Gazete Vatan Logo

Sinir eden yazı!

'Kadın sporcuların göğüsleri tahta gibi, görüntüler içler acısı!'

Sabah Gazetesi’nin Günaydın ekinde yazan Yüksel Aytuğ’un olimpiyata katılan kadın sporcular için kullandığı ifadeler sosyal medyada tartışma konusu oldu.
Aytuğ’un kadın sporculara yönelik “Kocaman omuzlar, küçücük kalçalar ve tahta gibi dümdüz göğüsler...” sözleri sert tepkileri neden oldu.


İŞTE KADINLARI SİNİRLENDİREN O YAZI:

Kadınlık olimpiyatlarda ölüyor

Ben kadın derneklerinin yerinde olsam, olimpiyat oyunlarını şiddetle protesto ederdim. Olimpiyat halkalarının altına kadınlık simgesi artı işaretlerini koyardım...
Bu duyguya kapılmam için kadınlar arası yüzme yarışlarını izlemem yetti. Havuzdaki hanımların, kadınlıkla bir ilgisi kalmamış gibiydi. Kocaman omuzlar, küçücük kalçalar ve tahta gibi dümdüz göğüsler... Eğer mayolarının farklı biçimi olmasa, hepsini erkek sanacaktım. Hele göğüsler... Kadınlığın, analığın, bereketin simgesi olan göğüsler, hızı engelleyen birer "safra" olarak görülmüş olmalı ki, çocukluktan bu yana adeta budanmış.
Bazı kadın ciritçileri, güllecileri, güreşçileri, haltercileri, boksörleri saymıyorum bile... Onların görüntüleri hepten içler acısı...

KADINA SPORTİF ŞİDDET

Gelelim, işin kadınları ilgilendiren asıl bölümüne:
Görünen o ki, bir kadının sportif başarısı, "erkeğe benzemesiyle" doğru orantılı. Yani pek çok branşta madalyaya giden yol "erkeğe dönüşmekten" geçiyor. Şimdi söyleyin bana, bir kadın bundan daha fazla nasıl aşağılanır?
Olimpiyat sporcularının bir atletten ziyade "üniformasız asker" olarak görüldüğü soğuk savaş döneminde, özellikle Doğu Bloku ülkelerinin kadın atletlerinin gerçekten kadın olup olmadığı tartışılırdı. Kullandıkları hormon ilaçları yüzünden bıyıklı kadın atletler (!) koşardı pistlerde. Doping ve diğer kimyasalların spor sahalarından uzaklaştırılması yolunda alınan önlemler ve denetim teknolojisinin gelişmesiyle, bu insanlık dışı çirkin görüntünün biraz önü alınır gibi oldu ama Londra Olimpiyatları'nda gördüm ki, madalya için "erkekleşmek zorunda bırakılan" pek çok kadına, üstü örtülü bir sportif şiddet uygulanıyor. Adeta kadınlıkları ellerinden alınıyor.
Size ütopik gelebilir ama bu konuda bir önerim var. Kadın sporcuların kronometre sonuçlarıyla yetinilmesin. Sıralama yapılırken sporcuların fiziksel görünümlerinin "kadına benzerliği oranında" artı ve eksi puanlar eklensin!..
Aksi halde kadın zarafetini ve nahifliğini, olimpiyat eliyle yok edeceğiz...


'KADINLIK DEĞİL GAZETECİLİK ÖLÜYOR ONU NE YAPACAĞIZ'

Yüksel Aytuğ'un yazısı her kesimden büyük tepki çekti. Sanatçılar, gazeteciler ve tepki gösterenler sosyal medyada Yüksel Aytuğ'u böyle eleştirdi:


Müzisyen:Siyabend Suvari ‏@siyabendos
Yuksel Aytug kendi standartlarina gore ele alinmis olsaydi su anda Mars'a ilk canli gondermis ulke olurduk. Curiosity geri kacardi o ayri.


Sinema eleştirmeni Alper Turgut ‏@AlperTurgut01
Yuksel Aytug yuzucu kadinlari memesiz bulmus, haydi iri goguslu olsunlar, bu kez deniz analari havuzu basmis muhabbeti mi donecek?Trajikomik

Gazeteci Aycelina ‏@aycelina
Yüksel Aytuğ dikkat çekmek için en klişe yolu seçmiş,kadına saldırı.sözünde gerçeklik payı var ama yüzücülük böyle bir şey.sen defile izle.

Oyuncu serhat teoman ‏@serhatteoman
#yükselaytuğ bu kadar komik olmayi nasil becerdin :)))


Gazeteci Barış Akpolat ‏@barisakpolat
bazen ben de Yüksel Aytuğ kadar saçmalamak isterdim... "analığın simgesi memeler" kıvamındaki seksist yazısı:

Yazar hande altayli ‏@handealtayli
Spor yapmamaktan memesi buyumus erkeklerin, sporcu kadinlarin memeleri hakkinda atip tutmasi ne hos, degil mi?

Hem olimpiyat rekoru falan kiracaksin, hem de kendini Yuksel Altug'a begendireceksin. Zor is valla, oturalim oturdugumuz yerde.

barış atay ‏@barisatay
Yüksel Aytug;kadıni sadece popo,göğüs olarak gören bir zihniyetin dışa yansimasi ve dış görünüşün "insan" olmaya yetmediğinin kanıtıdır !!!


Oyuncu ahmet mümtaz taylan ‏@taylan1789
Bakanımız İ.N.ŞAHİN, polis şefimiz Selim AY, malumatfuruşumuz Yüksel AYTUĞ... Daha da bize beddua işlemez!.. Elle gelen düğün bayram..


resul ertaş ‏@resulertas
Yüksel Aytuğ "Kadınlık olimpiyatlarda ölüyor" demiş. Farkında değil gazetecilik de Yüksel Aytuğ'da ölüyor.

Cemal Kopuz ‏@Kelamperest
Yüksel Aytuğ kadınlık olimpiyatlarda ölüyor diyorsun da gazetecilik de senin elinde ölüyor onu napcaz?


Haberin Devamı