Gazete Vatan Logo

Sınırlarda kızamık salgını korkusu!

Sınırlarda kızamık salgını korkusu!

Türk Tabipleri Birliği sınırlarda alarm verdi. Başkan Beyazıt İlhan, Suriye ve Irak’tan gelen kayıt dışı sığınmacılardan başta kızamık olmak üzere sıtma ve şark çıbanı salgını tehlikesinin ortaya çıktığını söyledi.

Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmalarda Türkiye’ye sığınan ancak kayıt altına alınmayan sığınmacılarda bulaşıcı hastalık tehlikesi ortaya çıktı. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Beyazıt İlhan, mülteci kampları dışında 1 milyonun üzerinde Suriyelinin olduğunu belirterek, 3 yıldan bu yana yaşanan savaşta aşısı yapılmayan çocukların salgın tehlikesine neden olabileceğini kaydetti. Koruyucu sağlık hizmetlerinin aile hekimlerine devredildiğini ve hekimlerin aşı takibi yapabilmesi için kişilerin kayıtlı olması gerektiğini ifade eden İlhan, kayıtlı olmayanların takip edilemediğini ve kamp dışında kalan Suriyelilerin neredeyse hiçbirinin de kayıtlı olmadığını kaydetti. 2013 yılında Türkiye’nin kızamıkta Avrupa şampiyonu ve dünya üçüncüsü olduğunu hatırlatan İlhan şunları söyledi:

‘Aşıya rağmen yayılabilir’

Haberin Devamı

“Suriye’den gelen sığınmacı çocuklardan ve bugünlerde Irak’tan gelen Ezidi çocuklardan ulaşılamayan ve aşısız olanların olması çok muhtemel. Teorik olarak aşıya rağmen hastalanmak mümkün. Aşıların hem hastalığı koruyucu yönü var hem de toplumsal geçişi engelleyen yönü var. Bir toplumda yüzde 90-95 oranında aşılama oranına ulaşırsanız hastalığın salgın haline gelmesini engellersiniz. Ama belli bir aşılama oranına ulaşamazsak bir kırılma yaşanabilir. Mesela kızamık sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görüldü. Suriye ile ilgili sıtma ile şark çıbanı salgını da yaşandı geçtiğimiz yıl. Gaziantep’te binin üzerinde şark çıbanı vakası görüldü. Bu nedenle kayıt dışı geçişler çok ciddi bir risk.”

15 çocuk ölmüştü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, Suriye’de geniş bir aşı kampanyası yürütüyor. Ancak kızamık aşısı olan çocuklardan en az 15’i geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmişti. UNICEF ve DSÖ’den yapılan ortak yazılı açıklamada, İdlib’deki aşı kampanyasındaki ölümlerin nedeninin araştırılmasında uzmanlardan oluşan bir ekibin görevlendirildiği söylendi. DSÖ, olayın nedenleri tam olarak anlaşılana kadar, İdlib ve Deyrezor’daki aşı kampanyasını iptal etti. Ölümlerin bozuk aşılardan kaynaklanmış olabileceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Bizim Suriyeliler!
İç savaşla hayatları kararan Suriyeliler, İstanbul’da yaşam mücadelesi veriyor. Savaşta ölmemek için Türkiye’ye kaçanlar şimdi megakentte hayatta kalmaya çalışıyor. Yollarda, cadde ve sokaklarda araçların camlarını silenlerin, mendil, çiçek satanların, dilencilik yapanların çoğu artık Suriyeli. Tek başına ya da anneleriyle dilenen, midye satan, masalarda yemek yiyen müşterilerden para bekleyen çocukların halleri, yürek burkuyor...