Gazete Vatan Logo

Poşulu öğrenciye 11 yıl

Poşu davası olarak bilinen, öğrenci Cihan Kırmızıgül’ün yargılandığı davada karar çıktı

Poşu davası olarak bilinen Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün yargılandığı davada karar çıktı. 25 ay tutuklu kaldıktan sonra 23 Mart’ta serbest bırakılan Kırmızıgül’e dünkü duruşmada molotofkokteyli atmak ve patlayıcı bulundurmaktan toplam 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi...

Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül 20 Şubat 2010 günü Kağıthane’de bir markete düzenlenen molotoflu saldırıya katıldığı gerekçesiyle durakta otobüs beklerken gözaltına alındı. 25 ay cezaevinde kalan Kırmızıgül, 23 Mart’ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada ise mahkeme oy birliğiyle Kırmızıgül’e 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Suçlamaları kabul etmiyorum

Duruşmaya tutuksuz sanık Cihan Kırmızıgül, avukatları ve Kırmızıgül’ün babası, hocaları ve arkadaşları katıldı. Duruşmada Kırmızıgül’ün avukatı Hasan Fehmi Demir, “Müvekkilimin şüphe sınırlarını aşan cezalandırılmasını yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi. Son sözü sorulan Kırmızıgül de, “İddianamedeki suçlamaları kabul etmiyorum. Ayrıca beni destekleyen hocalarıma ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Beraatimi talep ediyorum” dedi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı.

Örgüte yardımdan 6 yıl 3 ay

Mahkeme Kırmızıgül’e “Kamu görevlisine direnme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” suçlarından beraatine karar verdi. Kırmızıgül’ün , PKK/KONGRA- GEL terör örgütünün amaçları doğrultusunda yasadışı gösteriye katılarak, etrafa molotofkokteyli attığı ve böylece örgüte yardımcı olduğu kararına varan mahkeme heyeti, TCK 220/6 ve 314/3 maddeleri uyarınca cezalandırılmasını istedi. Bu maddelerin TCK’daki karşılığı 1/2 arttırımla birlikte 15 yıl. Ancak mahkeme en alt sınır olan 7.5 üzerinden cezayı verdi. Daha sonra ceza Kırmızıgül’ün duruşmadaki iyi hali göz önüne alınarak, TCK 62. madde kapsamında 1/6 oranında indirilerek 6 yıl 3 aya indirildi.

Molotof atmaktan 4 yıl 2 ay

Mahkeme Kırmızıgül’e molotof attığı gerekçesiyle “Patlayıcı madde bulundurmak” suçundan 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Ancak bu cezaya da iyi hal indirimi uygulanarak 4 yıl 2 aya indirildi. Ayrıca 100 tL de para cezası kesildi. Kırmızıgül’ün aynı eylemde bir markete taş atmaktan da cezalandırılmasına karar verne mahkeme heyeti, Kırmızıgül’e arttırımlarla birlikte 1 yıl hapis cezası verdi. Ancak bu ceza da iyi halden 10 aya indirildi. Kırmızıgül tüm bu cezalarla birlikte toplam 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış oldu.

Poşu’ya müsadere

Mahkeme verdiği kararda, Kırmızıgül’ün poşu’suna da el konulmasına karar verdi. Mahkeme, ‘Puşi tabir edilen bez parcasının suçta kullanıldığı anlaşıldığından müsaderesine’ şeklindeki karara imza attı.

‘Serbest kalınca umutlanmıştık!’

Adliye çıkışında Kırmızıgül’ün üniversiteden hocaları, arkadaşları ve ailesi karara tepki gösterdi. Duruşma öncesi de adliye önünde bir açıklama yapan grup, “Tutuklu öğrencilere özgürlük” yazılı pankart açtı. Grup adına açıklama yapan Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi Mehmet Karlı şunları söyledi: “Bizimle dalga geçiyorlar. Bizimle oyun oynuyorlar. Daha önce Cihan serbest bırakılmıştı, biz umutlandık. Dedik ki ‘Galiba hakikat görünüyor’ ama bu umut maalesef bir taktiğin parçasıymış. 22 yaşında genç bir çocuğun hayatıyla oynuyorlar.”

Gizli tanık ‘O değil’ demişti

CİHAN Kırmızıgül hakkında hazırlanan iddianamede, “PKK terör örgütü adına eylem yapmak amacıyla 20 Şubat 2010 saat 21.45 sıralarında Kağıthane Etibank Caddesi üzerinde toplanan grup içerisinde yer aldığı, toplananların yüzlerini poşu ile kapattıkları, ellerinde molotofkokteylleri olduğu halde Kürtçe sloganlar attıkları, bir marketin camlarına 2-3 molotofkokteyli, daha sonra kaldırımın üzerine ve yola molotofkokteyli atıldığı ve gösteri yapanların kaçtığı, 170 santim boylarında, yüzü poşu ile kapalı, kahverengi kapüşonlu kazak, yanlardan cepli siyah kanvas pantolon olan ve kahverengi botlu şüpheli canlı takip neticesinde Cihan Kırmızıgül’ün yakalandığı” anlatılmıştı.

Savcı beraat istemişti

Davanın 3. celsesinde gizli olarak dinlenen kişi ise ifadesinde olay yerine çok yakın olduğunu, molotof atan kişilerle yüzyüze geldiğini, bu yüzden çok iyi tanıdığını belirtmişti. Ancak gizli tanık Cihan Kırmızıgül’ün kendisine gösterdilmesinin ardından, “Benim ifademde belirttiğim kişi bana gösterilen kişi değildir” diyerek Kırmızıgül’ün olaya karışanlar arasında olmadığını ifade etmişti.

Savcı Mustafa Çavuşoğlu davanın 5. celsesinde verdiği mütalaasında sanığın yargılanmasına neden olan gizli tanığın beyanlarının çelişkili olduğunu, örgüt üyesi olduğu iddia edilen Cihan Kırmızıgül ile ilgili çelişkili anlatımlarına dikkat çekerek ‘şüpheden sanık faydalanır” kuralı çerçevesinde mahkum edilmesi için yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediğini bu nedenle Kırmızıgül’ün tahliyesi ve beraati yönünde karar verilmesini istemişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise verdiği ara kararında Kırmızıgül hakkındaki kuvvetli suç şüphesinin devam ettiğini belirterek savcının talebini reddetmişti.

Haberin Devamı