Gazete Vatan Logo

Necip Hablemitoğlu suikasti nasıl oldu? Necip Hablemitoğlu kimdir, aslen nereli, ölümü?

Necip Hablemitoğlu suikastinin katil zanlılarından kırmızı bültenle aranan Nuri Gökhan Bozkır, MİT tarafından yurt dışından Türkiye'ye getirilerek Emniyet'e teslim edildi. Söz konusu gelişme sonrası Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu suikasti nasıl oldu? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Necip Hablemitoğlu suikasti nasıl oldu? Necip Hablemitoğlu kimdir, aslen nereli, ölümü?

FETÖ’nün devlet içerisindeki kadrolaşma çalışmalarını ele alan “Köstebek” adlı kitabını yayınlayamadan 18.12.2002’de öldürülen Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından Kırmızı Bülten ile aranan Nuri Gökhan Bozkı Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yurtdışından Türkiye’ye getirildi. Peki, Necip Hablemitoğlu suikasti nasıl oldu? Necip Hablemitoğlu kimdir, aslen nereli, ölümü?

NECİP HABLEMİTOĞLU SUİKASTİNİN KATİL ZANLISI TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ!

Necip Hablemitoğlu suikastinin katil zanlılarından kırmızı bültenle aranan Nuri Gökhan Bozkır Emniyet'e teslim edildi. Hakkında; Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" ve Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce "Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma - Tasarlayarak Öldürme" suçlarından yakalama kaydı bulunan Nuri Gökhan BOZKIR, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 08 Eylül 2015’te yakalanan ve içinde bomba yapımında kullanılan mühimmat bulunan “Soğan Tırları” soruşturması kapsamında hapis cezası alacağını anlaması üzerine Ukrayna’ya kaçmıştı. Ukrayna’da bulunduğu dönemde Türkiye’ye iade edilmesine ilişkin süreç devam ederken FETÖ medya organlarında da yayınlanan röportajlarında; FETÖ söylemlerini kullanarak Türkiye, Türk devlet kurumları ve devlet büyükleri aleyhine asılsız iddialarda bulunan Nuri Gökhan Bozkır’ın Ukrayna makamlarına yaptığı iltica talepleri reddedilmişti.

Haberin Devamı

ROMANYA'DA MAFYA TARAFINDAN KORUNDU

Bozkır'ın, Türkiye’ye iade edileceği korkusuyla organize suç gruplarıyla illegal ilişkilerini kullanmak suretiyle Ukrayna’dan Romanya’ya kaçtığı ve Romanya’da mafya tarafından korunup kollandığı öğrenildi.

NECİP HABLEMİTOĞLU SUİKASTİ NASIL OLDU?

Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde ölmüştür. Bu suikastın failleri halen bulunamamıştır. Ancak Ergenekon Davası tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım ifadesinde Hablemitoğlu'nu Osman Gürbüz'ün öldürdüğünü ve Veli Küçük ile Muzaffer Tekin'in azmettirdiğini iddia etmiştir.

Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayata gözlerini kapadı. 21 Aralık 2002'de cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.Köstebek isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır. Cinayet sonrasında Hablemitoğlu'nun elektronik postasına ve telefonuna gelen tehdit telefonları emniyet mensuplarınca incelenmek üzere alınmıştır. Ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava neticesinde, İçişleri Bakanlığı 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. İçişleri Bakanlığı, savunmasında Hablemitoğlu'nun cinayetini "adi bir cinayet vak'ası" olarak değerlendirdiğini bildirmişti. Ayrıca cinayetin üzerinden 7 sene geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı hâlâ "hazırlık soruşturmasının" sürmekte olduğunu bildirmektedir.

Haberin Devamı

Ölümü üzerine birçok iddia ortaya atılmıştır. Bir teoriye göre Bergama ve Alman Vakıfları üzerine araştırmaları nedeniyle, Alman GSG 9 timleri tarafından öldürülmüştür. Bir diğer teoriye göre ise Hablemitoğlu laiklik konusundaki hassasiyeti nedeniyle öldürülmüştür. 

Haberin Devamı

NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Necip Hablemitoğlu  28 Kasım 1954'te Ankara'da dünyaya geldi. Evli ve iki kız çocuk babası olan Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş, ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi'nde doçent doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli, Kanije ve Uyvar adlarında iki kız çocuk babasıydı.

Necip Hablemitoğlu 18 Aralık 2002'de evinin önünde suikastta kurban gitti.

NECİP HABLEMİTOĞLU KİTAPLARI VE ÖDÜLLERİ

Türk azınlıkları

Kırım Türkleri

Alman vakıfları ve Bergama dosyası

Köstebek kitabı

Ölümünden sonra 2002 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür fakat eşi ödülü almayı kabul etmemiştir.

Haberin Devamı