüğü de olabilir. Bu değişimle birlikte kelime hem yazılırken hem de telaffuz edilirken bu ses değişimine uygun olarak yapılır.

Ünsüz Yumuşaması Örnekleri ve Kuralları...

Ünsüz yumuşaması çoğu zaman karıştırılan ve özellikle imla konusunda yanlışlıklara neden olan kurallardan biridir. Ancak mantığı anlaşıldığı zaman herhangi bir zorluk olmadan bu kurala uygun yazım yapmak ve telaffuz etmek kolay olacaktır. Telaffuz hatasından çok yazım ve imla hatası olarak karşımıza çıkar. Ünsüz yumuşamasının ne olduğu anlaşıldıktan sonra, örneklerle kavramak daha kolay olacaktır.

Haberin Devamı

Böcek - böceği

Çiçek - çiçeği

Kitap - kitabı

Saçak - saçağa

Sağlık - sağlığı

Örneklerden yalnızca bir kısmıdır. Ünsüz yumuşamasının bazı kuralları ve istisnaları vardır.

Genel olarak tek heceli sözcüklerde ünsüz yumuşaması yapılmaz.

Özel isimler, yazılırken ünsüz yumuşaması yapılarak yazılmaz. Ancak söylenirken sanki yumuşama yapılmış gibi söylenir. Örneğin, Burak'ı diye yazılır, ancak Burağı diye okunur.

Haberin Devamı

Bazı yabancı kökenli olan ancak dilimize yerleşen kelimelerde de bu kural uygulanmaz. Millet kelimesi milledi değil, milleti olarak kullanılır.

Bazı istisnai sözcüklerde ise sebep olmaksızın yumuşama gerçekleşmez. Örneğin, bulut, bulutu olarak ek alır.

Türkçe, kuralları olan ve kurallara uyulduğu takdirde de harika olan dillerden biridir. Ünsüz yumuşaması da bu kurallardan biri olmaktadır. Kuralın mantığı öğrenildikten sonra kolay bir şekilde hem yazımda hem de telaffuzda başarılı şekilde kullanılır.