Gazete Vatan Logo

O isimler ilk kez dinlenecek

Musa Anter ve JİTEM ana davasının altıncı duruşmasında mahkeme, MİT eski Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün tanık olarak dinlenmesine karar verdi

O isimler ilk kez dinlenecek

Yazar Musa Anter’in öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun yaralanmasına ilişkin, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında olduğu 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi, müdahil Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada mahkeme, Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş, Ankara eski Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar ve MİT eski Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Böylece 2013 yılında açılmış davada ilk defa tanık ifadeleri alınacak.Davanın gidişatını değerlendiren müdahil avukatlardan Oya Aydın, üç tanığın dinlenmesinin önemli olacağını belirtti: “İfadeler kritik önemde. Mehmet Eymür, ‘Yeşil’in Ankara’da gözaltına alınıp sorgulandığını, MİT’e götürülüp kullanıldığını anlatacak diye tahmin ediyoruz. Kutlu Savaş, devletin en üst düzeyi tarafından alınan politik karar gereği bu cinayetlerin işlendiğini anlatacak. Orhan Taşanlar, Ankara il emniyet Müdürü olarak Yeşil’i gözaltına alan ekiptendi. Yeşil gözaltındayken Musa Anter cinayetiyle ilgili konuşmalar yapıldığını tahmin ediyoruz.” Duruşma 14 Mart 2015 tarihine ertelendi.

Haberin Devamı

O ceset ‘Yeşil’in değil

Öte yandan Emniyet’ten bir yıldır beklenen belge de mahkemeye ulaştı. Mahkeme, Emniyet’ten ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yılıdırım’ın ‘Hasan Tanrıkulu’ adıyla gözaltına alınıp alınmadığına dair belge istemişti. Emniyet, gözaltı işleminin olmadığına dair belge gönderdi. Mağdur avukatlarının talebiyle gözaltı işlemine dair belgeler sorulmuş, MİT’ten ‘gözaltı’ yoktur cevabı gelirken, Jandarma’da herhangi bir belge gelmemişti. Duruşmada, Mahmut Özer adıyla Erzincan’da defnedilen ve ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım olduğu iddiaları bulunan kişinin cenazesinden alınan DNA örneklerine ilişkin Adli Tıp raporu da açıklandı. Cenazeden alınan DNA örnekleri ile Mahmut Yıldırım’ın iki çocuğundan alınan örneklerini karşılaştıran daire, defnedilen kişinin ‘Yeşil’ olmadığını bildirildi.

Haberin Devamı

Ne olmuştu?

Gazeteci ve yazar Musa Anter, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Dava, cinayetten 11 yıl sonra, zaman aşımına 84 gün kala açıldı. 2013’te görülen ilk duruşmada korucubaşı Hamit Yıldırım, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım, Abdülkadir Aygan ve emekli albay Savaş Gevrekçi hakkında ‘Taammüden adam öldürmek, halkı isyana teşvik ve birbiri aleyhine silahlandırarak mukateleye teşvik etmek’ suçlarından yargılama başladı. Dava ‘güvenlik gerekçesiyle’ Diyarbakır’dan Ankara’ya taşındı ve aynı gerekçeyle taşınan JİTEM Ana Davası’yla birleştirildi.