Gazete Vatan Logo

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer nasıl yakalandı? Faruk Fatih Özer kimdir?

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’un turistik kenti Vlora’da yakalandı. Gözaltına alınan Özer, Türkiye’ye iade edilecek. Faruk Fatih Özer kırmızı bültenle aranıyordu. Özer’in 40 bin yıl hapsi isteniyor. Peki, Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer nasıl yakalandı? Faruk Fatih Özer kimdir? Faruk Fatih Özer ne kadar dolandırdı? İşte detaylar…

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer nasıl yakalandı? Faruk Fatih Özer kimdir?

Kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce kişiyi dolandırıp, yurt dışına kaçan Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer Arnavutluk’ta yakalandı. Şirket üzerinde milyonları topladıktan sonra kaçan Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında 40 bin 564’er yıl hapis cezası isteniyordu. Türkiye, Faruk Fatih Özer’i kırmızı bültenle arıyordu. Peki, Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer nasıl yakalandı? Faruk Fatih Özer kimdir? Faruk Fatih Özer ne kadar dolandırdı? İşte detaylar…

THODEX KURUCUSU FARUK FATİH ÖZER NASIL YAKALANDI?

TÜRKİYE’nin ‘Kırmızı Bülten’le uluslararası aradığı ‘Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 17 ay sonra Arnavutluk’un liman kenti Vlora’da yakalandı. Gözaltına alındığında sahte isim söyleyen Özer’in, parmak izi verileri ve fotoğrafı Türkiye ile paylaşıldı.

Yüz tanıma sistemi ve parmak izi verileri eşleşince gözaltına alınan kişinin Özer olduğu, biyometrik kimlik doğrulamasıyla da netleştirildi. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’nca Özer’in iadesi için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Yüz ve parmak izi eşleşmesinde, yakalanan kişinin Özer olduğu ortaya çıktı. İade işlemleri çalışmalarını tamamlayan Türk İnterpol’u, Özer’i Türkiye’ye getirmek için harekete geçti.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Arnavutluk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Bledar Çuçi bugün (dün) sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kırmızı bültenle aranan Thodex’in kurucusu firari Faruk Fatih Özer Arnavutluk’ta Vlora’da yakalandığını ve kimliğinin biyometrik sonuçlarla teyit edildiğini iletti. Emniyet Genel Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’nca Fatih Özer’in Türkiye’ye iadesi işlemlerine başlandı” denildi. ‘Thodex’ üzerinde binlerce kişinin mağdur edildiği iddiasıyla açılan davada 6’sı tutuklu 21 sanık yargılanıyordu.

FARUK FATİH ÖZER NE KADAR DOLANDIRDI?

Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında 40 bin 564’er yıl hapis cezası isteniyor. 2027 kişinin ‘şikâyetçi’ sıfatıyla yer aldığı iddianamede vurgunun tutarı 356 milyon lira. 400 bin kişiyi mağdur ettiği iddia edilen Özer'le ilgili iddianamede 2027 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı. DOSYA kapsamında alınan MASAK raporuna göre, şüpheli Faruk Fatih Özer’in hâkimiyeti altındaki 3 ayrı hesaptan, yaklaşık değeri 253 milyon 714 bin 909 lira olan kripto varlıkların önemli bir kısmının, ticari merkezi Malta’da olan Kripto Borsası’nda Faruk Fatih Özer, Zuhal Özer ve Cem Uzunoğlu adına açılmış hesaplara gönderildiği kaydedildi. İddianamede, toplam 356 milyon liralık zarar oluştuğu kaydedilirken, şüphelilerin Thodex isimli kripto para platformu üzerinden yaptıkları transferler sonucunda 22 milyon 745 bin lirayla altın alımı yaptıkları, bu tarihte gram altının 435 lira olduğu hesaplandığında bunun 52 kilo 287 gram altına tekabül ettiği aktarıldı.

Haberin Devamı

FARUK FATİH ÖZER KİMDİR?

Faruk Fatih Özer, 1994'te Kocaeli'de doğdu. 2017'de Thodex adlı şirketi kurdu. Nisan 2021'de şirketi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında şirketin 390 bin üyesinden topladığı 2 milyar dolar ile kaçtığı öne sürülen ve "nitelikli dolandırıcılık" suçundan şirketi hakkında soruşturma başlatıldı. Daha sonra yapılan araştırmada 2 Milyar $ değil, 150 Milyon $ ile kaçtığı anlaşılmıştır. 23 Nisan 2021'de Interpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştır.

Haberin Devamı