Gazete Vatan Logo

‘Ordinaryüs’ son maçında ağlattı!

Başbakan Lefter'in töreninde yuhalandı


50’li yıllarda sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ‘futbolun ordinaryüsü’ haline gelen, Fiorentina’da oynarken tribünleri “Türko Türko” diye inleten, Türk milli formasıyla Yunanistan’a gol atan Lefter Küçükandonyadis, Şükrü Saracoğlu

Stadı’nda binlerce kişinin katıldığı bir törenle sonsuzluğa uğurlandı...

Fenerbahçe ve Türk futbolunun unutulmaz efsane ismi, “Ordinaryüs” lakaplı Lefter Küçükandonyadis, futbol camiasına yakışır bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Tüm yöneticiler ile diğer kulüplerden yönetici ve taraftarların hazır bulunduğu cenaze törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve milletvekilleri, belediye başkanları, Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay, eski başkanlardan Faruk Ilgaz ve Ali Şen, eski yöneticiler, UEFA Asbaşkanı ve TFF Onursal Başkanı Şenez Erzik, Sportif Direktör ve Teknik Sorumlu Aykut Kocaman, yüksek divan kurulu üyeleri, tüm branşlardan altyapıdaki sporcuları, eski sporcular, kulüp çalışanları, Lefter’in ailesi ve yakınları ile basın dünyasından birçok isim ve binlerce taraftar katıldı.

‘Lefter kalbimizde yaşıyor’

Tören öncesinde Lefter’in naaşı, Türk ve Fenerbahçe bayraklarına sarılı olarak Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’na getirildi. Ardından Asbaşkanlardan Ali Koç, taraftarlara yönelik olarak yaptığı konuşmada, “Buraya acımızı paylaşmaya gelen herkese teşekkürler. Camiamıza yakışan bir şekilde Lefter’i uğurluyoruz. İyi ki varsınız” dedi. Daha sonra Lefter’in naaşı, Profesyonel Futbol Takımı oyuncuları tarafından sahanın ortasına taşındı. Bu anı ayakta alkışlayan taraftarlar, “Lefter ölmedi kalbimizde yaşıyor” tezahüratında bulundu.

Dede’ye son seslenişler



Cenaze töreni saygı duruşu ile başladı. Ardından Lefter Küçükandonyadis’in özgeçmişi okundu. Daha sonra konuşmalara geçildi. İlk olarak Lefter Küçüaknadonyadis’in torunları Özlem ve Özcan Katmer, ‘Dedemize son sesleniş’ konuşmasını yaptı: “Hayatını adadığın Fenerbahçe’nin yaşadığı bu sancılı sürecin seni ne kadar üzdüğüne biz torunların şahidiz. Yaşamının son dönemecinde bile, şu anda uzun zamandır eli kolu bağlı olan ve sana çok büyük vefakarlık gösteren başkanımız Aziz Yıldırım’a gidip moral vermek için ne kadar çaba sarfettiğine, ve sana sağlığın için gitmene izin vermeyen doktorlarına ne kadar kızdığına yine bizler, torunların şahidiz. Bu Son yaptığın röportajında söylediğin, ‘Aziz Yıldırım’ı çıkarsınlar beni alsınlar oraya’ diyerek verdiğin mesaja ise tüm Türkiye şahittir. Senin efsanen: dürüstlüğün, başarıların, güzel yüreğinle hayatımıza kattığın değerlerle birlikte milyonlara mal olan büyük sevdan ve örnek insanlığındır... Dedemiz Lefter Küçükandonyadis’i ebediyete yolcu ettiğimiz bugün, buraya gelenlere ve gelemeyen ama kalbi burada olan milyonlara, tüm ailemiz adına minnet ve teşekkürlerimizi sunarız. Rahat uyu, hepimizin efsanesi sevgili dedemiz. Haklarınızı helal ediniz.”

Alex’ten veda konuşması

Lefter’in takım arkadaşı Şükrü Ersoy’un duygusal konuşmasının ardından Profesyonel Futbol Takımı adına konuşma yapan Kaptan Alex de Souza ise “Lefter’i Ada’da ziyaret ettiğim gün, Türkiye’de bulunduğum günler içinde, belki de yaşadığım en mutlu en onurlu ve en gururlu olduğum anlardan bir tanesiydi. Özelikle son zamanlarda kendisinin sağlığı açısından yaşadığı zor günler ve vefatı beni çok üzdü. Fenerbahçe gibi büyük taraftara sahip olan kulüplerde böyle büyük efsaneler hiçbir zaman öldürmezler. Burada onun son yolculuğunda, şunun sözünü vermemiz gerekiyor ki, onun büyük başarılarla bıraktığı çubuklu formayı en iyi şekilde taşıyacağım. Bunun yapılması için de elimden geleni yapacağım” dedi.

Yıldırım’ın mektubu okundu


Törende daha sonra söz alan Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay ise,”Öncelikle hepiniz hoş geldiniz.Acımızı paylaştınız. Sizler taraftar olarak sevdanızı bir kere daha gösterdiniz. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Ardından Lefter’in, hastaneye kaldırılmadan önce Başkan Aziz Yıldırım’a yazdığı mektup okundu. Bu mektuba cevaben Başkan Aziz Yıldırım’ın Lefter Küçükandonyadis’e yazdığı mektup ise Başkanın kardeşi ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım tarafından okundu.

Ali Koç’tan ‘ıslık’ uyarısı

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’na takım otobüs girişi kapısından giriş yapan Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte soyunma odaları koridorunda bulunan ve Fenerbahçeli sporcuların başında saygı nöbeti tuttuğu Lefter’in Türk bayrağı ve Fenerbahçe bayrağına sarılı naaşının yanına gitti. Başbakan Erdoğan, Lefter’in saha içindeki tabutu başında saygı duruşunda bulunduktan sonra protokol tribününe çıkarak, töreni izledi. Ancak, Başbakan’ın anons edilmesi ve tribüne geçişi sırasında “ıslık” sesleri duyuldu. Bunun üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, tribünde oturanların yanına gelerek, sakin olmaları konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarının ardından ıslıklar kesildi.

Çim sahada saygı duruşu

Lefter Küçükandonyadis’in tabutu daha sonra Fenerbahçeli futbolcular tarafından omuzlara alınarak, futbolcuların sahaya giriş yaptığı tünelden sahaya götürüldü. Başbakan Erdoğan, Lefter Küçükandonyadis’in torunları ve diğer katılımcılar da naaşın arkasından sahaya giriş yaptı. Lefter Küçükandonyadis’in naaşı, katafalka konuldu ve futbolcular da başında saygı nöbeti tuttu. Daha sonra Lefter’in naaşı Profesyonel Futbol Takımı oyuncularının omuzlarında ve binlerce taraftarıın tezahüratlarıyla stattan Büyükada’ya gönderildi.

Denktaş, Aslı ve şehitler için de saygı duruşu

-Ordinaryüs’ün naaşı, 10:30’da Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı’na getirildi.

-Lefter Küçükandonyadis, Rauf Denktaş, Aslı Nemutlu ve hayatını kaybeden tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

-Saygı duruşu sonrasında Lefter Küçükandonyadis’in hayat hikayesi okundu.

-Lefter’in naaşını taşıyan cenaze arabası stadın protokol tribünü girişi önündeki yolda görününce stat önünde tören için bekleyen futbolseverler, alkışlarla karşıladı.

nAlex Türkçe konuşma yapabilir misin diye soranlara. Hata yaparım yanıtını verdi ve konuşmasını Portekizce yaptı.

-Rıdvan Dilmen ev sahipliği yaptı. Başbakan’ı kapıda karşıladı. Tabutun olduğu VIP bölümüne gelene kadar Başbakan’a Fenerbahçeliler’i tek tek tanıttı. Daha sonra kulüp müdürü Serkan Acar gelip Dilmen’den görevi devraldı.

Doğduğu topraklara gömüldü

Lefter’in naaşını Büyükada’da kalabalık bir grup karşıladı. ‘Lefter ölmedi, kalbimizde yaşıyor’ tezahüratları yükseldi. Lefter’in naaşı, omuzlarda kiliseye kadar taşındı. Daha sonra Aya Dimitri Kilisesi’nde ayin yapıldı. Törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı. Törende Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir’in yanı sıra çok sayıda yönetici, Lefter’in ailesi ve yakınları, Büyükada’daki tanıdıkları ve taraftarlar yer aldı. Ayinin ardından Lefter’in cenazesi alkışlar ve tezahüratlarla, atların çektiği cenaze arabasına konularak Büyükada Rum Ortodoks Kabristanı’na götürüldü ve toprağa verildi.

Haberin Devamı