Gazete Vatan Logo

Tabhane Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı İmparatorluğunda Tabhane Ne İş Yapar?

Osmanlı Devleti sahip olduğu kurumlar ile tarihte her zaman yer edinmeyi başarmıştır. Çünkü kurumların sahip oldukları özellikler devlette sağlam bir yapı oluşturmaktaydı. Tabi bazı kurumlar ise halkın yararına olan ve özel yapısıyla dikkat çeken yerlerdi.

Tabhane Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı İmparatorluğunda Tabhane Ne İş Yapar?

Bunlar arasında tabhane oldukça önemli bir konumda yer alıyordu. Bu kurumun temel amacı hayır işlemek olarak bilinmekteydi. Yani o dönemin bir çeşit hayır kurumu olarak güzel işlere imza atmıştır. 

Tab Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Tab kelimesi tabhane sözcüğünde kök olarak yer almaktadır. Bu kelimenin anlamı ise Farsçada güç ve takat şeklinde karşımıza çıkıyor. Tabi tab kelimesi için daha farklı anlamlar bulmakta mümkündür. Bunlar içerisinde sıkıntı, kış ve sıcaklık dikkat çekmektedir.

  Bunun yanında tabhane sözcüğünde tab ve hane bir araya gelmiştir. Zaten hane sözcüğü ev anlamıyla bilinir. Doğal olarak tabhane için 'güç evi' ve buna benzer tabirler kullanmak mümkündür. 

Tabhane Nedir? 

Tabhane, evsizlerin ve ihtiyaç sahibi olanların konaklama için kullandıkları yerdir. Bu yerin birçok maksatla hizmet verdiği de bilinir. Özellikle uzun yolculuğa çıkan kişiler mola verdikleri zaman tabhane içerisinde kalmışlardır. Bundan dolayı tabhane oldukça geniş bir kitleye hizmet verdiği için önem kazanmıştır. 

Haberin Devamı

Tabhane Özellikleri Nelerdir? 

Tabhane verdiği hizmetten dolayı büyük bir öneme sahipti. Bu öneminden dolayı günümüzde duyanların dikkatini çekmeyi başarmaktadır. Ayrıca tabhane birçok özelliği olan bir kurumdu. Tabhane şu özelliklere sahipti;

- Yoksul halka kalacak yer imkanı sağlamış. 

- Uzun yolculuklarda mola yeri olmuş. 

- Kıyafet veya çeşitli eşyalara ihtiyacı olanlar için tabhanede ürünler bulunurdu.

- Tabhaneler kervansaraylara göre şehrin içinde yer almışlardır. 

- Tabhaneye gelenler para ödemezlerdi. 

Osmanlı İmparatorluğunda Tabhane Ne İş Yapar?

Günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da evsiz kalan birçok kişi oluyordu. Özellikle çok soğuk havalarda gidecek yeri olmayan kişiler oldukça fazlaydı. Tabi sadece yeri olmayanlar değil yolculuk sırasında mola verecek olanlarda kalacak yer arıyorlardı. Bu durumlarda olanlar için en doğru adres ise tabhane olmuştur. Bundan dolayı Osmanlı Devleti'nde tabhane, evsizlerin kalacak yuvaları olmuştur.

Tabhane Ne Zaman Kuruldu?

Osmanlı Devleti'nde ilk tabhanenin kuruluşu tam olarak bilinmez. Ancak yapılan araştırmalara göre ilk tabhane 1. Murat Hudenvigar tarafından kurulmuş olabilirdi. Tabi bunun doğruluğu tam olarak net değildir.

Haberin Devamı

Osmanlı Devleti, sahip olduğu gücü yoksul kişileri mutlu etmek için kullanmak adına tabhaneleri faaliyete geçirmiştir. Bu kurumun sıkça halkı ağırladığı ve işe yaradığı bilinir. Kısacası gerekli olan özel bir kurumdu. 

Tabhaneler ilk başlarda bağımsız olarak kurulmuşlardı. Ancak ilerleyen yıllarda bu durum değişmiştir. Özellikle 15. yüzyıldan sonra tabhaneler cami ve mescitler ile bağlantılı olmuştur. Tabhaneler kurulurken daha çok nüfus yoğunluğu olan yerler seçilmiştir. Doğal olarak İstanbul ve Bursa ön plana çıkmıştır. Ayrıca bu şehirlerarasında Edirne'yi saymakta mümkündür.