Gazete Vatan Logo

Özyönetim, müzakere, siyasi af...

HDP’nin 1 kasım seçim beyannamesi

Özyönetim, müzakere, siyasi af...

HDP ‘Bizler Meclis’e sloganı yerine bu kez ‘İnadına HDP’ dedi. Büyük değişiklik yapılmayan bildirgede yerinden yönetim, barış için müzakere, ‘siyasi mahkumlar’ için genel af, cumhurbaşkanı yetkilerinin kısıtlanması gibi vaatler ön plana çıktı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 1 Kasım seçimi için hazırlanan bildirgelerini dün açıkladı. Seçim sloganları ’İnadına HDP’, ’İnadına Özgürlük’, ’İnadına Barış’ oldu. Bildirgede yer alan bazı unsurlar özetle şöyle:

- “İnadına yerinden yönetim” başlığı altında “Valimizi, kaymakamımızı kendimiz seçmek istiyoruz” deniliyor.

- Dolmabahçe mutabakatının “zemin” olarak belirlendiği HDP’nin Kürt sorunu politikasında, “Dolmabahçe mutabakatı zemininde muhatapların özgür ve eşit koşullarda görüşmeleri sürdürebilmesi, ellerin tetiklerden çekilmesi ve karşılıklı güçlendirilmiş çatışmasızlığın sağlanması” hedef olarak konuldu.

Erdoğan’a yüklenildi

- Türkiye’de yaşanan son şiddet ortamından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sorumlu tutularak, “7 Haziran sonrası, demokratik değişim rüzgarının kendini de silip süpüreceğinden dehşete düşen Erdoğan, ikna edici ve inandırıcı hiçbir gerekçe olmaksızın ülkeyi savaş ve kaos ortamına sürükledi” denildi.

Haberin Devamı

- Bildiride, “dikta yönetimine değil, halkın özyönetimine ihtiyacımız var” denildi. Partinin “tekçi değil, demokratik cumhuriyet” için çalışacağı vurgulanarak, Cumhurbaşkanı’nın mevcut yetkilerinin kısıtlanarak sembolik hale getirileceği belirtildi. “HDP, açık bir biçimde karşı olduğu başkanlık sismteminin Anayasa değişikliklerinin temel koşulu haline getirilmesin kabul etmeyecek, başkanlık sistemine geçit vermeyecek” denildi.

Demokratik özerklik

- Bildiride, “Demokratik , halkların yönetim ve karar süreçlerine katılımının sağlanması için hayata geçirilecek. 1 Kasım, eşit yurttaşlık temelinde farklılıklarımızla birlikte yaşayabileceğimiz Türkiye’de kendimizi de, kentimizi de, ülkemizi de birlikte yöneteceğimiz özyönetimlere dayalı ’Demokratik Türkiye’ye açılan yeni kapı olabilir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

- HES’lere, İstanbul’a 3. köprü ve yeni havalimanına o bölgenin özyönetimleri karar verecek.

MGK kaldırılacak

- Milli Güvenlik Kurulu kaldırılacak, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) “evrensel demokratik ilkelerle uyumlu olmayan bölümler” değiştirilecek. Özel yetkilerle donatılmış mahkemeler kaldırılacak.

- HSYK’nın mevcut düzeni değiştirilecek, mahkeme salonlarında savcı ve avukatlar eşit temsil edilecek. Adli kolluk sistemi avukatlara da bilgi sağlayacak.

- Kadın Bakanlığı kurulacak.

- Ermenistan sınırı açılacak, bu ülkeye ekonomik ambargoya son verilecek.

- Soykırım ve katliamlar için özür dilenecek.

Siyasi genel af

- Siyasi tutsaklara genel af getirilecek. Cezaevleri sivil denetime açılacak. Çocuk cezaevleri kapatılacak.

‘HDP olmasa gemi batar’
Demirtaş konuşmasında, “İlle de 1 Kasım’da bir kez daha o yenilgiyi tatmak istediler. Bize düşen görevimizi yerine getirip, bir kez daha o yenilgiyi tattırmak olacaktır” dedi. Demirtaş, “Bir an HDP’siz bir Türkiye düşünün. HDP’nin olmadığı bir Türkiye hayal edin. Öyle bir Türkiye tehlikeli sulara sürüklenen bir gemi gibidir. Risk altında olur. Bugün eğer bu gemi, bu kadar saldırıya rağmen bu kadar badireye rağmen batmıyorsa, alabora olmuyorsa HDP’nin bu gemide sağladığı dengeden dolayıdır. HDP’yi bu gemiden atmaya, dışlamaya çalışanlar şunun farkında olmalılar. HDP bu gemide olmazsa gemi batar. Sizler hep birlikte bu gemide olanlar hep birlikte batarız. Türkiye’nin HDP’ye ihtiyacı var. Bugüne kadar ülkemizde halkların yararına her kim olumlu ne iş yaptıysa onlara ancak teşekkür edebiliriz. Allah onlardan bin kere razı oldun. Ama yolun bundan sonrasına HDP ile devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Diyanet rötuşu
HDP’nin 7 Haziran bildirgesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılacağı vaadi büyük tartışma yaratmıştı. HDP, 1 Kasım bildirgesinde yine Diyanet’in kaldırılacağı vaadini korudu. Ancak Diyanet’in yerine “Din ve İnanç İşleri Kurulu” oluşturulacağı yönündeki bir ifade de bildiride yer aldı. Cemevlerinin ibadethane olarak tanınacağının da vurgulandığı HDP bildirgesinde ayrıca , “dini inançların gereği olarak tercih edilen kılık ve kıyafete hiçbir alanda müdahale edilmeyecek” denildi.
2 bin lira asgari ücret vaadi
HDP'nin ekonomik alandaki vaatleri aynıydı:
- Temel Güvence Paketi ile her eve, her ay 10 metreküp su, 180kW/h elektrik ücretsiz verilecek, ısınma desteği sağlanacak.
- Mülkü olmayan kiracılara 250 TL kira desteği verilecek.
- 18 yaşına kadar çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacak.
- Kredi kartı borçları, borçlular lehine yapılandırılacak. Kredi kartı faiz oranları düşürülecek.
- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak. Dolaylı vergilerin (ÖTV, KDV, ÖİV) vergi gelirleri içindeki payı düşürülecek.
- Ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak.
- Emeklilerde en düşük ücret asgari ücretle eşitlenerek 2 bin TL olacak.
- 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere, her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak, “Genç Yaşam Kartı” verilecek.
Anadilde eğitim
- “Anadilinde eğitimi bir kamu hizmeti olarak almak herkes için bir hak olarak kabul edilecek, eğitimin tüm aşamalarında resmi dil olarak Türkçenin öğretilmesinin yanında, anadilinde eğitimi bir kamu hizmeti olarak alma imkanı sağlanacak.”
- Köy koruculuğu kaldırılacak.
- Geçmişle yüzleşme çerçevesinde “hakikat komisyonu” kurulacak.
- Zorunlu askerlik hizmetine karşılık, vicdani ret tanınacak.
- Ermenistan sınırı açılacak ve ambargo kalkacak.

Haberin Devamı