Gazete Vatan Logo

Polisin tahliyesi gayrimeşru

Sarısülük ailesinden itiraz

Polisin tahliyesi gayrimeşru

Sarısülük ailesi polis Ahmet Şahbaz’ın tahliyesine itiraz etti. Mahkemenin yetkisi olmadan ‘korsan karar’ verdiği belirtildi.

Ankara’daki Gezi Parkı eyleminde Ethem Sarısülük’ü ateş ederek öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın önceki gün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tahliye edilmişti. Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre kararda, davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray’a nakledildiği hatırlatılarak, nakil nedeniyle yargılama uzayacağından sanığın tahliyesine hükmedildi.

Aileden itiraz

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar dün tahliye kararına itiraz etti. Bayraktar, itiraz dilekçesinde, sanığın ‘gayrimeşru biçimde tahliye’ edildiğini savundu. Dilekçeye göre Şahbaz’a verilen 7 yıl 9 ay 10 günlük hapis cezası Yargıtay tarafından usul yönünden bozulduktan sonra, mahkemen 10 Temmuz’da Şahbaz’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Şahbaz’ın tutukluluk hali 7 Ağustos’ta tekrar gözden geçirildi ve yine tahliye kararı çıkmadı. Sanığın itirazı da reddedildi.

‘Duruşma yetkisi yok’

Sanık avukatları adli tatil sırasında, kamu güvenliğini gerekçe göstererek davanın naklini istedi. Geçici mahkeme heyeti de bu amaçla Yargıtay’a başvurdu. 5. Ceza Dairesi, 31 Ağustos’ta davanın Aksaray’a nakline karar verdi. Dilekçe bu tarihten itibaren Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılama yapma yetkisi ve görevinin son bulduğu vurgulandı. Ancak buna rağmen mahkemenin önceki gün taraflara bildirim yapmadan toplandığı ve savcılığın ‘Tutukluluk hali devam etsin’ yönündeki görüşüne rağmen Şahbaz’ın tahliyesine karar verdiği anlatıldı.

Haberin Devamı

‘Görevi kötüye kullandı’

Dilekçede şöyle denildi: “Yedi yıl dokuz ay on gün hapse mahkum edilen sanığın tutuklu kaldığı süre yaklaşık 14 aydır. Bu açıdan bakıldığında da tahliye kararı verilecek bir aşamada olunmadığı açıktır. Mahkeme heyeti dosyayı incelememiş, tahliye kararı dosya Yargıtay’dan gelmeden verilmiştir. Olayların gelişimi mahkemeye yasa dışı bir müdahalede bulunulduğu izlenimi vermektedir. Nakil talebi ile birlikte ceza yargılama usul hükümleri açıktan ve cüretkar bir biçimde ihlal edilmeye başlanmış ve sonunda sanığın gayrı meşru biçimde tahliyesi sağlanmıştır. Hiçbir hakim görev suçu niteliği taşıyan böyle bir eylemde bulunmaz. Mahkeme heyeti hakimleri görevlerini kötüye kullanmışlardır.”

Haberin Devamı

‘Tehdit ediliyoruz’

Şahbaz’ın tahliye edilmesinden sonra kardeş Mustafa Sarısülük ailenin tehdit edildiğini açıkladı. Mustafa Sarısülük, Twitter adresinden şu paylaşımda bulundu: “Dün akşam saatlerinde katil polis tahliye kararı verilmesinden sonra batıkent deki evimize giderken saat 21:00 sularında küçük kardeşimizin yolunu kesen 3 kişi silah göstererek’’aklınızı başınıza alın artık bu davavı büyütmeyin sizin de sonunuz öyle olur’’diye tehdit savurmuşlar.Can güvenliğimizde artık kalmadı sanırım.”
Sanık avukatı: Ceza verilemez
Şahbaz’ın avukatı Uğur Ceylan ise şöyle dedi: “Aksaray Ağır Ceza Mahkemesince hukuka uygun karar verileceği, suçsuzluğu görüntüler ve bilirkişi raporlarıyla sabit müvekkilin eyleminin meşru müdafaa sınırları içinde olduğuna karar verileceği, sınırın kasıt olmaksızın aşıldığı değerlendirilirse dahi sınır aşılmasının mazur görülebilecek bir heyecan, korkudan meydana gelmesi durumunun oluşması dolayısıyla ceza verilmeyeceğinin hukukun gereği olduğunu belirtmek istiyorum.”

Haberin Devamı