Gazete Vatan Logo

Pentagon’dan YPG’li plan

Washington Post gazetesi Pentagon’un ABD Başkanı Trump’a sunduğu Rakka planına ulaştı. Sızan yeni bilgilere göre planda YPG’ye daha çok silah desteği ve karadaki ABD askeri sayısının artırılması var

Pentagon’dan YPG’li plan

ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ ile mücadeleyi hızlandırmak üzere Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) talimat vererek talep ettiği planın içeriği sızdı. Washington Post gazetesinin ulaştığı bilgilere göre Pentagon, çoğunluğunu PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDF) silah yardımı yapılmasına devam edilmesini istiyor. Bölgede bulunan 50 binin üzerinde Arap ve Kürt güçlerine silah ve mühimmat verilmesini öneren Pentagon, Suriye’deki Özel Kuvvetler personelinin de sayısının artırılmasını tavsiye etti. Bölgeye saldırı helikopteri ve topçu birlikleri de gönderilmesini öneren Pentagon, söz konusu yardımların Rakka’nın DEAŞ’ın elinden kurtarılması planını hızlandıracağı görüşünde.

Ankara hassasiyeti

WPost, Ankara’nın YPG konusundaki hassasiyeti de vurgulanırken, Başkan Trump’ın Pentagon’un önerilerine nasıl bir cevap verdiğinin henüz bilinmediği kaydedildi. Pentagon, Washington Post’un ulaştığı ayrıntılara göre ayrıca kenti ele geçirmek için sunduğu planda hali hazırda 500 civarında olan ABD askeri katılımıyla ilgili önemli bir artış çağrısıda yaptı. katılımında önemli artış çağrısı yaptı. Gazete Türkiye ile BD’nin görüşmeleri sürdürdüğünü “ABD’nin NATO müttefiki ve koalisyon üyesi Türkiye ile görüşmeler devam ediyor” ifadeleriyle vurguladı. Öte yandan Türkiye’nin kentte YPG’nin varlığı konusundaki hassasiyeti de belirtildi. Geçtiğimiz günlerde de DEAŞ’a karşı yürütülen operasyonun komutanı Stephen Townsend, YPG’nin Türkiye’ye karşı bir tehdit oluşturmadığını öne sürerek, “Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) gözlüyoruz ve birlikte operasyonlar yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

ABD askeri sayısı artacak

Hafta içinde Rakka’ya 28 km uzaklıkta görüntülenen Kürt üniformalı ABD askerlerinin yaklaşık 500 olan sayılarının yeni plana göre artması düşünülüyor.