Gazete Vatan Logo

Sınırda topyekun savaş hazırlığı!

Topyekun bir saldırı hazırlığında olduğu ortaya çıktı

Sınırda topyekun savaş hazırlığı!

Özgür Suriye Ordusu’nun, PYD’nin kontrolünde olan Ayn El Arab, Resulayn, Derbesiyan ve Kamışlı bölgeleri için topyekun bir saldırı hazırlığında olduğu ortaya çıktı...

Şanlıurfa Ceylanpınar’ın karşısında yer alan Resulayn’ın Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçlerinin kontrolüne geçmesinin ardından, muhaliflerin elinde olan Akçakale’ye komşu Tel Abyad’da da şiddetli çatışmalar yaşandı. Ancak PYD güçleri, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından üç gün önce 40 kilometreye kadar püskürtüldü.


El Nusra ön cephede

El Nusra dahil muhalif gruplar ise Tel Abyad’da ve de Resulayn’a bağlı olan Tel Halef’te bir araya gelerek bu kez de Resulayn’ı PYD’den geri alabilmek için güç birliği yaptı. Muhaliflerin PYD’nin kontrolünde olan Ayn El Arab, Resulayn, Derbesiyan ve Kamışlı bölgeleri için topyekun bir saldırı hazırlığında oldukları ortaya çıktı. Buna göre, PYD’nin elinde tuttuğu bölgelerden önce Suriye’nin batısında yer alan Halep ve Halep’e bağlı Afrin ilçesinde rejimle beraber savaşan Hizbullah, rejim ve PYD güçlerinin bölgeden temizlenmesi için yoğun bir saldırıya hazırlanıldığı öğrenildi.

5 PKK’lı amir iddiası

Buna göre, Özgür Suriye Ordusu’nun ilk olarak Hatay Reyhanlı’ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Afrin’e saldıracağı öğrenildi. VATAN’ın edindiği bilgilere göre ise dün Afrin tamamen çembere alındı ve ilçedeki PYD ile Hizbullah güçlerinin kaçış yolları kapatıldı. Geçtiğimiz günlerde PYD’nin kontrolüne geçen Afrin’e, iddiaya göre Kandil dağından 5 üst düzey ve Türkçe konuşan PKK’lı yönetici gelip PYD’lilere bu noktaya amir olarak atandıklarını kaydetmişti.


‘Başımıza bomba yağıyor, ne olur girelim’

Rasulayn’daki çatışmalardan kaçan yaklaşık 200 Suriyeli, Türkiye’ye geçmek için sınır hattında toplandı. Can korkusu yüzünden Ceylanpınar’a geçmek isteyen Suriyelilerin, geçişine izin verilmedi. Sınır hattında önlemlerini artıran askerler, zırhlı araçlarının hoparlörlerinden sık sık Kürtçe anons yaparak grubun sınırdan ayrılması istendi. Sınır hattında dağılmayan ve aralarında kadın ve çocuğun bulunduğu Suriyeliler, Türk askerlerine Kürtçe seslenerek “Her gün bombalar başımıza yağıyor. Bizi ülkenize kabul edin” diye yalvardı.

Muhalifler Esad’ın yanına mı geçiyor?

İngiliz Daily Telegraph gazetesi Suriye’de hayal kırıklığına uğrayan yüzlerce muhalif isyancının Devlet Başkanı Beşar Esad’ın affına sığınmak için geri döndüğünü yazdı. Gazetenin haberine göre Suriyeli muhalifler iki yıldan fazla süredir devam eden çatışmalardan yorgun düştü. Gruplar arasında kaybetme duygusu hakim gelmeye başladı. Dolayısıyla giderek artan sayıda direnişçi Esad rejiminin sunduğu af koşullarını kabul ediyor. Aynı zamanda bu direnişçilerin aileleri de hükümet kontrolündeki yerleşim yerlerine sessizce geri dönüyor.

Haberin Devamı