Gazete Vatan Logo

Realizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Realizmin Temsilcileri Kimlerdir?

Realizm aynı zamanda gerçeklik olarak bilinir. 19. yüzyılın ortalarında Fransa'da ortaya çıkmış olan realizm, aynı zamanda romantizm klasizme karşı bir tepki olarak doğmuştur. Yani hem klasizm hem de romantizme karşı bir başkaldırı olarak ifade edilmektedir.

Realizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Realizmin Temsilcileri Kimlerdir?

Bu durum zihinde var olanların dışında, zihinden bağımsız dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmiş hali olarak değerlendirilir. Yani gerçek insanların gördüğü ya da düşündü durumların dışında, kendi başına var olmaktadır. Herhangi bir şekilde insanlar tarafından kanıtlanmasına gerek duyulmaz.

Realizm Nedir?

Zihinde var olanların dışında ve yine zihinden bağımsız olarak, dış dünyada kendi başına varlığını gösteren mecburiyet realizm olarak ifade edilir. Bu bağlamda gerçekçiliğin herhangi bir şekilde zihinde kabul edilmesine gerek yoktur. Çünkü Gerçekçilik zaten vardır ve kendi başına bir kanıttır. Özellikle felsefede yaygın bir şekilde kullanılan en önemli yapılar içerisinde gelmektedir.

Fransa'da 19. yüzyılın ortalarında romantizm ile klasisizm akımına karşı bir tepki olarak doğduğunu söylemek mümkün. Gerçeklik özellikle bir varlığın kendi başına var olmasının mecburiyetine kabul etmek olarak ön plana çıkar. Günümüzde hala felsefi açıdan yerini korumakta olan önemli yapılar içerisinde gelir.

Haberin Devamı

Realizm Özellikleri Nelerdir?

Felsefenin önemli konuları içerisinde yer alan ve realizm, aynı zamanda birçok alanda günümüzde kullanılmaktadır. 19. yüzyılın ortalarında Fransa'da yaratılmış olan realizm felsefesi, aynı zamanda Gerçekçilik olarak bilinmektedir. Bu bağlamda günümüze kadar ulaşmış olan bu gerçekçilik yapısı pek çok özellik taşımaktadır.

- Eserlerde genelde toplum gerçekleri ortaya çıkmaktadır.

- Doğa ve toplum direkt olarak konu içerisinde kopya edilmiştir.

- Sanatçılar objektif ve yalnızdır.

- Öyküleme dışında baskın olan betimleme ele alınmıştır.

- Zihinde var olan ve yaratılan durumun dışında, gerçekliğin varlığı mecburi olarak kabul edilmektedir.

- Gerçeklik kendini herhangi bir şekilde kanıtlamaya ihtiyaç duymaz.

Bu şekilde öne çıkan farklı özellikleri doğrultusunda Realizm akımı en önemli felsefi akımlar arasında yer almaktadır. Günümüzde hala tartışmaları devam ederken, bununla beraber romantizm ve klasik çizme karşı tepki olarak ele alınır.

 Kimlerdir?

Haberin Devamı

Realizm akımını benimsemiş olan ve günümüze kadar gelmiş pek çok önemli isim bulunmaktadır. Fransa'dan dünya çapında yayılan Realizm, aynı zamanda Türkiye'de önemli isimleri barındırır.

Realizmin Temsilcileri

- Coutbert

- Millet

- Balzac

- Tolstoy

- Daumier

- Halit Ziya Uşaklıgil

- Recaizade Mahmut Ekrem

- Nabizade Nazım

- Reşat Nuri Güntekin

Özellikle bu isimler Realizm akımı üzerinden ortaya çıkardığı eserleri ile bilinirler. Günümüzde hala bu önemli isimlerin eserleri Realizm akımını önemli oranda temsil etmektedir.

Realizmin Amacı Nedir?

Realizmin amacı temelde gerçekçiliği ve aynı zamanda gerçekçiliğin kanıta ihtiyaç duymadığını savunmaktır. Aynı zamanda günlük yaşam ve toplumsal sınıfların nesnel, bilimsel açıdan araştırılması en önemli amaçlar içerisinde gelir. Nesnel bir bakış açısı üzerinden ele alınır ve klinik açıdan bilimsel çalışmalar ön plana çıkar.