Gazete Vatan Logo

Sürpriz deprem ürküttü!

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi 4.6 şiddetinde sarsıldı. Can ve mal kaybının olmadığı deprem hiçbir fay hattının geçmediği bir noktada meydana gelince hem şaşırttı, hem de korkuttu. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Sındırgı-Düvertepe’de ne fay var, ne de geçmişte yaşanmış büyük bir deprem. Dağın tepesinde kırılma oldu. Bölge dikkatle incelenmeli” dedi

Kütahya Simav’dan sonra Balıkesir’in Sındırgı İlçesi’nde Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, yer sarsıntısının yerin 16.1 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı.

Merkez üssü Sındırgı Düvertepe olarak açıklanan deprem, gece geç saatte olduğu için az sayıda kişi tarafından fark edildi. Can ve mal kaybının yaşanmadığı 4.6 şiddetindeki deprem gözleri bu bölgeye çevirdi. Uzmanlar Simav’la herhangi bir bağlantısının olmadığını kaydettikleri Sındırgı’daki depremle ilgili değerlendirmerlerde bulundu:

Fay hattı yok

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı) : ‘’Tarihsel verilere bakıyorum, yüz yıllık verilere... Sındırgı-Düvertepe bölgesiyle ilgili elimizde veri yok. Haritaya baktım. Ne fay var, ne de geçmişte yaşanmış büyük bir deprem. Dağın tepesinde kırılma oldu. Bu kırılmayı Simav veya olası Marmara depremiyle ilişkilendiremeyiz. Bölge genel olarak gerilim altında. Fay zonu olmayan bir yerde 4.6 şiddetinde deprem oluyor. Bu depremin öncü olduğunu söylemek mümkün değil. Bölge dikkatle incelenmeli.” (O. Gündoğdu)

Gerginlik vardı

Prof.Dr.Ahmet Ercan (İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi) : ‘’Sındırgı ve civarında gömülü kırık var. Simav ile Sındırgı yöresi il olarak farklı olsa da, o bölgede gerginlik yığılımı mevcuttu. 4.6 küçük boyutlu bir deprem. Bu bölgenin geçmişte ürettiği en büyük deprem 6.5 şiddetinde. Şahsi kanaatim Sındırgı’da 4.6’dan daha büyük bir deprem olmaz.’’(A. Ercan)

Suya dikkat

Yrd.Doç.Berk Üstündağ (İTÜ Öğretim Üyesi): “Kütahya-Simav örneğindeki gibi iç denge unsurlarında yeni bir kararlı nokta oluşuncaya kadar gel-git de dahil olmak üzere çeşitli etkiler altında inişli çıkışlı deprem silsilesi sürmektedir. Bölgedeki sıcak su kaynaklarının izlenmesi ve bunlara bağlı yüzeydeki elektriksel değişimlerin ölçülmesi bu tür depremselliğin gelişimi hakkında bilgi verici olabilir. ‘’ (B.Üstündağ)


Kandilli simav’a izleme istasyonu kuruyor!

KÜTAHYA’nın Simav İlçesi’nde 19 Mayıs’ta kaydedilen Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki deprem ardından artçı sarsıntı sayının 10 bini geçmesi üzerine Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, izleme istasyonu kurmaya karar verdi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden bir heyet, Belediye Başkanı DP’li Kasım Karahan ile görüşerek ilçede depremleri önceden belirlemek amacıyla bir izleme istasyonu kurmak istediklerini bildirdi. Simav’a kurulacak deprem öncü izleme istasyonu için de ellerinden gelen her türlü çabayı harcayacaklarını belirten Başkan Karahan, ekibe teşekkür etti. Görüşmelerin ardından İstanbul’a dönen teknik heyetin yakında Simav’a gelerek istasyonu kuracağını kaydetti.

Haberin Devamı