Gazete Vatan Logo

TCK 125 Hakaret Suçu Nedir? TCK 125 Maddeleri Şikayete Tabii Midir?

TCK, Türk ceza kanunu olarak bilinmektedir. Hakaret suçu ise Türk ceza kanunun 125. maddesinde yer almaktadır. Bir kişinin saygınlığını, şerefini ve onurunu rencide edebilecek herhangi bir somut eylemde bulunulması durumunda veya bir kimsenin onur, şeref ve haysiyetine sözlü bir şekilde sövülmesi durumunda hakaret suçunun oluştuğunu söylemek mümkündür. Hakaret suçunun işlenmesi durumunda kişiye maddi para cezası veya hapis cezası verilmektedir. 

TCK 125 Hakaret Suçu Nedir? TCK 125 Maddeleri Şikayete Tabii Midir?

TCK da yer alan 125. maddeye göre hakaret suçunun tanımı kesin bir şekilde yapılmıştır. Hakaret suçu, şerefe karşı suçlar başlığı altında toplanmıştır. Kanuna göre hakaret suçunun oluşabilmesi için mağdur kişiye yönelik somut bir olgu veya fiilin gerçekleşmesi gerekmektedir. Mağdur kişiye sövmek fiilinin işlenmesi de hakaret suçunu oluşturmaktadır. Gerçekleştiren somut fiilin ise kişinin şeref ve onurunu rencide edebilecek bir niteliğe sahip olmalıdır. Kişinin saygınlığı ve haysiyeti ise toplum içindeki itibarı olarak nitelendirilebilir. 

TCK 125/1 maddesinde yüze karşı hakaret suçu düzenlenmiştir. Bir kişiye sövmek ve olgu isnat etmekte hakaret suçunu oluşturan seçimlilik hareketleri arasında yer almaktadır. İsnat edilen olgu ise kişinin saygınlığını ve şerefini rencide edecek şekilde olmalıdır. Ancak kesin olarak böyle bir şart aranmamaktadır. Bu durum hakimin değerlendirmesine bırakılmıştır.

Bir diğer hakaret türü ise gıyapta hakaret olarak da bilinen yoklukta hakaret suçudur. Gıyapta hakaret söz konusu olduğu zaman mağdur kendisine edilen hakareti görmemekte ve duymamaktadır. Hakaret mağdura üçüncü kişiler tarafından iletilir. Suç teşkil etmesi için ise en az üç kişi tarafından onaylanması gerekmektedir. 

Haberin Devamı

TCK 125 Maddeleri Şikayete Tabii midir?

TCK 125. madde uyarınca bir kimsenin onur, şeref ve haysiyetine saldıran kişinin adli para cezası ile cezalandırılabileceği gibi üç aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla da yargılanabileceği söylenebilir. TCK 125/3 maddesi kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçu olarak bilinmektedir. Cumhuriyet savcılığı tarafından resen soruşturma açılır ve şikayete tabii değildir. Diğer durumlarda ise suçun mağduru hakareti öğrendikten sonra 6 ay içerisinde şikayet başvurusunda bulunmalıdır. Aksi takdir de ise şikayet hakkını kaybetmesi söz konusu olmaktadır.