Gazete Vatan Logo

Şok! Türbanlı öğrenci YÖK'e giremedi

Rektörlere “türbanlı öğrencileri alın” talimatı veren YÖK Başkanı, kendi makamına türbanlı öğrenci alamadı.

YÖK Başkanı Özcan’ı makamında ziyaret etmek isteyen türbanlı öğrenciler, “türbanla giriş yasaktır” gerekçesiyle binaya alınmadı

Rektörlere “türbanlı öğrencileri alın” talimatı veren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, kendi makamına türbanlı öğrenci alamadı. Gazi Üniversitesi’nde derslere türbanla alınmayan yaklaşık 20 kadar türbanlı öğrenci YÖK’e gelerek Başkanlığa dilekçe vermek istedi. Ancak türbanlı öğrenciler, “YÖK binasına türbanla giriş yasaktır” uyarısıyla karşılaştı.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre Başkan Yusuf Ziya Özcan’ın korumaları ve bir personel, “Mevzuat gereği sizi türbanla içeri alamıyoruz. Aranızdan temsilci gönderin” cevabı verdiler. Bunun üzerine öğrenciler, arasından 2 erkek öğrenci temsilci seçerek, 250 imzadan oluşan 51 dilekçeyi Başkan Özcan’a gönderdi.

GAZETECİLERE YAKALANDI

Temsilci öğrencilerin içeri girmesinden yaklaşık 15 dakika sonra bu kez Özcan’ın, odasından çıkarak türbanlı öğrencilerle görüşmek için kampus dışındaki nizamiyeye doğru geldiği görüldü. Özcan karşısında basın mensuplarını görünce “Sizin ne işiniz var burada” diyerek geri döndü ve tekrar binaya yöneldi. Gazetecilerin “Efendim size dilekçe verilecekmiş” demesi üzerine, “Başörtülü öğrenciler mi...” diyerek yoluna devam etti.

Özcan’ın içeri girmesinden yaklaşık 15 dakika sonra dışarı çıkan öğrenci temsilcisi Mahmut Poyraz, “Sayın Başkan ile görüşmemizde bize bu sorunun çözüleceğini söyledi” dedi.


Türbanı erkekler taktı

Marmara Üniversitesi’ndeki türban yasağı devam ediyor. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu’nda dün, öğrencilerin içeri girememesi noter tarafından tasdik edildi. Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen üyeleri yasağı protesto etti. Bazı başı açık öğrenciler ise sınıf arkadaşlarına destek vermek için el ele tutuşarak “Bizi kaosa sürükleyen zihniyet yasakçı zihniyettir” dedi. Eylemin en ilginci ise bir grup erkek öğrenci, türban taktı. Özel güvenlik görevlileri durum karşısında şaşırdı. Şaşkınlıktan faydalanan türbanlı erkek öğrenciler, okula girdi.


‘Burası okul medrese değil’

İstanbul Aydın Üniversitesi Halit Aydın Kampusu’nda türbanlı öğrencilerin okula girmesini protesto eden yaklaşık 100 kişilik grup eylem yaptı. Üniversitenin Beşyol’daki Halit Aydın Kampusu’nda dün sabah türbanlı öğrenciler okuldan içeri alındı ancak derslere sokulmadı. Türbana karşı çıkan öğrenci grubu, “Laikliğe uzanan eller kırılsın”, “Burası okul, medrese değil” sloganları attı.

İçeride bulunan türbanlı öğrenciler tepki üzerine kampustan çıktı. 5 kişilik başka bir grup da dışarıda “Başörtüsüne özgürlük” sloganı atmaya başladı. Karşılıklı slogan atan iki grup da Türk Bayrağı açarken, türban karşıtı bir kız öğrencinin, türbanlı bir öğrenciyi itmesi, sorunun büyüklüğünü de gözler önüne serdi.


YÖK'TEN İDDİALARA YANIT

YÖK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada,
bugün bir gazetede yer alan, "türbanlı öğrencilerin YÖK Başkanlığı'na
girmelerinin engellendiğine" ilişkin haberin, gerçekle ilgisinin
olmadığı bildirildi.

Açıklamada, Gazi Üniversitesi öğrencileri olduklarını söyleyen bir grup
kız ve erkek öğrencinin, bazı arkadaşlarının okullarındaki derslere
alınmadıkları iddiasıyla dilekçe vermek üzere YÖK Başkanlığı'na
geldikleri ifade edildi.

YÖK ana giriş kapısında bulunan güvelik görevlilerinin, gelen kişilerin
sayıca fazla olması nedeniyle aralarından seçecekleri iki temsilcinin
yetkililerle görüşebileceklerini söyledikleri kaydedilen açıklamada,
öğrenciler adına iki temsilcinin, dilekçelerini verdikleri ve YÖK
Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile görüştükleri belirtildi.

Haberin Devamı