Gazete Vatan Logo

‘Tartışmasız’ istifa

‘Tartışmasız’ istifa

HDP’li iki bakan istifa etti. Konca, istifa gerekçelerinin “savaşın tırmandırılması” ve “seçim güvenliğinin olmaması” olarak açıkladı ve kurulda bir tartışma yaşamadıklarını söyledi.

HDP’den seçim hükümetine giren Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve AB Bakanı Ali Haydar Konca dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında istifalarını sundu. Bakanlar, Cizre’deki olayları gündeme getirdi ve ‘savaş konsepti’ uygulandığını söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun ise PKK’lıların kazdıkları hendekleri hatırlattığı öğrenildi. İki bakanın, istifalarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında ise Konca şunları söyledi:
‘Suç işlediler’
“Fiilen görevi yürütmedeki olumsuzluklar nedeniyle istifa etmiş bulunuyoruz. Ne yazık ki bugüne kadar demokrasi sandık olarak tanımlayan, saray ve talimatlandırdığı AKP, 8 Haziran’dan itibaren 7 Haziran seçim sonuçlarına karşı bir savaş ve darbe konseptini devreye koymuşlardır. Cözüm masasından sonra koalisyon masası da yerle bir edilmiştir. Seçim öncesinde başlayarak, saray ve talimatlandırılmış AKP, seçim sonrasında da açık bir şekilde anayasal ihlaller yaparak defalarca suç işlemişlerdir.”
Diğer partilere tepki
“Seçim hükümetinde meydanı AKP’ye bırakmak, pasif-edilgen pozisyona düşmek de, HDP dışındaki diğer muhalefet partilerinin tarihe geçen sorumsuzluk örneğidir. Savaş tezkeresini gayri hukuki olarak TBMM’ye sevk edilmesine karşı çıktık. Türkiye siyasi tarihinde ilk kez, müstafi hükümetin tezkeresine ret oyu çıkardık. Barışın sesini hem kabinede, hem kabine üyesi olarak duyurmanın gayreti içerisinde olduk.”
‘Teşhir ettik’
“AKP’siz kabine sıralarının mümkün olduğu umudunu yeniden yeşerttik. Biz AKP’yi teşhir ettik. AKP’siz seçeneğin yakın olduğunu gösterdik. 7 Haziran’da başkan yaptırmadığımızı, 1 Kasım’da tekrar başkan yaptırmayacağız. AKP’yi 1 Kasım’da iktidardan alacağız.”
‘Kimse söz almadı’
HDP’li Ali Haydar Konca, “Bakanlar Kurulu’nda tartışma oldu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “İstifa gerekçelerimizi özet olarak sunduk, anlattık. Sayın başbakan da kendi görüşlerini ortaya koydu. Teşekkür ettik, ayrıldık. Karşılıklı bir tartışma kesinlikle olmadı arkadaşlar. İstifa gerekçemiz, savaşın tırmandırılması ve seçim güvenliğinin mümkün olmadığı noktasında sabitlendi. Başka da kimse söz almadı, sadece başbakan. Cizre olayında İçişleri Bakanlığı ve valinin krizi yönetemediğini, ölümlerin önlenebileceğini, çözüme yaklaşmamasının kabul edilebilir olmadığını söyledim. Kendisi de oradaki hendeklerden bahsetti. Bana muhatap olmadı.”
Teşekkür edildi
Başbakanlık’tan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, istifaları kabul etmiştir. Başbakan Davutoğlu, anayasal zorunluluk gereği oluşturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teşekkür etmiş ve hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduğunu ifade etmiştir. İlgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır” denildi.

Haberin Devamı