Gazete Vatan Logo

‘Sarı Gelin’ mahkeme yolunda

Hrant Dink Vakfı, okullarda gösterilen ‘Sarı Gelin’ belgeselinin ayrımcılığa ve çocuklarda psikolojik bozukluklara neden olduğunu belirterek gösterimin durdurulması için dava açtı

Uluslararası Hrant Dink Vakfı, Milli Güvenlik Kurulu kararı doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim okullarında izlettirilen “Sarı Gelin” belgeseline karşı dava açtı. Vakıf avukatları tarafından İstanbul İdare Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, belgeselin içeriği itibariyle tarihi olaylara tek taraflı bir bakış açısına sahip olduğu belirtilerek “bilimsel” olmadığı kaydedildi. Vakıf bu gerekçeyle İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gösterimi durdurması ve iptali istendi.

Ruhları bozulacak

Belgeselin çocuklar üzerinde pedagojik ve psikolojik yönden telafisi imkansız zararlara yol açacağı belirtilen dilekçede, bu konuda uzman eğitimcilerin görüşleri de yer aldı. Dava dilekçesinde belgeseldeki parcalanmış cesetler, insan kemikleri, kafatası yığınları, toplu mezarlar gibi vahşet ve şiddet içeren görüntüler ile yaşlı insanların ağzından verilen “(Ermeniler Türkleri) odun niyetine yaktılar, başını kestiler, etlerini yedirdiler” gibi tüyler ürpertici ve korkutucu anlatımların ilköğretim çağındaki çocukların psikolojik ve zihinsel gelişimi üzerinde ağır tahribat yaratacağı ifade edildi. Bu durumun aynı zamanda azınlık mensubu çocuklar üzerinde ikinci bir mağduriyete ve manevi şiddete yol açacağı vurgulanan dilekçede şöyle denildi: “Çocukların Ermeni’yi kötü olanla özdeşleştirmesi anlamına gelecek ve çocuk yaşta zihnine kazınan bu kötü algı yaşamları boyunca bu çocukların zihninde kalacaktır. Belgeselde kullanılan ”biz“ ve ”onlar“ şeklindeki ayrımcı dil, imgeler ve görüntüler çogunluğa mensup cocuklarda farklı kimlikleri düşman olarak algılamalarına yol açacak, ayrımcılığı pekiştirecek ve önyargıları derinleştirecektir.”

Milli Eğitim Bakanlığı, Ermeni vatandaşların belgeselin Ermeni azınlık okullarında gösterilmemesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazmıştı. Bakanlık da gelen tepkiler üzerine gösterimi durdurmuştu.

Haberin Devamı