Gazete Vatan Logo

Rusya'dan 'İmam Hatip' talebi

RUSYA’nın başkenti Moskova’da düzenlenen ’Uluslararası Moskova 4’üncü Teoloji Konferansı’na katılan Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık, Rusya’nın kendilerinden Türkiye’deki imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerindeki eğitim modelini talep ettiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Moskova İslam Üniversitesi işbirliği ile Uluslararası Moskova 4’üncü Teoloji (Din Bilimi) Konferansı, Moskova Golden Ring Oteli’nde dün yapılan açılışla başladı. Dini ve Seküler (Laik) Okullarda Müslüman Gençliğin Eğitimi konulu konferansa Mısır, Suudi Arabistan, Libya, Kuveyt, Katar, İran ve Malezya gibi ülkelerden bilim adamları katılırken, Rusya’nın 7 İslam üniversitesinin yönetici ve öğretim üyeleri de konferansa katılıyor. Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık, Rusya’daki İslam üniversitelerinin kendi aralarında birlik sağlamak istediğini belirterek, şöyle dedi:

"Rusya İslam üniversiteleri arasında oluşturulan eğitim komisyonu bir müfredat ve program birliği sağlamak istiyor. Bunun modelini de Türkiye modeli olarak almak istiyor. Türkiye’den üniversitelerden gelen 5 uzmanımız Türkiye’deki imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerindeki eğitim öğretim müfredatlarını ve programlarını Rusya’daki mevcut 7 İslam üniversitesinin yöneticilerine anlatacak. Bizim kendilerine vereceğimiz bilgiler doğrultusunda, dokümanlar doğrultusunda Rusya İslam Eğitim Komisyonu, Rusya İslam üniversiteleri arasında eğitim ve müfredat birliği sağlama çalışmalarını bizden alacağı bilgiler ışığında yönlendirecek."

Türkiye’den gelen akademisyenlerin konferansta gerçekleştirdikleri konuşmalarından sonra, katılımcı diğer ülkelerden çok olumlu tepkiler aldıklarını da söyleyen Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık, şöyle devam etti:
"Bizim Türkiye’den gelen hocalarımızın konuşmalarını dinledikten sonra, ’Türkiye’de böyle bir eğitim yapıldığını bilmiyorduk. Hayret ettik’ diyorlar. Özellikle gençliğin Türkiye’de değerler eğitimi alanında eğitilmeye başlanıyor olması, buradaki katılımcıların fevkalade dikkatini çekti. Bildiğiniz gibi son 2 yıldır Türkiye’de bütün okullarda ’Değerler eğitimi’ adı altında bir eğitim faaliyeti yürütülüyor. Yılın ilk dersi değerler eğitimine tahsis ediliyor. Özellikle bu eğitim diğer ülkelerin hayranlığını kazandı. Hatta bunun programlarını istediler. Biz kendilerine seve seve bu programları vereceğimizi ifade ettik. "

Konferansa Türkiye’den, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr. Ali Erbaş, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’den Prof.Dr. Nevzat Aşıkoğlu, ve Doç.Dr. Nuri Adıgüzel, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı temsilen Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı Mazhar Bilgin ve Belçika Diyanet Vakfı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Danışmanı Coşkun Beyazgül katılıyor.

Haberin Devamı