Gazete Vatan Logo

Tayland ordusundan gevşek sıkıyönetim

Aylardır siyasi krizin yaşandığı Tayland’da ordu sıkıyönetim ilan etti. Genelkurmay Başkanı Prayuth, amaçlarının barışı sağlamak olduğunu ve girişimin darbe olmadığını söyledi.

Tayland’da, hükümet ve muhalefet arasında 6 aydır devam eden siyasi gerginliğin ardından ordu sıkıyönetim ilan etti. Genelkurmay Başkanı General Prayuth Chan-ocha, dün sabah basının karşısına geçerek, ülkede barışı ve düzeni yeniden tesis etmek için sıkıyönetim ilan ettiklerini, ancak bunun bir darbe olmadığını söyledi.

Açıklamanın yapıldığı saatlerde askerler, başkent Bangkok’taki ana caddelerde ve merkezi mahallelerde kontrol noktaları oluştururken, özel televizyon ve radyo kanallarını da kuşattı.

Medyaya sansür

Hükümet yanlısı ve karşıtı 10 uydu kanalından yayınlarını durdurmaları istenirken, Barış Koruma Komuta Merkezi, taraflara gösteri düzenlememe çağrısı yaptı. Medyaya “ulusal güvenliğe uygun” yayınlar yapmaları talimatı verildi.

Sıkıyönetimle teknik olarak Niwatthamrong Boonsongpaisan başkanlığındaki sivil hükümetin görevinin başında olduğu, ordunun yalnızca ulusal güvenliğin sorumluluğunu devraldığı ifade ediliyor. General Prayuth da yaptığı açıklamada halkın endişe edeceği bir durum olmadığını, gündelik hayatın eskisi gibi devam edeceğini söyledi.

Muhalefet, geçen hafta yetkilerini kötüye kullanma suçundan görevinden azledilen eski Başbakan Yinglak Şinavatra’nın, 2006’da darbeyle devrilen ağabeyi, eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın kuklası olduğunu öne sürerek iktidar değişikliği talep ediyordu. Aylardır süren protesto gösterilerinde muhalifler ve iktidar yanlıları arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi ölmüştü.

İdam yanlısı kraliçe özür diledi

Tayland Güzellik Kraliçesi Weluree Ditsayabut, hükümet yanlıları hakkında sosyal medyadan yayınladığı mesajları tepki çekince özür dilemek zorunda kaldı. 22 yaşındaki Ditsayabut, geçtiğimiz aylarda Facebook sayfasında, “kırmızı gömlekliler” diye anılan Şinavatra taraftarlarını “monarşi karşıtı” olmakla suçlamış ve bu kişilerin “idam edilmesi” gerektiğini belirtmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Asya sorumlularından Phil Robertson, “Güzellik kraliçelerinin idam çağrısında bulunmasının utanç verici olduğunu” kaydetti. Artan tepkiler üzerine Ditsayabut, “uygunsuz” yorumları için özür diledi.


Askerle selfie

Sıkıyönetim ilanıyla birlikte askerin sokağa çıkması, Tayland’da günlük hayatı olumsuz etkilemedi. Dün işlerine gitmek için evlerinden çıkan Taylandlılar, her fırsatta sokaktaki askerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Bazı gençlerse, askerlerin yanına gitmektense “selfie” çekmeyi tercih etti.

Haberin Devamı