Gazete Vatan Logo

Savcı: Gezi’yi FETÖ destekledi

Savcı: Gezi’yi FETÖ destekledi

Fethullah Gülen hakkındaki iddianamade savcı, darbe girişimi suçlamasında bulunurken Gezi eylemlerini de örgütün desteklediğini öne sürdü.

25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı ve kumpas kurulduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmanın 1453 sayfalık iddianamesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Uçar ilginç tespitlerde bulundu. Menemen olayı, Şeyh Sait Ayaklanması gibi tarihe geçen olaylara değinen savcı, Gezi eylemlerinin FETÖ örgütü tarafından desteklendiğini belirtti. Örgüt için ‘özgüven patlaması’ yaşadığı tanımlaması yapılırken, “17-27 Aralık’ta örgüt yeterli olgunluğa eriştiğini düşünerek devlete karşı intihar saldırısına kalkıştı” denildi.
İddianamede Fethullah Gülen’in FETÖ örgütünün lideri Amerika’da yaşayan örgüt üyeleri arasında bağlantı kuran yardımcısı Sinan Dursun ise iki numara olarak yer aldı. İddianame de Gülen ve Dursun’la birlikte İstanbul Mali Şube’den sorumlu eski Emniyet müdür Yardımcısı Hamza Tosun, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcıları Kazım Aksoy, Yasin Topçu, İstanbul Emniyet Müdür eski Yardımcısı Mahir Çakallı’nın da bulunduğu 69 şüpheli yer alıyor.
‘17-25 Aralık intihar saldırısı’
17-25 Aralık soruşturmalarıyla örgütün yeterli olgunluğa eriştiğini düşünerek, devlete karşı intihar saldırısına kalkıştığı belirtilen iddianamede “Birkaç yüz bin kişilik kitle haricinde karşılığı olmayan hareketlerini ülke yönetimine getirmek için hükümete darbe yapmak istediler. Bunu Türk tarihinde yaygın olduğu şekilde ordu üzerinden değil de, en çok yerleştikleri kurum olan polis gücü marifetiyle yapacaklardı. İktidarı yolsuzluk soruşturmasıyla düşürmeye karar verdiler. Yani planlanan bürokratik bir darbeydi” denildi.
Brezilya tespiti!
Savcı Uçar hazırladığı iddianamede, Gezi eylemleri ile Brezilya’da yaşanan gösteriler arasında benzerlik bulunduğuna dikkat çekti. “Her iki ülkede de yakın zaman da spor müsabakalarının yapılacak olması da rastlantı değil. Türkiye’de 20. Dünya Kupası ve Akdeniz Oyunları Brezilya’da ise Dünya Kupası yapılacaktı. Her iki ülkede de bu organizasyonları itibarsızlaştırma kampanyası başlatıldı” tespitinde bulundu.

Haberin Devamı