Gazete Vatan Logo

‘Özgürlüğün bedeli’: 7 milyon sterlin

Londra hükümetinin, hapis cezasının kalan kısmını çekmesi için Türkiye’ye gönderilen ve dün serbest bırakılan Kıbrıs asıllı iş adamı Asil Nadir için İngiliz basını “Özgürlüğünü satın aldı” yorumunu yaptı

‘Özgürlüğün bedeli’: 7 milyon sterlin

Sahibi olduğu olduğu Polly Peck şirketinden zimmetine para geçirmekten 2011 yılında suçlu bulunan ve İngiltere’de 10 yıl hapis cezasına çarptırılan 74 yaşındaki Kıbrıs asıllı Türk iş adamı Asil Nadir, cezasının geri kalanını Türkiye’de çekme talebinin kabul edilmesinin ardından önceki akşam İstanbul’a gönderilmişti. Nadir, dün serbest bırakılırken kız kardeşi Bilge Nevzat, serbest kalan abisi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Tazminat artı masraflar

Paravan şirketler kurarak İngiltere’nin en büyük firması Polly Peck’in hisselerini yapay şekilde yükseltmek ve zimmetine 29 milyon Sterlin geçirmekle suçlanan Nadir, 17 Aralık 1990 tarihinde tutuklanmış, 1993’e kadar İngiltere’de hapis yatmıştı.

3,5 milyon sterlin kefaletle serbest bırakıldıktan hemen sonra KKTC’ye kaçan işadamı, 2010’da kendi isteğiyle yeniden yargılanmak üzere İngiltere’ye dönmüştü. Hissedarlar ve mağdurlar, Nadir’in 61 milyon Sterlin tazminat ödemesini talep etmiş, 2012 yılında tamamlanan yargılama sonucunda suçlu bulunan Nadir 10 yıl hapse mahkûm olmuştu. İngiliz yargısı Nadir’in, mağdur bıraktığı yatırımcılara 5 milyon Sterlin ödemesi durumunda cezasının kalanını Türkiye’de çekmesine karar vermişti. Nadir, tazminata ek olarak mahkeme masrafları için de 2 milyon Sterlin ödedi.İngiliz yetkililer, toplamda 7 milyon Sterlin (Yaklaşık 28Nadir’in vergi mükelleflerine yıllık masrafının 40 bin Sterlin’i bulacağını, Türk işadamının Türkiye’ye gönderilmesinin bu masrafı da ortadan kaldırdığını belirtiyor.

Haberin Devamı

KKTC’de ev hapsi

Nadir’in avukatı, müvekkilinin cezasının kalan bölümünü KKTC’de ev hapsinde geçirmesini beklediklerini söyledi. Nadir’in KKTC’de 3 milyon Sterlinlik lüks bir villası bulunuyor.