Gazete Vatan Logo

Rutin gerilim!

Meclis Genel Kurulu’nda bir haftadır görüşülen ve kavgalara neden olan İç Güvenlik Paketi görüşmeleri önceki gece de tehlikeli anlara sahne oldu

TBMM Genel Kurulu’ndaki İç Güvenlik Paketi mesaisinde bonzaiyle ilgili 11. ve 12. maddelerin ardından polise 48 saate kadar gözaltına alma hakkı tanıyan 13. madde, Genel Kurul’daki oturumda oylanarak kabul edildi. Bonzai ile etkin mücadeleyi kapsayan ve ağır cezalar öngören 11. ve 12. maddelerin aksine, yasa tasarısının 13. maddesi muhalefetin ret oylarına karşın AK Parti’nin ‘evet’ oyları ile yasalaştı. 254 oyun 43’ü ise ret oldu.

Oylamadan sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP’li milletvekilleri, ertesi gün saat 10.30’da partilerinin grup toplantılarının olduğunu anımsatarak oturumun kapatılmasını istedi. Vural, oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut’un bir saat ara vererek süreci uzattığını iddia etti.

AK Parti sıralarından “Muhalefet ağlamaya başladı” sözlerinin duyulması, Genel Kurul’da tansiyonun bir anda artmasına neden oldu. AK Partili ve MHP’li milletvekilleri birbirleri üstüne yürürken, grup yetkillieri ortamı yatıştırdı.

MHP’lilere su döktü

Yakut’un yerine Meclis Başkanvekilliği görevini Ayşe Nur Bahçekapılı’nın devralması da tansiyonu düşürmeye yetmedi. Vural ve MHP’li vekiller, Başkanlık Divanı önünde toplanarak itirazlarını sürdürürken, Bahçekapılı’nın bir sonraki önergeyi okutması tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Katip üye Mine Lök Beyaz’ın önergeyi okumasını gürültü çıkartarak engellemeye çalışan MHP’li vekillerin üzerine bir bardak suyu döken Mine Lök Beyaz’ın hareketinden sonra Bahçekapılı’nın “Benim elimi tutuyorlar” demesi üzerine AK Partili vekiller Başkanlık Divanı önünde toplandı ve itiş kakış yaşandı.

Ağzını bantladı

HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Meclis Genel Kurulu’ndaki gerilimi protesto etmek için kürsüde ağzını siyah bantla kapattı. Beş dakikalık konuşma hakkını ‘susarak’ protesto eden Zenderlioğlu’nun protestosuna HDP’li vekiller alkış tutarak destek verdi. Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, beş dakikanın sonunda “Saygılarım” diyerek kürsüden ayrılan HDP’li Zenderlioğlu’na “Teşekkür ederiz, güzel bir konuşmaydı” dedi.

‘Benim PKK’da yeğenim yok’

Haberin Devamı

Meclis’teki İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde HDP’lilerle MHP’liler arasında “PKK terör örgütüdür” tartışması yaşandı. MHP’li Oktay Vural, “Bize göre PKK kanlı bir terör örgütüdür” dedi. Bunun üzerine HDP’li Pervin Buldan, “Senin yeğenin de oradadır biliyorsun değil mi? Senin yeğenin de şu anda PKK saflarında” diye bağırdı.

‘Dava açacağım’

MHP’li Vural daha sonra yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Ben şerefli bir aileye mensubum. Benim öyle bir yeğenim yok. Yalan atıyor. Benim bir yeğenim avukat, biri EPDK’da, diğeri de TMSF’de. Şerefli bir aileye mensubum. Benim ismimi PKK terör örgütüne bulaştırmak, bölücü örgütün oyununu deşifre etmemizden rahatsız olduklarını gösteriyor. O şahıs hakkında bu yalandan dolayı tazminat davası açacağım.”