Gazete Vatan Logo

Turistlerin içinde kendisini patlattı: 5 ölü, 7’si ağır 39 yaralı

Türkiye dün sabah İstanbul’da gerçekleştirilen canlı bomba saldırısıyla sarsıldı. 10.58 sıralarında İstiklal Caddesi üzerinde yaşanan kanlı saldırıda canlı bombayla birlikte beş kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin üçünün İsrail birinin İranlı olduğu belirtildi

Turistlerin içinde kendisini patlattı: 5 ölü, 7’si ağır 39 yaralı

Taksim İstiklal Caddesi’ndeki Beyoğlu Kaymakamlığı önünde sabah 10.58 sıralarında canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Saldırıda canlı bombayla birlikte beş kişi yaşamını yitirdi. 24’ü yabancı uyruklu 39 kişi yaralandı. Yaralılardan 7’sinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Saldırıda İsrail vatandaşları, Simha Simon Demri, Yonathan Suher, Avraham Godman ile İran vatandaşı Ali Rıza Khalman hayatını kaybetti.

Hedef polis miydi?

Öte yandan saldırının asıl amacının Galatasaray Lisesi önünde bekleyen Çevik Kuvvet polisleri ya da Taksim Meydanı’ndaki Çevik Kuvvet toplanma alanı olduğu iddia edildi. Canlı bombanın asıl hedefine doğru giderken bilinmeyen bir nedenden dolayı kendisini ‘erken’ patlattığı da iddialar arasında.

5 savcı görevlendirildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu olay yerinde incelemelerde bulundu. Olayla ilgili Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli beş savcı görevlendirildi. Saldırı sonrasında İstiklal Caddesi polis tarafından yayalara kapatıldı. Bölgedeki mağaza çalışanları dışarı çıkarılmazken saatlerce bölgede delil arandı. Bölgedeki bütün güvenlik kameraları ve MOBESE görüntüleri polis tarafından incelenmek üzere toplandı. Bölgede yoğun güvenlik önlemleri hâlâ devam ediyor. Ayrıca savcılığın, Ankara Tren Garı ve Suruç’ta yaşanan patlamalarla ilgili dosyaların bir fotokopisini istediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Yayın yasağı kaldırıldı

Saldırı sonrasında RTÜK geçici yayın yasağı getirdi. RTÜK’ten yapılan açıklamada, 15 Şubat 2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 7’nci maddesinde milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü bildirildi.

Yasak, akşam saatlerinde kaldırıldı.

Bilye ve çiviyle güçlendirilmiş

Saldırıda canlı bombanın üzerindeki TNT patlayıcıları demir bilyeler ve çivilerle güçlendirdiği belirtildi. Patlama sonrasında bölgede çok sayıda demir bilye ve çivi bulundu. Bunun da patlamada en ağır hasarı bırakmak için yapıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Alman turistler otelden çıkmasın’

Alman Dışişleri Bakanlığı İstanbul’daki vatandaşlarını uyardı. Bakanlığın internet sayfasında yer alan uyarıda, “19 Mart 2016 sabahı İstanbul’un merkezinde patlama meydana geldi. İstanbul’da bulunan vatandaşların öncelikle otellerinden dışarı çıkmamaları ve medyadan ve Dışişleri bakanlığının internet sayfasından gelişmeleri takip etmeleri tavsiye edilir” denildi. Uyarıda ayrıca Ankara, İstanbul ve diğer büyükşehirlerde bulunan Almanların dikkatli olmaları istendi. Bakanlığın resmi sitesinde yer alan bilgilendirmede 13 Mart ve 17 Şubat’ta Ankara’da, 12 Ocak’ta ise Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen patlamalar hatırlatıldı.

ABD gezisini kesti Türkiye’ye geliyor

3 İsrail vatandaşının hayatını kaybetmesi üzerine İsrailli üst düzey diplomat Dore Gold’un bugün Türkiye’ye geleceği açıklandı. İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre; Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi toplantısı için ABD’de bulunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’un ziyaretini yarıda kesip İstanbul’a geleceğini açıkladı. Öte yandan, İsrail’in resmi acil yardım servisi Kızılkalkan’a ait bir uçağın saldırıda yaralananları almak üzere İstanbul’a hareket edeceği belirtildi.

Haberin Devamı

İnsanlar ‘Yardım edin’ diye çığlık atıyordu!

Patlama sırasında yaralananlara yardım eden İranlı hemşire Parise Ocise gördüklerini şöyle anlattı: “Sabah gezmek için İstiklale çıktık. Tam o sırada arkamızda şiddetli bir patlama oldu. İnsanlar yaralı halde, ‘yardım edin’ diye bağırıyordu. Hemşire olduğum için yaralılara müdahale ettim. Hemen ardından polis ve ambulanslar geldi. Saldırının gerçekleştiği yerin yakınlarında bulunan bir kasapta çalışan Suriyeli Muhammed Fatur da, “Çok gürültülü bir patlamaydı. Ardından polis geldi ve alanı çember içine aldı” diye konuştu. İstiklal’de ayakkabı boyacılığı yapan bir görgü tanığı da, “Çok güçlü bir patlama sesi duyduk. Pencereye koştuk ve camlara insan parçaları yapışmıştı” ifadelerini kullandı. “Yerin sallandığını hissettim, ardından da ambulans ve polisin geçişini gördüm” diyen görgü tanığı, patlamanın karşısındaki binada yaşadığını ve olay sonrasında binanın boşaltıldığını aktardı.

Haberin Devamı

Yaralıların 24’ü yabancı uyruklu

Saldırıda 24’ü yabancı uyruklu 36 kişi yaralandı. 1’i çocuk 8 yaralanın durumunun ciddi olduğu açıklandı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre saldırıda yaralanan yabancı uyrukluların bazılarının ülkeleri şöyle: 6 İsrail, 2 İrlanda, 1 İzlanda, 1 Almanya, 1 Dubai, 1 İran.

-->
-->
-->
-->