Gazete Vatan Logo

Ölüm orucunda Korsakoff oldu!

Canlı bomba Ecevit Şanlı, 1997’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Harbiye Orduevi’ne düzenlenen law silahlı saldırıya karıştığı, İstanbul DGM ve ANAP, DYP, MHP il merkezlerine eylem hazırlığında olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, Şanlı ile birlikte 6 kişinin 1995’ten itibaren Avrupa ülkelerinde teorik askeri eğitim gördüklerini ve eylemde bulunmaları için Türkiye’ye gönderildiklerini söylemişti. Özdemir, ekibin başı olan Zeynep Arıkan’ın Türkiye’ye geldikten sonra DHKP-C’nin Silahlı Propoganda Birliği’nden (SPB) Şanlı ve Deniz Kurt’u ile birlikte silahlı eylem ekibi kurarak, eylem planları yapmaya başladığı belirtmişti.

2001’de tahliye oldu

Ümraniye Cezaevinde olan Şanlı, 2000 yılında cezaevlerinde yapılan ölüm oruçlarına katıldı ve eylem sonucu Wernicke-Korsakoff hastalığına yakalandı. 19 Aralık Hayata Dönüş Operasyonu’nun ardından Kandıra F Tipi Cezaevi’ne kondu. 2001’de Yetersiz beslenme sonucu Wernicke-Korsakoff Sendromu (WKS) görülen mahkumların yaşamlarını tek başlarına sürdüremeyeceklerine ve hayati tehlikelerinin bulunduğuna dair Adli Tıp Kurumu raporunu değerlendiren Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 46 tutuklunun tahliyesine karar verdi. Ecevit Şanlı da bu tutuklular arasındaydı. 21 Haziran 2001’de tutukluluk hali diğer mahkumlarla beraber kaldırıldı. İnsan Hakları Derneği, tahliye kararı verilen mahkumlar arasında olan Şanlı hakkında şöyle yazmıştı: “Ecevit Şanlı : Kandıra F Tipi Cezaevi-Ümraniye Cezaevi olayları nedeniyle yargılandığı davada ara kararla tahliye edildi. Ancak serbest bırakıldığına dair bir bilgi bizlere ulaşmadı.”

UZMAN GÖRÜŞÜ

Korsakofflu hasta 12 yıl yaşayabilir

Gencay Gürsoy (Nöroloji Profesörü-Eski Türk Tabipler Birliği Başkanı): “Korsakoff Sendromu, açlık grevlerinden sonra gelişen bir sendrom olarak ortaya çıktı. Korsakoff Sendromu’na yakalanan bir kişi 11-12 yıl yaşayabilir. 200O yılındaki açlık grevlerinden kalan Korsakoff sendromlu çok sayıda kişi bugün hayatta. Bazıları bütün bu açlık grevleri içinde olup biteni anımsamıyor. Hastalğın çeşitli aşamaları var. Hafif bellek bozukluğundan başlayıp ileri derecede bellek kaybına giden süreçler görülebiliyor. Kişinin hayatını idame ettirmesini engellemeyen bir hastalık. Ancak bu hastalığın geriye dönüşü yok. Kişide yerleşmiş bir bulgu haline geliyor.”

Korsakoff nedir?

Tıp literatüründe organik ve inorganik maddelerle zehirlenme sonucu veya alkoliklerde, uzun süreli tam açlık çekenlerde görülen nörolojik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Sendrom adını S.S. Korsakoff adlı Rus nörologdan alıyor. Sendromu yaşayanlar olmamış olayları sanki olmuş gibi hatırlıyorlar. Yön duyguları karmaşa içine giriyor ve bulundukları yer ile zamanı şaşırabiliyorlar. Hastalığa yakalananların beyinleri incelendiğinde limbik sistemde erimeler göz kaslarında yetersizlikler, çift görmeler bu hastalığın semptomları arasında yer alıyor.

İşte ölen müebbetlik teröristin eylemleri!

ANKARA’da ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen intihar saldırısında parçalanarak ölen DHKP-C militanı Ecevit Alişan Şanlı, Ordu’nun Gürgentepe İlçesi’ne bağlı Akören Köyü’nde oturan 6 çocuklu ailenin tek oğlu. Ecevit Şanlı’nın intihar saldırısında parçalanarak öldüğünü öğrenen yaşlı annesi ve babası fenalık geçirdi. Yıllar önce köyden ayrılıp İstanbul’a giden Ecevit Şanlı, bir daha dönmedi. 20 yaşlarında DHKP- C örgütüne giren Ecevit Şanlı ile ilgili Ordu Valiliği’nden yapılan açıklamada karıştığı eylemlerle ilgili şu bilgiler yer aldı:

- 16 Temmuz 1997: İstanbul Emniyet Müdürlüğüne lav silahı ile saldırı.

- 14 Temmuz 1997: İstanbul Harbiye Orduevi’nin lav silahı ile vurulması.

- 07 Ağustos 1997: İstanbul Sarıyer’de hücre evine yapılan baskında silah ve mühimmatlarla birlikte yakalandı.

- 11 Ağustos 1997: DGM’ce tutuklandı.

Haberin Devamı