Gazete Vatan Logo

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Araç sektörüne yönelik en önemli gelişmelerden bir tanesi olan araç plaka sorgulama işlemi online olarak hem güvenli hem de kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca araç plaka sorgulama işlemi ile pek çok bilgiye de erişilebilir.

Plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Plaka, her araca ayı ayrı verilen bir numara levhasıdır. Hiçbir aracın plakası aynı olmaz çünkü her aracın durumunu sorgulamak için aynı numaralandırma gerekmektedir. Kamyonetlerde ve kamyonlarda, otomobillerde, otobüs ve taksilerde, motosikletlerde plaka kullanılır.

PLAKA NE ZAMANDAN BERİ KULLANILAN BİR UYGULAMADIR?

Plaka, araç ve taşıtlara verilen numara levhalarıdır. 27 Eylül 1962 yılında ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır. Yönetmenlik kapsamında kullanılmaya başlanmıştır. Araç plakalandırma sistemi Türkiye’de ilk önce şehirlerin adlarının alfabetik sırayla sıralanmış olmasıyla ortaya çıkmıştır. Şuan kullandığımız gibi bir yapıda olan plakalar ise ilk olarak Kasım 1962’de kara yolu taşıtlarında kullanılmaya başlamıştır. Tabii zamanda il sayısı Türkiye’de giderek arttığından bu sıralama doğruluğunu kaybetmiştir. Bu nedenle bu uygulama 1962’ye kadar çok iyi şekilde ve uzun zaman kullanılsa dahi 1962 yılından sonra kullanılamamıştır. Ülkemizdeki il sayısındaki artış bu düzeni değiştirmiştir.

Haberin Devamı

ARAÇ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKANIN YAPISI NASILDIR?

Plakalar bir levha biçiminde araçların ön ve arkasına yapıştırılmak suretiyle kullanılmaktadır. Kullanan kurum, kuruluş, kişiye göre logosu, rengi, üzerindeki yazısı değişir. Plakaların yapısı birçok parametreye göre değişkenlik gösterir. Mesela plakalarının boyutları da değişkendir. Kullanılan aracın tipine göre kullanılan plakanın yeri ve boyutu değişir. Örnek olarak: Traktör ve motosikletler kullanılan plakalarda plakanın arka tarafı 15x24 cm boyutunda yapılmaktadır. panelvanlar da, kamyonet ve kamyonlarda ve arabalarda bu boyutlandırma farklıdır. 11x52 cm boyutu ön taraf için, 21x32 cm arka taraftadır. Türkiye’de plakaların sol tarafına beyaz harflerle “TR” yazılmaktadır. “TR” yazılmasının nedeni; ülke içinde şehir numaralarına göre plaka kodları değiştiği gibi ülkelerarasında da bir sıralama sistemi vardır ve bu durumda ayırt edilmesi için bir isim kısaltması konulmaktadır. “TR” kodu mavi bar üstüne beyaz harflerle 4x10 cm şeklinde yazılır. Traktörlerde ve motosikletlerde değil ama diğer araçlarda hem ön tarafta hem arka tarafta bulunmak zorundadır. Taşıt plakalarının Türkiye’de gövdesi aliminyumdandır.

Haberin Devamı

ÖZEL PLAKA NEDİR?

Plakaların bazı çeşitleri vardır. Aracın sahibi olan kişi, kurum ya da kuruluşa göre plakanın özelleşmesi değişmektedir. Araç sahibinin, araç kullanan kişinin adını, soyadını, kurumunun adını taşıyan plakalara özel plaka denir. Özel plakların, düğer plakalara göre sahip olunma ve kullanma aşamalarında değişik şartları vardır.

PLAKA SORGULAMA NEDİR?

Plaka ile araç sorgulama işlemini çok önemlidir. Kolay ve kısa yoldan elde edilecek bilgileri araç sorgulama işlemini yaparak öğrenebilirsiniz. Plaka sorgularken aracınızın hasar kaydı olup olmadığını, borç bilgilerini, muayene durumunu, otoparka çekilip çekilmediğini bile hemen öğrenebilirsiniz. Aracınızı ikinci ele çıkarmak istiyorsanız bu şekilde kolaylık sağlamış olursunuz.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Aracınızın hasar kaydı varsa, muayene zamanı geçmişse bunları sorgulamadan öğrenmeniz mümkün değildir. Aracın üstünde hak mahremiyetinin olup olmadığını, aracın çalıntı olup olmadığını, araç aracın kimin üzerinde olduğunu, aracın borcu olup olmadığını, aracın muayene durumu gibi birçok bilgiye erişmeyi mümkün kılar. Bu yüzden araç sahibi kişi, kurum ve kuruluşlar için çok önemlidir.

ARAÇ PLAKA SORGULAMA İLE HANGİ BİLGİLERE ERİŞİLEBİLİR?

Plaka ile araç sorgulanırken aracın birçok bilgisini kısa ve hızlı yoldan öğrenebiliriz. En önemlisi araç muayenesinin en son ne zaman yapıldığını öğrenebilirsiniz. OGS borcu durumunuzu sorgulayabiliriz. Araç plaka sorgusunda plaka bilgisi ile araç kasko sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Araç plaka sorgusunda plaka bilgisi ile aracın borç durumunu sorgulatıp plakanın trafik cezası durumuna ve tescil tarihine ulaşabiliriz. Araç plaka sorgusunda plaka bilgisi ile HGS geçiş ihlalinin sorgusu yapılabilir.

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Haberin Devamı

Araç plaka sorgusunda plaka bilgisi ile araç durumunuzu öğrenmek e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. E-devlet şifresi ile üye girişi yaptıktan sonra plaka sorgulama işlemi yapabiliriz.