Gazete Vatan Logo

Temyiz ‘adil yargılama’ sözüyle start aldı...

Temyiz ‘adil yargılama’  sözüyle start aldı...

Ergenekon’un Yargıtay duruşmasında hakimin sözleri: ‘Adil yargılama ilkelerini gözeterek, savunma hakkınıza sonsuz saygı göstererek, istediğiniz oranda savunma imkanı vereceğiz’

Ergenekon davasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ndeki temyiz incelemesi dünkü duruşmayla başladı. 274 sanıklı davanın duruşmasına İlker Başbuğ, Hikmet Çiçek, Yalçın Küçük, Dursun Çiçek, Sinan Aygün, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Levent Ersöz, Nusret Senem’in aralarında bulunduğu bazı sanıklar, sanık yakınları, avukatlar katıldı. Avukatlar, usulden bozulması istenen davanın esasa girilerek bozulmasını talep etti.

‘Sıkıntılı süreç’

Mahkeme Başkanı Eyüp Yeşil, 22 değişik dosyanın birleştirildiği bu davanın, Cumhuriyet tarihinin en büyük dosyalarından olduğuna dikkat çekti. Yeşil şunları söyledi: “Duruşma sürecinde, son celse DVD’sini izlediğimizde oldukça sıkıntılı sürecin geçtiği, bir kısım dilekçelerin sanık müdafilerin ‘temyiz ettik, duruşma istedik’ demelerine rağmen dosya içinde olmadığı görüldü. Ancak hak kaybı olmaması açısından beyanları esas alarak, personelin de ihmalinden kaynaklanmış olabilir, bu talepte bulunanlara duruşmalı inceleme kararı verdik. Adil yargılama ilkelerini gözeterek, mümkün olduğu kadar savunma hakkınıza sonsuz saygı göstererek, istediğiniz oranda savunma için imkan sağlayacağız. Ancak sizden istirhamımız duruşmanın hızlı yürümesi, erken sonuçlanması açısından mümkün olduğunca tekrardan kaçınmanız.”

Haberin Devamı

Haftada 4 gün duruşma

Başkan Yeşil, sanık ve müdafi sayısı fazla olduğu için alfabetik sıraya göre savunma hakkı tanınacağını, duruşmaların haftada 4 gün, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri yapılacağını bildirdi. Adil yargılanma ve silahların eşitliği ilkesi gereği savunmaların kesilmeyeceğini tekrarlayan Yeşil, isteyenlerin kürsüde, isteyenlerin ön sırada oturarak savunma yapabileceklerini de söyledi. Başkan Yeşil, “Şimdiden yargı camiası ve ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

‘Normal yürümedi’

Başkan Yeşil ayrıca, duruşmalı temyiz talebini de “yerel mahkeme sürecinin normal yürümediğini” belirterek kabul etti. Bugünkü duruşmada, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ savunma yapacak.

Haberin Devamı

‘Yargılayacağız diyorduk’
Dursun Çiçek’ın savunması: “Bu kumpası kuranların Silivri’de yargılandığını göreceğiz. Duruşmalarda salondaki görevlilere, ‘bu salonlara sahip çıkın, gerçek darbeci örgütü burada yargılayacağız’ diyorduk. Bugünler yakındır. Bunun müjdesini milletimize vermek isterim.”
Perinçek ABD ve Gülen’i suçladı
İlk savunmayı yapan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek özetle şunları söyledi: “İddianamede suç tarihleri, sanıkların göz altına alındıkları gün olarak görülüyor. 10 bin sayfalık iddianamede bu terör örgütünün kurulduğu günü, toplantısını, örgütü kuranları göremiyoruz. ‘25 bin adet G-3 tüfeği iki bagajda geçirdi’ deniyor. 20 adet tırın taşıyacağı G-3’ü iki araba bagajına sığdırdı, siz hukuka nasıl sığdıracaksınız bekliyoruz. Davadaki tüm delileler uydurmadır, ABD’nin, devletimizin içine yerleştirdiği, adı da ‘F suç örgütü’ diye konan örgüt tarafından uydurulmuştur. Bugün Mehmetçik vuruluyor, yollar kesiliyor, mayınlar patlatılıyor. Bu suçların işlenmesi için Ergenekon, Balyoz gibi davalar tertiplenmiştir. Okyanus ötesindeki küresel güç, Türkiye’yi bölme, Cumhuriyetimizi yıkma, vatanımızı parçalama ve Cumhuriyete karşı büyük suçu işlemek için iki kuvveti hedef almıştır. TSK ve İşçi Partisi liderleri. Mehmetçik şu anda sizden adil bir karar beklemektedir.”
Lokum’lu savunma
Mustafa Balbay’ın savunması: “Dinamit lokumu ile Afyon lokumu ikisi de lokumdur, ikisi de lokum olarak değerlendirilip aynı pakete konulabilir. Bu mantıkla açılan bir davaydı. Bu dava hukuka karşı hakka karşı açılmış bir dava ben kimsenin böyle bir davayla karşı karşıya kalmamasını diliyorum. Bu davadaki hak ve hukuk ihlallerini yapanların ve söz konusu delilleri uyduranların yanına kar kalmamasını istiyorum.”
Kaçan savcıları hatırlattı
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon: “Elbette ki yüce mahkemenizden beklentim, bizlere düzmece deliller ve yalancı tanıklarla kurulan hukuk suikastinin sorumlularının adli makamlar önünde derhal hesap vermesinin sağlanmasıdır. Devlete ortak olmak isteyenlerin yurt dışındaki organizatörleriyle yurt içinde devleti hedef alan örgütün kurduğu kumpasın, kendileri de yargı mensubu olmasına rağmen bugün adalete güvenmeyip yurt dışına kaçmayı tercih edenlerin takdirini yüksek mahkemenize ve kamuoyuna sunuyorum.”
‘Esirler gibi götürüldüler’
Avukat Köksal Bayraktar heyete “Siz hiç sabaha karşı saat 04.00’te yargılama yapıldığını duydunuz mu?” diye sordu. Bayraktar, “Nice generaller, nice yazarlar, nice üniversite rektörleri, bilim adamları, 2. Dünya Harbindeki esirler gibi, biz saat 02.00’de, 03.00’te savunmalarını yapmaya çalıştığımız sırada ikişerli sıra halinde zorla cezaevine götürülüyordu” dedi.

Haberin Devamı