Gazete Vatan Logo

RTÜK Başkanı ile selefi Akman’a hapis şoku

RTÜK Başkanı Dursun ve eski Başkan Akman’ın da aralarında bulunduğu altı sanığa, ‘görevi kötüye kullanmak’tan 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK Başkanı Davut Dursun ile selefi Zahit Akman’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın Ankara 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla yargılandığı dava sonuçlandı.

‘Kararı uygulamadılar’

Karar duruşmasına yasa ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde görev yerinin değiştirildiğini iddia eden Cengiz Özdiker ile avukatı Nadire Özkaya ve sanık avukatları katıldı. Müdahil Özdiker, göreviyle ilgili yapılan atamalarda, 13 mahkeme ve Danıştay kararının uygulanmadığını savunarak, mağdur edildiğini söyledi. Sanıkların eyleminin sabit olduğunu iddia eden Özdiker, en üst sınırdan ceza verilmesini istedi.

Sanık Arif Merdol’un avukatı Erdal Merdol ise müvekkilinin, Özdiker’in Adana Bölge Müdür yardımcılığına atanmasına ilişkin karara çekimser, Adana Bölge Müdürlüğü’ne atanmasına ilişkin karara ise olumlu oy kullandığını belirtterek, “Müvekkilimin suç kastı yok” dedi. Sanık Zahid Akman’ın avukatı Hakan Yıldız, Özdiker’in uzman denetçi olarak atanmasının, hakkında verilen disiplin cezası nedeniyle olduğunu ve bu atamanın usulüne uygun yapıldığını iddia etti. Sanıklar Taha Yücel ve Davut Dursun’un avukatı Veysi Savaş müştekinin ilk görev değişikliğinin, sanıklardan önceki heyet tarafından yapıldığını belirterek, “Müvekkilim suçsuzdur” dedi.

‘Yargıtay’da yargılanmalı’

Sanık Abdulvahap Darendeli’nin avukatı Fatih Mehmet Erduran de müvekkilinin hakimken, RTÜK’e üye atandığını belirterek, bu süreçte 1. sınıf hakim olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi. Müvekkilinin, RTÜK’teki görevi sona erdikten sonra Adalet Bakanlığındaki görevine geri döndüğünü ifade eden Erduran, Darendeli’nin Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi olduğunu, bu nedenle de Yargıtay’da yargılanması gerektiğini belirtti.

Hakim cezaları ertelemedi

Duruşma sonunda Hakim Sait Çağlar, RTÜK Başkanı Davut Dursun ve üye Taha Yücel ile eski Başkan Zahid Akman ve Abdulvahap Darendeli, Şaban Sevinç, Paşa Yaşar hakkında zincirleme “görevi kötüye kullanma” suçundan 1 yıl 3’er ay hapis cezası verdi. Hakim sanıkların cezasını 1 yıl 15 güne indirdi. Mahkeme, “pişmanlık gözlenmemesi, suçun işleniş şekli, suç kastının yoğunluğu, yeniden suç işlemeyecekleri yönünde olumlu kanaat oluşmadığı” gerekçesiyle, sanıklar hakkında verilen cezaları ertelemedi ve hükmün açıklanmasını geri bırakmadı. Hakim sanıkların, cezaları tamamlanıncaya kadar belli haklardan yoksun bırakılmasına hükmetti.

Haberin Devamı