Gazete Vatan Logo

Türkler kimseye güvenmiyor



Dünyanın en saygın araştırma kuruluşlarından “Pew Research Center”ın yaptığı ‘Küresel Davranışlar’ anketi, dünyada Çin’in ABD’yi küresel güç olarak geçeceğine inanıldığını ortaya koydu. Araştırmada, ABD’nin dünyadaki imajının Bush döneminden daha iyi olduğu ancak anket yapılan 22 ülkeden 15’inde çoğunluğun “Çin’in dünyanın süper gücü olarak ABD’yi geçeceğini ya da zaten çoktan geçtiğini” düşündüğü belirtildi.

-Türklerin yüzde 36’sı Çin’in küresel güç olarak geçtiğini ya da eninde sonunda geçeceğini düşünüyor. Çin’in ABD’nin yerini alamayacağını düşünen Türklerin oranı ise yüzde 41.

-ABD’ye olumlu bakan Türklerin oranı yüzde 10. Bu oran geçen yıl yüzde 17’ydi. Olumsuz bakanlar ise yüzde 77.

-Obama’ya güvenen Türklerin oranı yüzde 12. Yüzde 73’lük kesimse ABD Başkanı’na ya hiç güvenmiyor ya da az güveniyor.

-Çin’e olumlu bakanların oranı yüzde 18. Çin’in büyüyen ekonomisinin Türkiye’yi olumsuz etkilediğini düşünenler de yüzde 64.

-Türklerin yüzde 75’i Afganistan’dan NATO güçlerinin çekilmesinden yana. Askerlerin kalmasını isteyenler yüzde 6.

-Türkiye’de, İran lideri Ahmedinecad’a güvenenlerin oranı yüzde 21. Güvenmeyenler ise yüzde 61. Türklerin yüzde 65’i İran’ın nükleer silahı olmasını istemiyor.

-Türkler Alman Başbakan Merkel’e yüzde 4, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye yüzde 1, Rus lider Medvedev’e ise yüzde 7, Suudi Kralı Abdullah’a yüzde 13 oranında güveniyor. BM’ye güven yüzde 23’le dünyadaki en düşük seviyede. AB’ye güven ise yüzde 23.

Haberin Devamı