Gazete Vatan Logo

Şeriatı en çok isteyen ülke!

ABD'den Müslümanlık araştırması...

Araştırma raporlarıyla dünya çapında saygınlığa sahip olan Pew Araştırma Merkezi, “Dünya Müslümanlarının Gözüyle Din, Siyaset ve Toplum” başlıklı son araştırmasıyla dikkat çekici sonuçlara ulaştı.

ABD’de Türkçe yayınlanan POSTA 212 gazetesinin haberine göre araştırma dünyadaki Müslüman nüfusun çok büyük bir çoğunluğu İslam adına yapılan terör ve vahşet eylemlerini onaylamazken, şeriat yasalarıyla yönetilmek konusunda olumlu bir tavır sergiliyor.

Doğum kontrolü, eşcinsellik gibi temel konulara müslümanların gösterdiği tepkiler bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye ciddi farklılıklar gösteriyor.

İNTİHAR BOMBACILARINA ONAY YOK

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Müslüman coğrafyanın tamamını kapsayan araştırmada “İslam dini adına hareket ettiğini iddia eden intihar bombacısı tarzı terör eylemlerini nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna yüzde 81 çoğunluk “hiçbir şekilde onaylamıyorum” cevabını verdi. Bu tür eylemler “bazen kabul edilebilir” diyenler yüzde 7, “çoğunlukla kabul edilebilir” diyenlerin oranı ise yüzde 1′de kaldı.

"EŞCİNSELLİK VE DOĞUM KOTROLÜ AHLAK DIŞI"

Raporun bir başka bulgusu da cinsel kimlikler ve yaşam tarzlarına ilişkin hoşgörü seviyesinin ne kadar düşük olduğunu gösterdi. Seks işçiliği, eşcinsellik, doğum kontrolü veya intihar gibi mevzular Müslümanların büyük çoğunluğuna göre “ahlak dışı.” Ancak çokeşlilik konusunda belirgin bir coğrafya farklılığı ortaya çıktı. Bosna-Hersek, Azerbaycan gibi ülkelerde çok eşliliği tasvip edenlerin oranı yüzde 4 gibi çok düşük düzeyde kalırken, Filistin ve Malezya’da yüzde 49′a, Afrika'daki bazı ülkelerde ise yüzde 87′lere yükseldi.

Töre cinayetleri de bir başka farklılık alanını oluşturdu. Müslümanların büyük çoğunluğu töre cinayetlerini onaylamazken, Afganistan ve Irak’ta tam tersi bir sonuç ortaya çıktı.

ŞERİAT EN FAZLA AFGANİSTAN’DA İSTENİYOR

Şeriat yasalarına göre yönetilmek konusuna ise, Pew Raporuna gore, Ortadoğu ve Afrikalı Müslümanlar herkesten daha fazla destek veriyor. Örneğin Pakistan ve Fas’ta yüzde 84′lerde olan şeriat arzusu, Afganistan’da yüzde 99′lara varıyor. Oysa Azerbaycan Müslümanlarının sadece yüzde 8′i şeriatla yönetilmek arzusunda.

Dünyadaki Müslüman nüfus içerisinde Amerikalı Müslümanların diğer dinlerden olanlarla daha rahat kaynaştığı ve arkadaşlık kurabildiği de raporda vurgulanan sonuçlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı