Gazete Vatan Logo

Seçimden sonra OHAL’i kaldırabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanal D-CNN Türk ortak yayınında açıkladı: Seçim sonrası OHAL’i masaya yatırıp, onu gözden geçirip kaldırma gibi bir durum olabilir. İnşallah kabineyi kurduktan sonra talimatı verip çalışmayı sürdüreceğiz.

Seçimden sonra OHAL’i kaldırabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da 2’nci Meclis’te CNN Türk ve Kanal D’nin ortak yayınında Buket Aydın moderatörlüğündeki ‘Seçim Özel’ programında, Demirören Medya Grup Başkanı, Kanal D ve CNN Türk İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın sorulan sorulara cevapları şu şekilde;

Seçim meydanları ısınıyor

Buket Aydın: Seçime artık 16 gün kaldı. Meydanları nasıl görüyorsunuz? Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Mersin ve Mersin’den önce Tarsus’ta olduk. Oradan Hatay’a geçtik. Hava sıcaklığı 35 ile 39 derece arasındaydı tüm bunlara rağmen vatandaş sabretti. Ondan sonra da Ankara’ya. Külliye’de yeni bir sergi açtık. Onu da muhtarlarımızla açtık. 2500 muhtarımıza iftar verdik. Bu toplantı da 47. toplantımız oldu. Bugünkü havayı görünce artık vatandaş seçim havasına tam manayla girmiş. Yarın Kayseri’deyim. Kayseri mitingiyle birlikte bu trend yükselecek.

Mehmet Soysal: Bu mecliste 600’ü aşkın vekil görev yaptı. Bu sayıyı çok bulan muhalefet partileri var. Şöyle bir eleştiri var; “16 yıldır AK Parti iktidarda. Şuana kadar neden bunları yapmadı” diye. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Haberin Devamı

Bizim beyannamemizin detayı, teferruatı neden muhalefeti rahatsız ediyor? Biz burada bir tecrübeyi gündeme getiriyoruz. 16 yılın tecrübesini konuşuyoruz. Bunlar çırak bile değil. Çırağa bakkalı emanet eder misiniz? Halkımıza ‘Bize baş uzmanlık için icazet verin’ diyoruz. Bir ekibimiz var bu ekip aylardır çalışıyor. Şuanda biz hâlâ çalışıyoruz. Gençlere Külliye’de hanım bir sahur verdi. O sahurdan önce de çalışmalarımızı yaptık. Muharrem İnce’nin yeni yönetim şeklinde bir anlayışı var mı duymadım ben. Teröre dair bir şey söyledi mi ben duymadım. Ben meydanlarda terörü anlatıyorum. O, ‘dökülün meydana’ diye Diyarbakır’da halkımızı sokağa döken Demirtaş’ı ziyaret ediyor. Bunlar proje örgüttür.

Hande Fırat: Dün 2 bakanlığın birleştirileceğini söylemiştiniz. Yeni sistemde bakan sayısıyla ilgili net rakam var mı?

Dün akşam gençlere söylediğim gibi biz de orada söyledik. İki bakanlık birleşecek dedim (Aile ve Çalışma Bakanlığı) Kurulacak yeni bakanlık da gençleri özellikle ilgilendiriyor. Ama yeni yönetim sistemini bir programla son hafta açıklayacağız.

Haberin Devamı

CHP’li İnce kaçak güreşiyor

Mehmet Soysal: İnce’nin çılgın projesi, mutluluk, huzur, barış olarak açılıyor. İnsanlar, toplum size göre kavgalı mı?

Sayın İnce’nin performansını takip etmek işim değil. Ben biz ne durumdayız diye bakarım. Fakat söylediğiniz bir proje değil temennidir. Mutluluğu, huzuru neyle getirecek? Bunu ortaya koyması lazım. Türkiye’yi 4 ana sütun üzerinde yükselteceğiz dedik. Eğitim, sağlık, adalet, güvenlik. Bu ise şimdi kaçak güreşiyor. Biz bir şey söylüyorsak ‘Ben söylemiştim’ diyor. ‘Millet Bahçesi’ diyoruz, ‘Ben onu söylemiştim’ diyor. Central Park’ın 4 katı büyüklüğünde. Bu daha ham. Şimdi statlar yapıyoruz. Eski statları da millet bahçesine dönüştürüyoruz. Her zaman projeler ihtiyaçlara göre şekil alır.

Biz bir TV programı yapacağız. Onda Havalimanı’nın son halini paylaşacağız. Bununla biz Türkiye’nin dünyaya bakışını, dünyanın da Türkiye’ye bakışını değiştireceğiz. İlk anlarda burasının yolcu potansiyeli yılda 90 milyon olacak. 2023’te yolcu potansiyeli 150 milyona çıkacak. Biz butik şehirler kuracağız. İstanbul’un güzelliğine bir güzellik daha katacağız.Boğaz tehditten kurtulacak.

Haberin Devamı

Buket Aydın: Yeni sistem Türkiye’ye ne kazandıracak?

Öncelikle bir Cumhurbaşkanı ile ayrımı bir kenara koyalım. Parlementonun çalışması ağır giderse siz de yürütme olarak seri, üretimde kararlar alamıyorsunuz. Bazıları saptırma yapıyor; Cumhurbaşkanı yasa yapıyor diye. Cumhurbaşkanının yasa yapma yetkisi yok. Cumhurbaşkanı sadece KHK çıkarmada yetki almış oldu. Bununla birlikte yasa konusunda atacağımız adımlar konusunda parlemento müsaade etmezse yapamaz.

Hande Fırat: Hiç Cumhurbaşkanlığı Sistemi nereden çıktı diyor musunuz? AK Parti’ye tuzak mı diyenler var. Bunları düşündünüz mü?

Biz dünyayı yeniden keşfetmiyoruz. Tayyip Erdoğan da çırak değil. Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yaptım. Gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamını gezdim. Oralarda sistem nedir tabi bunları biliyoruz. Gittiğimiz yerde de bunları görüşüyoruz. Yerel modellerde, merkezi modellerde sistem nedir. Bunları gören birisiyim. Özal da Demirel de bunu savundu. Hatta Türkeş, Erbakan da savundu. O çarktan gelenler bile bunu reddetti sonrasında. Halbuki oradan gelen bir sistem bu. Bu sistemi uygulayanlar netice elde etti. Koalisyon sistemi değil, ayıklanma sistemidir bu.

Haberin Devamı

Mehmet Soysal: Bahçeli ile ortak miting düşünüyor musunuz? MHP tabanından oy alamayacağınız konusunda neler söylersiniz?

Gönlük birlikte hiç olmazsa, İstanbul-Ankara gibi illerde miting yapsak çok daha önemli olur. Zorlamayı gündeme getirmek olmaz. Kendilerine teklif yaptık. Kendileri miting yapmak istiyor. Daha fazla ısrar yapmak olmaz. Hedefimiz MHP tabanından oy almak değil. Zaten biz neler yapacağımızı anlattığımız zaman halkımız iradesini yönlendirecektir. Cumhur İttifakının içerisinde ortağından nasıl oy alırım’a girersem bu yanlış olur. Biz diğer siyasi parti tabanlarından nasıl oy alacağımıza bakalım.

Hande Fırat: Kabinede MHP’ye de sıcak gelecek isimler olabilir mi?

Bu yetkiyi yeni düzen Cumhurbaşkanına veriyor. Biz de en ideal kabineyi, ajansları nasıl kuracağım bunun çalışmasını mesai arkadaşlarımla oturacağız konuşacağız en ideal olanını, en başarılı şekilde yürütecek olan kabineyi kuracağız. Teknokratlar kabinesi düşünemem. Bürokratik oligarişiden çok çektik. Bunu başarırsak biz başarı alırız. Şuanda birçok dünya ülkesinde piyasadan gelen insanlar belli yerlere yerleşiyor. Bizim için de siyasi vizyon sahibi olacak, aynı şekilde bir şirket yönetiyor gibi yönetecek, sonuç odaklı bir kabine olacak.

FETÖ ile mücadele...

Mücadelede bizim 15 Temmuz gecesindeki sıcaklık ne ise şuanda da o devam ediyor. Biz asla taviz vermeyeceğiz. Yıl sonuna kadar bu davaları bitirme kararındayız. Bu akşam burada özellikle bir şey söyleyeceğim. CHP’nin seçim beyannamesinde FETÖ ile ilgili bir mücadele yok. Terörü de es geçmişler, çünkü beraber geziyorlar. Seçim sonrası OHAL’i masaya yatırıp gözden geçirip onu kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Onun çalışmasını da yapmış olacağız. İnşallah kabineyi kurduktan sonra talimatı verip çalışmayı sürdüreceğiz. Fazla sürüncemede kalmaz. Adımı atacağız.

Ali Koç’un F.Bahçe başkanlığı

Mehmet Soysal: Fenerbahçelisiniz. Bir dönem kapandı. Yeni bir dönem başladı?

Gerçekten Ali Bey açık ara bir başarı elde etti. Ben de arayıp kendisini tebrik ettim. Yeni dönemde o da artık bu beklenen başarıyı ortaya koyması lazım. Sadece ulusal bazda müsabakalar olmayacak. Zannediyorum, hocayla devam etme gibi bir şeyi var. Aykut Hoca ile devam etmeleri, eksiklerin giderilmesi onların sorunudur. Güçlü bir F.Bahçe ortaya çıksın isteriz.

Kanal İstanbul stratejik proje

Hande Fırat: (Kanal İstanbul) Muhalefetin ‘yapmayacağız’ değerlendirmesini değerlendirmenizi isteriz. Kanal İstanbul neden gerekli?
Malum daha kısa bir süre önce Boğaz’da bir yalıya gemi çarptı. Allah göstermesin bu bir tanker olabilirdi. Tanker olsaydı büyük bir felakete dönüşürdü. Yıllar önce Haydarpaşa Limanı önünde olmuştu. O zamanlar Selimiye taraflarında aylarca yanmıştı. Bu her an olabilir. Yalıların bir çoğuna bu tür gemiler çarpmıştır. Aslında Kanal İstanbul projesi stratejik bir projedir. Bunu yaptığımızda İstanbul’a güzellik katıp stratejik damga vuracağız. Bu şimdi değil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğum zaman başladı. İnce ince bir şeyler yapmaya çalışıyor. Derslerine daha iyi çalışması lazım. Yeni yönetim sisteminde ne var ne yok. Son hafta ben bunları anlatacağım. Bakan sayısı nereye iniyor. Şimdi açıklamayalım bunları. Sermayeyi bitirmeyelim. Şuanki sistemde bilekleriniz bağlı, bazı yerlere gidemiyoruz. Süreyi hızla işleten bir sistemle Türkiye’yi uçurmak istiyoruz.
Mahmuru da vurabiliriz
Buket Aydın: Kandil’e operasyon olacak mı?
Olayın tabi 2 boyutu var. Kandil var Sincar var. Irak’tan Türkiye’ye herhangi bir tehdit olursa, Bağdat yönetimiyle bunu görüşürüz. Bağdat ‘ben bunu çözerim’ dediği taktirde ne ala. ‘Çözemem’ derse Sincar’ı da Kandil’i de vururuz. Bunu ilk defa söylüyorum. Mahmur. Mahmur çok önemli. BM şöyle demiş böyle demiş..BM’nin Mahmur meselesini de halletmesi lazım. Mahmur bir kuluçka yuvasıdır. Ban Ki Moon ile bunları çok konuştum. Şimdi de konuşuruz. Bu meseleyi çözmezseniz vururuz. Kandil nereden besleniyor sanıyorsunuz? Mahmur’dan. Sincar da küçük bir Kandil’dir aslında. (Muharrem İnce ‘Kandil’de terörist kalmadı’ açıklamasına) Demek ki içiçeler. Çok iyi biliyor. Demek ki istihbarat çok iyi çalışıyor.
Bedelli konusu seçimden sonra
Bu bedelli askerlik konusunda Sayın Başbakan açıklama yaptı. Nasip olursa 24 Haziran’dan sonra hemen bu işe girmek olmaz, hassas olmalıyız. Askerle çalışmamız gerek. Bir yanda Afrin var Sincar var, Kandil var. Ortak aklı oluşturur hayırılısıyla adımı atarız.
Kılıçdaroğlu cezasını buldu
Erdoğan, dün gece CNN TÜRK - Kanal D ortak yayınında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na verilen 197 bin TL’lik tazminat cezasıyla ilgili soruyu da yanıtladı: Şahsımı ve aile bireylerimi Man Adası’na para kaçırmakla itham eden Kılıçdaroğlu, iftirasının cezasını mahkemede buldu.
Telefonu en çok dinlenen benim!
Mehmet Soysal: Kılıçdaroğlu telefonlarının dinlendiğini iddia etti?
Türkiye’de telefonu en çok dinlenen kişi benim. Bu FETÖ takımı burada olduğu zamandan tutun. Hepsi dinliyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun böyle bir projesi varsa bu zamana kadar niye açıklamadı? Kılıçdaroğlu ne anlar projeden? SSK Genel Müdürlüğü yaptığında hastanelerin durumu neydi? Sen böyle bir insansan neden genel müdür olduğunda doğru dürüst hastane ortaya koymadın? Bunlar proje insanı değil. Bunlar projeden anlamaz.
Hırsızlık ithamının ciddi cezası var...
Mehmet Soysal: Man Adası davasında Kılıçdaroğlu’nun 170 bin TL size ödemesi yönünde karar çıktı?
Kılıçdaroğlu’nun iddiaları çok çirkin. Man adasına para kaçırmakla iftira atan Kılıçdaroğlu’nun iddiası toplamda 170 milyar TL tazminata mal oldu. Bu partinin cumhurbaşkanı adayı da geçenlerde tüm vekilleri ‘hırsız’ olmakla itham etti. Yahu şimdi kendisi de buna katılıyor. Bu senin genel başkanını da seni de kapsıyor. Kabul ediyorsan sen de hırsızsın. Parlemento gibi kutlu bir mekanı böyle bir ithamla kabullenmek olabilir mi? Bizim arkadaşlarımızın hepsi dava açıyor. Yargı ne kadar verir onu bilemem ama ‘hırsızlık’ ithamının ben ciddi bir cezasının olduğunu biliyorum.