Gazete Vatan Logo

Suçu vatandaşa attılar

Neymiş; vatandaş bir anda yüklenince trafolar atmış... Neymiş; herkes aynı anda zincirsiz trafiğe çıkmış...

Belediye Başkanı Gürtuna: Sorumsuz vatandaş yolları tıkadı
Belediye olarak meydana gelebilecek her türlü afete hazırlıklıydık. Son 50 yılın en yoğun yağışıyla karşılaştık. 5 bin 100 kişlik ekiple bütün gece yolları açmak için uğraştık. Ama zincirsiz ve kabak lastikle yola çıkan vatandaşlar yolların tıkanmasında büyük etken oldu. Yeterli hizmeti verememizin üç nedeni var: Birincisi yollarda meydana gelen trafik kazaları, ikincisi kara ve fırtınaya hazırlıksız yakalananlar yüzünden trafiğin tıkanması ve yola devam etmek istemeyen sürücülerin araçlarını emniyet şeridine park etmeleri. Bu nedenlerle kapanan yollara zamanında ulaşamadık. Belediye olarak üzerimize düşen görevi yerine getirdik. TEM ve E-5 bizim sorumluluk alanımız olmamasına rağmen oluşan tıkanmaların giderilmesi için ekiplerimizi yönlendirdik.

Vali Muammer Güler: 50 yıldır böyle yağış görülmedi
* Nerede hata yapıldı?
Bu hava koşulları tahminlerimizin ötesinde. Salı gününden beri uyarıyoruz. TEM ve E-5 karayolunda bizi dinlemeyen ve kara hazırlıksız yakalananlar yolları tıkadı. Devrilen TIR'lar, arabalarını bırakıp gidenler ...

* Peki öncelikli planınız neydi ?
Öncelikli planımız vatandaşların can güvenliğini sağlamaya yönelikti. Bütün gayret bu yönde sarfedildi.

* En büyük sıkıntı ne oldu?
Hava şartlarından daha çok o kadar uyarmamıza rağmen kabak lastiklerle yola çıkıp arabalarını terk edenler bize en büyük sıkıntıyı yaşatanlar oldu. istanbul 50 yıldan beri böyle bir yağış görmedi. Arkadaşlarımın gece yarılarına kadar çalıştığını söylemek istiyorum. Ben sadece 2 saat uyudum. Emniyet müdürü Celahattin Cerrah hiç uyumadı. Polis telsisizden anonslar yaptırdı, inşaatlara bile girip evsizlerin soğuktan ölmemeleri için büyük gayret göstermeye çalıştık.

* İstanbul halkından çok şikayet var? Bir TV programında "Daha iyi yapacak biri varsa gelsin" dediniz?
Öyle söylemek istemedim. Elimizden geleni imkanlar elverdiğince yapmaya çalışıyoruz. ABD ve Avrupa ülkelerinde benzeri hava koşullarında daha kötü manzaralar görülüyor.

* C Planı çöktü mü?
Bence çökmedi. Ama aksilikler ve alt yapı problemleri bazı şeylerin aksamasına neden oldu.

* İstanbııllular'a kızgın olduğunuzu hissediyoruz..
İstanbullular'da kentli olma anlayışı olmalı, istanbul tarihinde yaşanan en şiddetli rüzgar ve kar yağışı oranına ulaşıldı, insanları uyarmaya çalıştık. 13 milyonluk, günde 2 milyondan fazla aracın trafiğe çıktığı bir kentte bu problemlerin yaşanması normaldir. Ama tedbirini almadan trafiğe çıkmak ve arabasını yola terk edip gitmek çok büyük bir hatadır.

Diğerleri ne dedi?
Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Güner Biliker: Tipiyle başa çıkamayız ki!
Sürücüler zincirsiz olarak yola çıkıyor. O kadar uyarı yapmamıza rağmen kış bakımı yapmadan yola çıkan araçlar oluyor. Bir TIR'ın kayması kilometrelerce kuyruğa neden oldu. Makina parkımız mükemmel diyemeyiz. Eksiklerimiz var ama bütün gücümüzle çalışıyoruz. 10 yıldır Karayolları'na yeni ekipman alınmıyor. Makinalarımız eski. Kar bizim çalışmalarımızı etkilemiyor ama tipi çok özel bir durum, meteoroloji de tipiyi tam olarak bilemiyor. Tipi olduğunda görüş mesafesi 1-2 metreye kadar düşüyor. Hem çalışanlar hem de yolun açılmasını bekleyenler için tehlike oluşuyor. Tipinin yoğun olduğu durumlarda çalışamadık.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan: Yüzde 70 sürücüler suçlu
Trafikte dün yaşanan kaosun yüzde 60-70'i sürücüler ile kış koşullarına uygun donatılmamış araçlardan kaynaklandı. Gece saat 02.00'de ana arterlerin temizlenmesi için ekiplere talimat verdik. Şiddetli kar yağışı nedeniyle tuzlama da sorunu çözmüyor. Tuzun etkisi bir saat sonra kayboluyor ve yol trafiğe yeniden kapanıyor. Şu ana kadar biz 4 bin 500 ton, bin ton da ilçe belediyeleri olmak üzere 5 bin 500 tona yakın tuz kullanıldı. Bu miktar kışın şiddetim göstermektedir. Çünkü geçmiş kışlarda kullandığımız tuz miktarını bir gecede kullandık.

Karayolları Genel Müdürlüğü Bakım Daire Başkanı Ahmet Bulut: 40 yılda bir olur böyle!
En önemli hata sürücü davranışları ve alınması gereken tedbirlerin uygulanmayışı. Saatteki hızı 100 kilometreyi geçen fırtınanın eldeki programlamanın üzerinde olduğunu da hesap etmemiz gerekiyor. 'Böyle fırtınaların olacağını tahmin ederek techizatlansaydınız' diyeceksiniz. Ama 20 yılda bir ortaya çıkacağım varsaydığımız birşey için çok büyük yatırımlar yapmak da ekonomik açıdan çok mantıklı sayılmaz düşüncesindeyim. Bunlar birer tecrübedir. Tecrübeler de kayıtlara geçer. Gelecek sefer bu hataların azaltılmasını dileyebilirim ancak.

Haberin Devamı