Gazete Vatan Logo

Regaip Kandili tek gün oruç tutulur mu? Regaip Kandili orucuna nasıl niyet edilir, kandilde oruç tutmanın sevabı, fazileti nedir?

Regaib Kandilinde oruç tutulur mu, kandilde oruç tutmanın fazileti nedir? Üç ayların ilki Recep ayı başladı. Recep ayına girilmesiyle Regaip kandilinin ne zaman olacağı, kandilde oruç tutulup tutulmadığı araştırılması hız kazandı. Regaip Kandili 26 Ocak Perşembe akşamı gerçekleşecek. Peki, Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu, Regaip Kandilinde oruç tutmanın sevabı nedir? Regaip Kandilinde neler yapılır?

Regaip Kandili tek gün oruç tutulur mu? Regaip Kandili orucuna nasıl niyet edilir, kandilde oruç tutmanın sevabı, fazileti nedir?

Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu, oruç tutmanın sevabı nedir? Sorusunun yanıtı 26 Ocak Perşembe gecesi idrak edilecek Regaip Kandiline az bir süre kala araştırılıyor. Kandil ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenler arama motorlarına ve Diyanet sayfasına yöneldi.

REGAİP KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 191) demiştir.

Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.

Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

Haberin Devamı

KANDİL GÜNÜNDEN BİR GÜN SONRA ORUÇ TUTULUR MU?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15).

Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların zamanı, geceyi takip eden gündür ve önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

Regaip Kandili orucu, Recep Ayı'nın ilk Cuma'sı olan mübarek Regaip Kandili için tutulan oruçtur. Yalnız bu oruç sadece tek gün tutulmaz. Regaip Kandili orucu tutmak isteyenler sonraki günü de oruçlu bir biçimde geçirmelidir.

Haberin Devamı

REGAİP KANDİLİ ORUCU NASIL NİYET EDİLİR?

Regaip Kandili orucu farz değil, nafile bir oruç ve ibadettir. Gün içinde yapılan ibadetler ve dualar, Allah tarafından bu Regaip gecesine hürmet gösterenlere bolca sevap olarak geri dönmektedir.

Regaip Kandili orucu'nu aynı farz olan oruç gibi niyet ederek tutabilirsiniz.

Regaip Kandili'nde oruç tutmak dinimizde şöyle övülmüştür;

“Her kim Recep’ten bir gün oruç tutar ve gecelerinden bir geceyi ibadetle geçirirse, Allah-ü Teala onu kıyamet günü azaptan emin olarak diriltir ve sırat köprüsünü Kelime-i Tevhid ve tekbirlerle geçer.”