Gazete Vatan Logo

‘Tüm analar ayağa kalksın artık kuzularımız ölmesin!’

12 gün eylem yapıp dağa götürülen oğlunu getirten Aysel Böçkün, diğer annelere de cesaret vermişti. Böçkün annelere, “Eylemden vazgeçmeyin. Asker anası, polis anası, gerilla anası herkes gelsin otursun bu meydanlarda yeter ki gençler ölmesin” diye seslendi.

Diyarbakır’da terör örgütünce dağa götürülen lise öğrencisi oğlu için 12 gün oturma eylemi yapan ve evladının geri dönmesini sağlayan anne Aysel Böçkün, çocukları dağda olan diğer kadınlar için de örnek oldu. Tek başına başlattığı eylemle Türkiye‘de adeta sembol olan Böçkün, yürüme zorluğu yaşadığı için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapan ailelerin yanında olamasa da dualarıyla destek verdi.

‘Darısı onların başına’

Anne Böçkün, eylemdeki annelere ‘vazgeçmeyin’ çağrısı yaptı: “Oğlum pikniğe gitti, gelmedi. Acıyla sokağa attım kendimi. Oturup oğlumu beklemenin, çocuğumu istemenin eylem olduğunu sonradan öğrendim. O sadece bağrı yanan annenin evladına kavuşma isteğiydi. Oğlum geldi, darısı bu anaların başına. Bir gece olsun kapıları çalınsın. Onların da Sinanları gelsin. O annelerin de benim gibi evlatlarına kavuşmaları için Kur’an okuyor, tespih çekiyorum. Asker, polis, dağdakilerin anaları otursun bu meydanlarda. Yeter ki gençler ölmesin. Çok acılar yaşandı bu ülkede. Artık yeter. Tüm analar ayağa kalksın. Bu ölümlere engel olsunlar.”

Hepatit C olunca dağdan indirildiler

Siirt’in Eruh ilçesinde bir yıl önce terör örgütünce kaçırılan 12 ve 13 yaşındaki iki kardeşe hepatit C virüsü bulaştığı ortaya çıktı. Baba Hızır Baytekin’in Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü kamplarından alıp getirdiği çocukların hastalığı, 13 kişilik ailenin 8 ferdine daha bulaştı. Anne ve iki çocuğu Siirt’te, 7 kardeş ise Van’da tedavi görüyor. Baba Hızır Baytekin, oğlu R.B (12) ve kızı R.B’yi (13) geri almak için 5 kez Irak’a gittiğini, tehdit edildiğini, evinin de kundaklandığını ileri sürdü. Baba Baytekin, iki çocuğuna, hastalandıktan sonra kavuşabildiğini söyledi.

AİLELERİN SAYISI ARTIYOR

1 Haziran’a kadar devam


Polis liste çıkarıyor

Belediyenin önündeki oturma eylemi, çok sayıda basın mensubu ve polisler tarafından da yakından izleniyor. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü istihbarat, güvenlik ve terörle mücadele şubesinde görevli polisler, eylem için belediye önüne gelen her ailenin bilgilerini ve çocuklarının bilgilerini listeleyerek, sayıyı tespit etmeye çalışıyor. Polis kayıtlarına göre şu ana kadar çocuklarının dağa götürüldüğünü söyleyerek eyleme katılan ya da gelip çocuğunun ismini yazdıran aile sayına 40’a çıktı.

PKK’nın çocuklarını kaçırdığı gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemlerini 11 gündür sürdüren ailelerin sayısı, yeni katılanlarla 40’a yükseldi. Önceki gün BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşen aileler, oturma eylemlerine devam edip etmeme konusunda aldıkları kararı dün açıkladı. Aileler, somut bir gelişme olması durumunda eylemlerini 1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde son vereceklerini açıkladı.

-Ferit ASLAN- Bayram BULUT DİYARBAKIR

Haberin Devamı