Gazete Vatan Logo

Tck 204 Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Nedir? Tck 204 Cezası Nedir?

TCK 204 resmi belgede sahtecilik yapılması halinde uygulanacak cezadır. Bu suç kamu güvenine karşı suçlar arasında incelenen bir suçtur. 

Tck 204 Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Nedir? Tck 204 Cezası Nedir?

Resmi belgede sahtecilik suçunun anlaşılabilmesi için öncelikle hangi belgelerin resmi evrak olduğunu ayırt etmek gerekir. Kamu görevlisi ya da hukuken yetkili kabul edilmiş görevliler tarafından düzenlenmiş belgeler resmi belge olarak kabul edilir. Bu gerçek belgelerin üzerine ekleme yapmak ya da aslı olmayan bilgilerle değiştirmek resmi belgede sahtecilik demektir. Resmi belge kamu görevlileri tarafından hazırlanmış olan belgedir. Bu belgelerin üzerinde değişiklik yapma ve sahte belgeyi kullanma resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturur.

TCK 204 Cezası Nedir?

Kamu görevlileri tarafından hazırlanmış ve devlet tarafından da resmi kabul gören belgelere resmi belge denir. Bu belgelerin üzerinde yetkili olmayan kişilerin oynama yapması, değişiklik gerçekleştirmesi suç olarak kabul edilir. Böyle bir durum olması halinde kişiler TCK 204 maddesi ile yargılanır ve resmi belgede sahtecilik suçu işlemiş olur. 

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Şartları Nelerdir?

Belgenin resmi belge özelliği taşıması gerekir. Bu bağlamda resmi belgede sahtecilik suçunun delil ve yazılı bir değere sahip olan belgede işlendiği bilinir. Belgeyi düzenleyen de belge üzerinden anlaşılmalıdır

Haberin Devamı

Belgenin kamu görevlisi tarafından hazırlanmış olması gerekir. Belgede aldatıcılık özelliğinin olması gerekir. Eğer böyle bir durum olmazsa yani belge şahsi hata ya da dikkatsizlik nedeni ile zarar görürse burada suçtan bahsetmek mümkün olmaz

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Cezası Nedir?

Resmi belgeyi düzenleyen ve kullanan kişilere iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Eğer bir kişi kamu görevlisine resmi belgede kullanması için yalan beyan verirse bu da üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına denk gelmektedir. Görevini kötüye kullanarak resmi belge düzenleyen yetkiliye de üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Gerçek resmi belgeyi bozan, gizleyen ya da yok eden kişi de mahkeme tarafından iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alır. Eğer suç kamu görevlisi tarafından işlenirse bu suç yarı oranında artırılır.

Haberin Devamı