Gazete Vatan Logo

Topbaş, Allah rızası için aktörlük yapmış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 20 yıl önce "Namaz Öğreniyorum" adlı bir filmde rol aldı. Yardımcı karakter oyuncuydu ve ücret almadan çalıştı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eski aktör çıktı. İmam Hatip Lisesi'nin ardından 1972'de Marmara İlahiyat Fakültesi'ni bitiren, ardından Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olan Topbaş, bir taraftan ailesinin sahibi olduğu Saray Muhallebicisi'ni çalıştırırken, bir yandan da serbest mimar olarak çalışmaya başladı. Bu sırada dini bir filmde oynaması için Elif Video'dan teklif aldı. Film, yurtdışında yaşayan gurbetçilerin çocuklarına temel islami bilgileri vermek amacıyla hazırlanmıştı. Hiç düşünmeden kabul etti ve 1985 yılında "Namaz Öğreniyorum" adlı film için kamera karşısına geçti. Haşini Vatandaş'ın yönettiği, SODER Başkanı Yusuf Sezgin'in baş rolünü üstlendiği filmde Topbaş, yardımcı karakter oyuncusuydu ve çocuklarının dini eğitim almasını isteyen bir babayı canlandırıyordu. Elif Video'nun sahibi Ali Osman Emirosmanoğlu'nun arkadaşı olan Topbaş, bu film için para almadı, "Allah rızası için" oynadı.

Dini bütün bir babayı oynadı
Namaz Öğreniyorum'un senaryosu şöyle: Baba rolündeki Topbaş, Ali ve Ayşe adlı iki çocuğu ve eşiyle pikniğe gider. Sofra kurulur tam yemeğe başlayacakları sırada oğlu Ali'den yemek duası okumasını ister. Ali, girişi yaptıktan sonra gerisini unutur. Annesinin hatırlatmasıyla duayı bitirir ama çok üzülür. Baba Topbaş, "Üzülme, bu yaz Kur'an Kursu'na gidiyorsun. Orada bu duayı da öğrenirsin" der. Sonra Yusuf Sezgin'in, hocayı canlandırdığı "Namaz Öğreniyorum" kursu başlar. Öğrencilere namaz öğretilir ve dini bilgiler verilir.

Haberin Devamı