Gazete Vatan Logo

Muazzez İlmiye Çığ'a barış ödülü

ULUSLARARASI Noel Baba Barış Konseyi’nin 15’inci Barış Ödülü, sümerolog, tarihçi ve yazar 97 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ’a verildi.

Antalya Ramada Otel’deki buluşmada Çığ’a ödülünü, Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut ile ’Toprak Dede’ olarak da tanınan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca birlikte verdi. Bu yıl 15’incisi verilen ödülün ilk kez bir Türke layık görüldüğünü belirten Muammer Karaca, uluslararası seçisi konseyin 13 aday arasından Çığ’ı belirlediğini söyledi. Bilim kadını olması ve ilerlemiş yaşına rağmen ülke gidişatına ilgisini kesmeyen Çığ’ın bu ödülü hak ettiğini dile getiren Karabulut, şöyle dedi:
"Çağdaş kadının yaşayan temsilcilerinden birisi olarak, yazılı insanlık tarihinin ortaya çıkışına adanan bir ömrün ardından, birikimleri ile konferanslar vermesi, makale ve kitaplar yazması ödülün verilmesinde çok etkili oldu. Bir tarafta etkinliklere katılmayarak mazeret bildiren onlarcası varken, diğer tarafta Çığ hanım dünyada sürekliliği olan dünyadaki tek barış etkinliğine 2 yıldır katıldı. Bu özelliklerinden dolayı Noel Baba Barış Ödülü’nü almasında ilk akla gelenlerdendi."

Çok mutlu olduğunu belirten Muazzez İlmiye Çığ ise herkesi dünya barışına katkı sağlamaya davet etti. Yakın arkadaşı Hayrettin Karaca’nın kendisine söylediği manilerle mutlu olan Çığ’ın "Bazı kadınlar neden kendilerine de erkeklerin böyle güzel maniler söylemediğinden şikayetçi. Ben de onlara ’Benim yaşıma gelince size de söylerler’ diyorum" demesi, salondakileri güldürdü.

Haberin Devamı