Gazete Vatan Logo

Saray sofrası konukları: Cumhurbaşkanı görevi Kılıçdaroğlu'na vermeyecek

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tarihçi ve yazarları ağırladı. Saray sofrası konukları Erdoğan'ın CHP'ye görev vermeyeceğini söyledi.

Saray sofrası konukları: Cumhurbaşkanı görevi Kılıçdaroğlu'na vermeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sofrası’nda “Milli Mirasımız ve Gelecek Tasavvurumuz” temasıyla yazar ve tarihçilerle bir araya geldi. Üç saatlik yemeğe, M. Şevket Eygi, Ertuğrul Düzdağ, Kadir Mısıroğlu, Rasim Özdenören, Mesut Uçakan, Hasan Çelebi, Yavuz Bahadıroğlu, Hasan Celal Güzel, Vehbi Dinçerler ve Hasan Aksay katıldı. Davetliler açıklama yapmadı ama akşam saatlerine doğru yemekte konuşulan konular kulislere yansıdı. Buna göre yemeğin en önemli konusu ‘erken seçim’ oldu. Yemeğe katılanlar Erdoğan’ın hükümeti kurmak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na görev vermeyi düşünmediği kanaatine vardı. ‘Seçim hükümeti’ ihtimalinin en kuvvetli seçenek olarak ortaya çıkarken Erdoğan’ın 2 aylık seçim hükümetine sıcak baktığı ifade edildi.

Süreci Yılmaz başlatacak

Yemekte konuşulan konular siyaset koridorlarını da hareketlendirdi. Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetki verse bile sürenin dolmasına çok kısa süre bunun gerçekleşeceği yorumları yapıldı. Burada da Kılıçdaroğlu’nun davet gelmesi üzerine Beştepe’ye çıkıp çıkmayacağının soru işareti olduğuna vurgu yapıldı. Erdoğan’ın, TBMM Başkanı TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’a ‘seçim hükümeti sürecini’ başlatma talimatını vermesiyle de hükümetin kurulacağına dikkat çekildi. Yılmaz ise, partilerin milletvekili dağılımına göre kabinenin dağılımını belirleyecek. Bu durum Başbakan Davutoğlu’nun ‘seçim hükümetinin de başbakanı olacak’ yorumlarına neden oldu. MHP; seçim hükümeti ihtimaliyle ilgili olarak daha önceden görev almayacağını açıklamıştı. Seçim hükümeti kurulduğunda, MHP dışarıda kalırsa izlenecek formül de netleşmeye başladı. Buna göre boş kalan bakanlıklara meclis dışından atama yapılacak. Aynı durum hükümette yer almak istemeyen diğer partiler için de geçerli olacak. ,

Haberin Devamı

GEÇİCİ BAKANLARDA SON SÖZ ERDOĞAN'DA
Cumhurbaşkanı'nın , seçim hükümeti için en çok oyu almış AK Parti'nin Genel Başkanı Davutoğlu'nu Başbakan olarak ataması bekleniyor. Kabinede başbakan ve 4 başbakan yardımcılığı ile birlikte toplam 26 koltuk bulunuyor. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarını Başbakan, Meclis içinden ya da dışından bağımsız isimlerden atayacak. Geri kalan bakanlıklar da her siyasi partinin vekil oranına göre belirlenecek. MHP bakan vermeyeceğini açıkladı. Bu diğer partilerin bakan sayısını etkilemeyecek. Boş kalan bakanlıklara TBMM içinden veya dışından bağımsız isimler atanacak. Atama konusunda son söz Erdoğan'da bulunuyor. Bakanlar Başbakan tarafından seçilip Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

Haberin Devamı